Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Ulizivanje šefu dobro je za zdravlje

Ingratacija i dobre političke vještine neutraliziraju izopćavanje na radnom mjestu.

Osobe posvećene karijeri znaju već neko vrijeme da im ingratacija, općenito poznata kao ulizivanje šefu i ostalima, može pomoći da se brže uzdignu na korporacijskoj ljestvici. Najnovije istraživanje, objavljeno u Journal of Management Studies predlaže da politički vješti profesionalci, koji koriste ulizivanje kao pomoć pri karijeri, mogu također izbjeći psihološku bol oni koju imaju oni koji su manje lukavi na poslu.

Kada politički vješti profesionalci koriste vještinu suočavanja ingrataciju, mogu neutralizirati izopćavanje i ostale psihološke boli s kojima se ostali manje vješti moraju nositi na poslu. Izopćeni zaposlenici proživljavaju više poslovne napetosti, emocionalnu iscrpljenost i depresivna raspoloženja na poslu. Izopćavanje na poslu, odrasli oblik bullyinga je često opisivan kao uvjerenje pojedinca kako su ignorirani ili isključeni od strane nadređenih ili kolega na poslu.

Istraživanje provedeno na 262 zaposlenika sa punim radnim vremenom iz 2005 godine je utvrdilo da se tijekom petogodišnjeg razdoblja, 66 % ispitanika osjećalo da su sistematično ignorirani od strane kolega i 29 % njih su izjavili da su druge osobe namjerno napustile prostoriju prilikom njihova ulaska. Prijašnja istraživanja su dokazala da je izopćavanje interpersonalni stresor koji može voditi prema psihološkoj boli te da je takva bol na poslu snažno povezana s životnom boli, mijenjanjem zaposlenika i lošim fizičkim zdravljem.

U ovom istraživanju je promatrana veza između izopćavanja vezana za posao i zaposlenikove psihološke boli, s fokusom na utjecaje ingratacije i političke vještine. Istraživački tim je ispitao zaposlenike dvije kompanije vezane uz proizvodnju ulja i plina u Kini, s odgovorima od 215 zaposlenika. Naši podaci su potvrdili da je izopćavanje u poslovnom okruženju pozitivno povezano s psihološkom boli, objašnjava Ho Kwong Kwan, jedan od autora istraživanja. Pronašli smo da ingratacija neutralizira vezu između izopćavanja na poslu i psihološke boli dok je korištena od strane zaposlenika s velikom razinom političke sposobnosti, ali oslabljenje povezanosti kad je ingratacija korištena od strane zaposlenika s niskom političkom sposobnosti.

Iako se čini kako je put ka uspjehu i zdravlju vezan uz ulizivanje, autori istraživanja imaju bolji prijedlog. Kažu kako bi organizacije trebale stvoriti kulturu koja ne potiče izopćavanje na poslu, pružajući trening menadžerima i zaposlenicima, koji poboljšava samopouzdanje, potiče uspješnije metode rješavanja problema i promovira razvoj političkih vještina.

Znano.st

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Život u dvoje

Samački život nije nimalo lak, ali bolje vam je biti solo nego s ovih pet tipova muškaraca.

Duh i tijelo

10 važnih stvari koje često ne cijenimo dovoljno.

SheRULES

Janja je osluškivala intuiciju i reagirala instinktivno. No najvažnije je da je poslušala sebe.

Drama Queen

S nekima bih nešto i odradila, a s nekima ne bih.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.