Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Uistinu sudbonosno DA

Jim Carrey kao čovjek koji mora na sve pristati.

Kad kola krenu nizbrdo, kako ne bi bili povrijeđeni, najlakše se čini na sve reći: "Ne". Tako zatvorenima u sebe i svoja četiri zida nitko nam ništa ne može. Izbjegavamo mjesta, ljude, nezgode, strahove ali i puno dobrih sitnica koje život znače.

Filmski junak našeg konzumerističkog doba i filma «Reci da» je Carl Allen. On je bankovni službenik, žena ga je ostavila te on doma iz dana u dan gleda filmove. Carl živi, ali zapravo ne živi.

Ako pokušamo definirati življenje kao disanje tada Carl provodi divan život pun kisika i ostalih tvari zraku. Ipak ako je življenje proživljavanje te disanje punim plućima tada je Carl odavno mrtav.

Jedan takav «smrtni» san u kojem on biva zaboravljen, nevažan ljudima, jednom riječju nula, natjera ga na promjenu. Na preporuku prijatelja odlazi na Da-seminar gdje ljudi uče kako je pozitivno na sve odgovarati rječicom: "Da". On se obveže na sve pristajati te sa povicima da, da, da krene u potvrdnu avanturu.
Pristajući na sve Carl počinje živjeti kako nije ni sanjao, radeći ono što ne želi ili bar misli da neće događaju mu se predivne stvari među kojima je ona najznačajnija, susret sa Allison.

Ona je djevojka koja vodi tečaj fitness fotografije i svira u bendu "Munchausenov sindrom", ona je netko tko nikad ne bi bio sa «starim» Carlom. Osim druženja s Allison,  Carl uči korejski, leti avionom, svira gitaru i tulumari.

Samo reci DA!

Sva lica da–čovjeka u filmu nam je prikazao tko drugi nego čovjek od sto grimasa, Jim Carrey. Uklopio se u ulogu bankara i pilota, Jim može sve. Njegovu ljubljenu Allison glumi Zoey Deschanel, mlada ljepuškasta kalifornijska glumica koja dolazi iz showbusiness obitelji. Tata je filmski fotograf, a majka glumica.

Redatelj, Peyton Reed, je prije ovog projekta režirao seriju «Kašmir mafija» koja će uskoro na male ekrane hrvatskih gledatelja. Film je napravljen po knjizi britanskog novinara Dannyja Wallacea.

«Reci Da» ima zaplet tipične komedije. Čovjek je u problemu te se uz niz zavrzlama i simpatičnih zapleta mora iz toga izvući. Pa kako se Carl izvukao iz vječnog prihvaćanja te naučio da nije stvar samo govoriti da, već ponekad ne reći ne pogledajte u Cinestaru od 8. siječnja.

A mi izvlačimo pouku kako je Da samo zeleno na semaforu koje signalizira kako nam se nešto lijepo može dogoditi. Ponekad bježimo od svakodnevice braneći se isprikama kao «prestar sam», «nemam vremena» i slično. Provodimo život u našim malim kutijama na poslu ili doma i to zovemo življenjem.

Više se brinemo o tom misle li drugi kako smo mi zadovoljni, a ne mislimo jesmo li to zaista. Iako već negdje u podsvijesti znamo, kako govoreći DA možemo samo odškrinuti vrata i pomoći sudbini da ipak o svemu ne odlučuje sama!

I ne zaboravite riješiti kviz i otkriti pozitivku/ca u sebi.Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Predstavljamo

Kampanja Reci DA! za obnovu dječjih domova u Lovranu, Dubrovniku i Sisku trajat će od 1. do 31. svibnja.

Predstavljamo

Ciglica po ciglica i nastaje kuća sretnih ciglica. Tako bi se mogao opisati nastavak humanitarne akcije Reci DA! koju već dvije godine zajednički provode...

Predstavljamo

Kampanja će se provoditi u tri vala kako bi se prikupila sredstva potrebna za opremanje 14 dječjih domova

Predstavljamo

Akcija za poboljšanje uvjeta učenja djece sa sindromom Down

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.