Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Umjetnost poboljšava mentalno zdravlje

Popravite si raspoloženje izlaskom.


Znanstvenici s norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije u novoj su studiji zaključili kako muškarci koji dio vremena odvajaju za bavljenje kulturom ili umjetnošću rjeđe pate od depresije.

Studija u koju je bilo uključeno oko 50 tisuća osoba pokazala je kako kulturni faktori imaju jači utjecaj na osjećaj sreće nego novac što je znanstvenike navelo na zaključak kako umjetnost i kultura imaju vrlo pozitivan učinak na mentalno zdravlje, javlja britanski Telegraph.

Pozitivni učinci kulture i umjetnosti na zdravlje primijećeni su kod oba spola no, "muškarci koji više sudjeluju u kulturnim zbivanjima ili se bave umjetnošću puno rjeđe pate od depresije", rekao je profesor Josten Holmen, jedan od sudionika istraživanja.

"Veza između zdravlja i kulturnih aktivnosti nije tolika da možemo tvrditi kako kultura ljude čini zdravima, ali definitivno igra važnu ulogu u ljudskom zdravlju, posebice mentalnom", dodaje profesor Holmen.

Mark Tyrell, jedan od psihologa koji je sudjelovao u istraživanju, potvrdio je kako odlascima u kazalište, slušanjem glazbe i sviranjem, slikanjem i bavljenjem drugim oblicima umjetnosti, ljudi čuvaju svoje mentalno zdravlje, ali ga i popravljaju u slučaju da je narušeno.

"Slušanje glazbe isto kao i sviranje ljudima donosi osjećaj pripadnosti nekoj zajednici te ispunjava dio važnih potreba za društvenim kontaktom. Bavljenje nekim oblikom umjetnosti, kao i fizička aktivnost, može biti puno korisnije od lijekova protiv depresije koji se propisuju klinički", kaže Tyrell.

"Depresija se u društvu može proširiti gotovo kao gripa. U ovom blagdanskom periodu to je posebno izraženo čemu svjedoči i uobičajeni porast broja pokušaja samoubojstava, ali i obiteljskog nasilja koje se već počinje bilježiti", zaključio je Tyrell.

www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti stručnjaka

Slično kao i papilomi, i bradavice se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, čak i na genitalnom području, te predstavljati smetnju, osobito ako...

Beauty report

Kreme sa zaštitnim faktorom trebale bi se koristiti svakodnevno, a ne samo onda kada pomislimo na plažu

Savjeti stručnjaka

Cjelovite žitarice bogat su izvor proteina, minerala te vitamina B i E, a osim toga sadrže i malo masti, stoga su odličan izbor za...

Suncokreti na oblacima

Uskoro kreće vreva i galama i ovo vrijeme treba iskoristiti za napuniti baterije, za nahraniti dušu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.