Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

Udri ženu, jer je “tvoja”

Nasilni muškarci traže pomoć na Duginom telefonu pa su tako barem neke batine izbjegnute.

– Borba protiv nasilja u obitelji za Grad Zagreb ima prioritet – tvrdi Željka Barić, čelnica Povjerenstva za zaštitu od nasilja u obitelji grada Zagreba i ravnateljica gradskog skloništa za žrtve Dom Duga – Zagreb.

Osim skloništa i savjetovališta te telefona za žrtve obiteljskog nasilja, jesenas je počela s radom i savjetodavna linija Dugin telefon, za psihološku pomoć obiteljskim nasilnicima ne bi li se nasilje na vrijeme spriječilo. Svakodnevno od 22. rujna od 18 sati do 21 sat na telefonskoj liniji 0800-8788 dežura tim educiran za smirivanje potencijalnog nasilnika, razgovara s njim, savjetuje gdje da potraži stručnu pomoć, sve da bi prevenirali incidentne situacije u kojima te osobe konflikte rješavaju šakama. Naime, pakao za ukućane najčešće počne kada se nasilnik vrati kući s posla i traje dok ne ode na spavanje. A nasilje eksplodira, jer nije zadovoljan ručkom ili stan nije pospremljen, ili ga netko smeta dok gleda televizor…

Za nasilnike 6000 letaka

– Ovo je prva takva linija u jugoistočnoj Evropi. Uzor su nam bile Austrija, zemlje zapadne Evrope, SAD i Kanada, čija su iskustva dobra. U prvom mjesecu rada imali smo 62, a u drugom 32 poziva. Od toga je trećina bila na temu nasilja, a od toga su polovina su bili počinitelji nasilja. Poziva je bilo mnogo zahvaljujući popraćenosti u medijima na početku rada. Zato ćemo krajem mjeseca krenuti u kampanju putem lokalnih radio postaja, a tijekom siječnja 6000 letaka o telefonu ostavit ćemo u policijskim postajama, domovima zdravlja, centrima za socijalnu skrb, bolnicama – svugdje gdje se može očekivati dolazak žrtve i počinitelja nasilja..Kao i Dom Duga – Zagreb i naše savjetovalište otvoreno je za stanovnike cijele Hrvatske,- priča Željka Barić.

Što se događa kada nazove bijesan muškarac koji tuče ženu i djecu?

– Prema poznatim statistikama možemo očekivati da će jedan od stotinu muškaraca nazvati i pitati komu da se prijavi, kako da si pomogne. Vrlo je rijedak takav slučaj da počinitelj obiteljskog nasilja zna da za to što radi treba odgovarati, ali nema hrabrosti sam otići na policiju i prijaviti se nego to čini posredno, nazivajući ovakvu liniju. Na zagrebački broj još nije stigao takav poziv. A ima ih vrlo agresivnih i nazovu nas da bi nam objasnili da su oni tu glavni i što se mi tu miješamo, jer žena nije naša, nego njegova pa radi s njom što hoće. Ta misao "ona je moja, a ne vaša" upravo je u pozadini tog tradicionalnog stava da je žena vlasništvo muža,- objašnjava ravnateljica Željka Barić.

Puno zlostavljača, malo terapeuta

Nasilnik ne shvaća zašto se radi problem oko njegovog ponašanja, jer je odgajan s takvim vrijednostima. Kada savjetnici počnu objašnjavati zašto to nije dobro, nađe se  u čudu.

– Pozivi na Dugin telefon 0800 – 87800 su anonimni, ali ako nam sugovornik oda svoj identitet obvezno prijavljujemo obiteljsko nasilje. U pozadini poziva i otkrivanja identiteta i jest to da mu pomognemo riješiti problem kojeg je i sam svjestan, ali se ne zna kako se nositi s njime,- rekla je Barić. – Među počiniteljima obiteljskog nasilja malo ih je toliko samokritičnih, ali je to svakako jedan od načina da se pomogne žrtvama obiteljskog nasilja. Pokušavamo ih nagovoriti da odu u savjetovalište i u psihosocijalni tretman, kakav se sada provodi praktički samo u udruzi "Modus" i kod još nekoliko licenciranih socijalnih radnika u Zagrebu. Potrebe su daleko veće pa Dom Duga – Zagreb otvara sredinom sljedeće godine i centar za psihosocijalni tretman s tri posebno educirana stručnjaka za individualne i grupne terapije.-

Iako u daleko manjem broju i žene znaju biti nasilnici. Tako se u Dugino savjetovalište za žrtve javljaju se i zlostavljani muškarci.

– Sklonište je namijenjeno i njima. Trenutno nemamo odvojene spavaće sobe i kupaonice, ali mislimo na to, jer se gradi još jedna zgrada, Dom Duga – Zagreb II. Tu ćemo moći smjestiti 40 osoba i također pružiti adekvatan smještaj invalidima,- najavljuje ravnateljica skloništa Dom Duga – Zagreb.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Žrtvuje se za vas i ne želi vas promijeniti – on je onaj Pravi.

Putovanja

Doček Nove godine na lijepom, toplom mjestu u kupaćim kostimima uz dobru zabavu, vodene radosti i ples više nije rezerviran samo za posjetitelje dalekih,...

Dobar posao

Znamo da djeca, ali i odrasli postaju poput osoba s kojima se druže. Pa i kaže se 's kim si, takav si'.

Dobar posao

Nažalost, ljude 'teškog' karaktera i negativne odnose pune konflikata ne možemo samo tako eliminirati iz života, posebno ako poteškoće imamo s članovima obitelji, kolegama...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.