Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Umor je često simptom autoimune bolesti

Zdrav imunološki sustav brani organizam od bolesti, ali kada on ne radi pravilno, napada zdrave stanice, tkivo i organe i razvija se autoimuna bolest.

Zdrav imunološki sustav brani organizam od bolesti, ali kada on ne radi pravilno, napada zdrave stanice, tkivo i organe i razvija se autoimuna bolest. Ti napadi će utjecati na cijelo tijelo, slabiti njegove funkcije, a ponekad mogu biti po život opasni.

Informacija koja danas zabrinjava stručnjake diljem svijeta otkriva kako 80 posto dijagnoza autoimune bolesti pripada ženama. Zašto je tako, ne zna se, ali znanstvenici rade na otkrivanju poveznice bolesti i spola.

Do danas su znanstvenici otkrili preko 80 posto autoimunih bolesti, od kojih su nam mnoge poznate: dijabetes tip 1, multipla skleroza, lupus i reumatoidni artritis, dok je mnoge još teško dijagnosticirati. Ako govorim o neuobičajenim autoimunim bolestima, osobu mogu mučiti simptomi puno prije nego dobije dijagnozi.

Umor se javlja kao čest i iznimno neugodan simptom autoimunih bolesti, i mnogim pacijentima negativno utječe na život. Kao i na brojna pitanja oko bolesti imuniteta, nema odgovora zašto se on javlja. Uz umor, tu su i bol, loš san, manjak aktivnosti i depresija.

Autoimune bolesti

Iako su jako različite, dijele osnovne karakteristike. Za njih nema lijeka niti je poznat uzrok, pa je kontrola ove bolesti cjeloživotno putovanje. Donosimo vodič kojeg su pripremili stručnjaci Harvard Healtha, koji govori o tome kako se nositi sa simptomima koji narušavaju svakodnevicu i voditi aktivan i zdrav život.

Kako si pomoći ako ste stalno umorni?

Umor koji se javlja tijekom dana, a nije uzrokovan napornim radom ili tjelovježbom, često se javlja kod pacijenta koji pate od autoimunih bolesti. U pitanju je stalna iscrpljenost koja onemogućava bilo kakav napor ili sudjelovanje u aktivnostima koje volite i može biti izvor frustracije.

Ove strategije bi vam mogle pomoći u borbi protiv umora

Ako se suočavate s umorom koji vas potpuno lišava energije, nemojte se truditi pobijediti ga. Umrite se i poslušajte svoje tijelo.

Ako ste umorni, odmorite: čitajte knjigu ili meditirajte. Sami napravite raspored s kratkim pauzama za odmor kako biste ipak uspjeli dovršiti sve obaveze.

Planirajte. Ako imate manje energije, koristite ju za najvažnije aktivnosti u danu. Ako vas čeka puno toga, napravite raspored dan prije kako biste sve lakše dovršili.

O svom stanju obavijestite prijatelje i obitelj te objasnite kako umor utječe na vaš dan, u slučaju da morate otkazivati dogovore.

Jedite zdravo: Zobena kaša ili orašasti plodovi će vam ponuditi malo energije. U nekim slučajevima je potrebno pratiti i posebnu prehranu pa razgovarajte o tome s liječnikom.

Redovno vježbajte jer će upravo tjelesna aktivnost držati tijelo u dobroj kondiciji, što će vam dati energije. Sami znate koliko aktivnosti možete u danu obaviti, nemojte pretjerivati.

San je važan, ali on mora biti kvalitetan kako bi se organizam oporavio od napornog rada. Odlazite svaki dan u isto vrijeme u krevet kako biste stekli higijenu spavanja.

Pronađite podršku kako bi se lakše nosili s ovim stanjem, a kako mentalni umor može potpuno iscrpiti čovjeka, važno je imati emocionalnu potporu – nekoga s kim možete razgovarati o svojim strahovima i nedoumicama.

Izvor: www.health.harvard.edu

Ne propustite

Beauty report

FOREO, švedski skin-tech div, nudi vrhunska rješenja za zdrav i blistav izgled kože - inovativni proizvodi će osiguravati optimalnu njegu, prilagođenu svim vremenskim uvjetima...

Duh i tijelo

Gušenje pravih osjećaja čovjek na kraju uvijek plaća zdravljem. 

Savjeti stručnjaka

Jedna od tri žene i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina širom svijeta doživjet će prijelom kosti zbog osteoporoze.

Savjeti stručnjaka

Jeste li nekad mogli pretpostaviti da aspirin možete koristiti i u druge svrhe, a ne samo za smanjivanje boli?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.