Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Ulaganje ili stanovanje

Kupnja nekretnina izvrsno je dugoročno ulaganje.

Ako želite uložiti novac i osigurati ga na dulje vrijeme, kupnja nekretnine odličan je potez. Cijene su još u blagom padu, a važno je naglasiti da su one oglašene rijetko i konačne pa se u pregovorima mogu spustiti i za 20 posto. Kupci su tu u odličnoj poziciji, pogotovo oni koji imaju gotovinu.

Banke još nisu spremne odobriti kredite za nekretnine koje se pokušavaju prodati po nerealnim cijenama. Ali ako je cijena u skladu sa stanjem na tržištu a vi ste kreditno sposobni – tu ne bi trebalo biti problema. Kupite li sada kvalitetan stan po realnoj cijeni s obzirom na lokaciju, sigurno je da ćete za nekoliko godina profitirati.

Kod kupnje mnogi se ne mogu odlučiti za stan u novogradnji ili u starogradnji. Svaka opcija ima svoje prednosti i mane.

Novogradnja

Zbog situacije na tržištu nekretnina danas se stanovi u novogradnjama mogu kupiti i za do 500 eura nižu cijenu četvornoga metra nego prije dvije godine.

Kupili ste stan u novogradnji i imate sve novo. Za sve radove dobivate garanciju (deset godina vanjski radovi, dvije godine unutrašnji). U kvalitetne nekretnine ugrađuju se i kvalitetniji i moderniji materijali: bambusovi i visokokvalitetni drveni parketi, vanjska stolarija koja je s unutarnje strane drvo, s vanjske aluminij, sustav pametnog doma, pročistači vode… Novi stanovi imaju moderniji raspored prostorija, uz njih se prodaju parkirna ili garažna mjesta, a većina obitelji danas ima po dva automobila. Zgrade su uglavnom manje urbane vile, što onima koji vole mir mnogo znači jer ima malo stanara.

Ali treba obratiti pozornost i na mane. Ako ste se uselili u netom dovršenu zgradu, može vam se dogoditi, što nije rijedak slučaj, izbijanje vlage, podizanje parketa, pucanje i otpadanje vanjske fasade. Prodajne površine stanova znaju biti velike i skupe, a korisnog prostora stana vrlo je malo. Kada od plaćenih 80 četvornih metara primjerice oduzmete spremište, terasu, vrt, parkirališno mjesto, garažu (sve obračunano s propisanim koeficijentima), dobijete 60 četvornih metara iskoristive stambene površine.

K tome, zidovi su tanki i čujete sve što se događa kod susjeda. Manje zgrade često su građene u dijelovima grada gdje u blizini nema trgovina, videoteka, ljekarni…

Starogradnja

Takvi su stanovi danas bitno jeftiniji nego prije dvije ili tri godine, kada su cijene starogradnje bile tek nešto niže od cijene novogradnje.

Stanovi građeni 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća u većini slučajeva imaju odličan raspored prostorija. Nema gubitka na velikim hodnicima, sve su sobe dovoljno velike. Naselja u kojim se nalaze imaju svu potrebnu infrastrukturu potrebnu za urbani život.

Kada kupujete stan u takvim zgradama, u većini slučajeva morate uzeti u obzir da ćete morati sve obnoviti: instalacije struje, vode, plina, kompletnu kupaonicu i kuhinju. Svakako unutrašnju i vanjsku stolariju, parkete i keramiku.

Kada sve to obavite, imat ćete stan kakav ste zamislili i željeli za 300 -500 eura po četvornome metru.

U takvim su zgradama sve mane poznate i vidljive. I uvijek znate na čemu ste. Tako trebate pretpostaviti da su i instalacije u zgradi izvan vašeg stana starije i da imaju svoj rok trajanja. Fasade i hodnici u većini slučajeva ne izgledaju reprezentativno, a u zgradama je velik broj stanara. Vrlo često problem je manjak mjesta za parkiranje.

Bilo da ste se odlučili kupiti stan u novogradnji ili starogradnji, ako ste ugovorili dobru cijenu uzevši u obzir kvalitetu, lokaciju, starost i funkcionalnost, sigurno ćete profitirati!

(www.rivalitas.hr)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Nakon što ugradite krovni prozor, odmah ćete prepoznati prednosti toga da u vaš dom prirodna svjetlost ulazi odozgo.

Moj dom

Ako još niste sigurni kako možete oplemeniti kutak u kome stanujete, predlažemo nekoliko aktualnih trendova i dizajnerskih rješenja.

Moj dom

Evo našeg vodiča o tome kako pretvoriti stan u prostor za Airbnb najam.

Moj dom

UP Candle Design spaja modernu tehnologiju poput 3D printera u proizvodnji svijeća s tradicionalnim tehnikama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.