Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Umjetnost poboljšava mentalno zdravlje

Popravite si raspoloženje izlaskom.


Znanstvenici s norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije u novoj su studiji zaključili kako muškarci koji dio vremena odvajaju za bavljenje kulturom ili umjetnošću rjeđe pate od depresije.

Studija u koju je bilo uključeno oko 50 tisuća osoba pokazala je kako kulturni faktori imaju jači utjecaj na osjećaj sreće nego novac što je znanstvenike navelo na zaključak kako umjetnost i kultura imaju vrlo pozitivan učinak na mentalno zdravlje, javlja britanski Telegraph.

Pozitivni učinci kulture i umjetnosti na zdravlje primijećeni su kod oba spola no, "muškarci koji više sudjeluju u kulturnim zbivanjima ili se bave umjetnošću puno rjeđe pate od depresije", rekao je profesor Josten Holmen, jedan od sudionika istraživanja.

"Veza između zdravlja i kulturnih aktivnosti nije tolika da možemo tvrditi kako kultura ljude čini zdravima, ali definitivno igra važnu ulogu u ljudskom zdravlju, posebice mentalnom", dodaje profesor Holmen.

Mark Tyrell, jedan od psihologa koji je sudjelovao u istraživanju, potvrdio je kako odlascima u kazalište, slušanjem glazbe i sviranjem, slikanjem i bavljenjem drugim oblicima umjetnosti, ljudi čuvaju svoje mentalno zdravlje, ali ga i popravljaju u slučaju da je narušeno.

"Slušanje glazbe isto kao i sviranje ljudima donosi osjećaj pripadnosti nekoj zajednici te ispunjava dio važnih potreba za društvenim kontaktom. Bavljenje nekim oblikom umjetnosti, kao i fizička aktivnost, može biti puno korisnije od lijekova protiv depresije koji se propisuju klinički", kaže Tyrell.

"Depresija se u društvu može proširiti gotovo kao gripa. U ovom blagdanskom periodu to je posebno izraženo čemu svjedoči i uobičajeni porast broja pokušaja samoubojstava, ali i obiteljskog nasilja koje se već počinje bilježiti", zaključio je Tyrell.

www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Darivanje

Kako bi pomogla ženama koje se nose s problemima suhoće i nelagode u intimnom području, INTIMINA je kreirala Balmy, intimnu umirujuću i hidratantnu kremu.

Zdravstveni karton

Zdravim životnima navikama, cjelovitom prehranom, ali i kvalitetnim odabirom cjelovitih dodataka prehrani lako je ojačati imunitet, podignuti razinu energije i ubrzati oporavak od bolesti.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je nutrijenata ključno za zdrave dječje kosti, a jedan od njih je magnezij.

Savjeti i preporuke

Đumbir možete koristiti u različitim pripravcima kako bi vam koža bila sjajna, zdrava, čista i zaštićena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.