Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Unikatne vintage lampe i sjenila

Osvoji Gita lampu ekskluzivno dizajniranu za She.hr.

Priča o lampama Gordane Ćosić seže zapravo godinama unatrag – priča iz davnine. "Oduvijek me zanimalo uređenje interijera. Kupovala sam odreda sve časopise za uređenje interijera, tražila internet stranice i satima ih proučavala i listala. Vremenom sam pronašla i svoj stil, najviše me bez daha ostavljaju interijeri koji odišu toplinom i jednostavnošću, a u njima su mi posebno za oko zapele lampe", rekla je Gordana.

"Ljubitelj sam prostora u kojima vlasnik unosi nešto svoje, gdje nalazim detalje koji zapravo pričaju priču, gdje se čovjek osjeća ugodno i toplo. Za mene su lampe taj dio interijera".Uređujući svoj stan, poželjela je lampu koja će biti drugačija, nešto novo i nešto staro, malo boje, malo starine. No naravno, na takvo što nije naišla, stoga je uzela stvar u svoje ruke. Svoju staru lampu, točnije sjenilo, odlučila je sama restaurirati, rastavila je na dijelove i tako je sve krenulo.Pokazavši svoj rad prijateljima, komentari su bili pozitivni pa je odlučila ozbiljnije istražiti svijet lampi i sjenila. "Zapravo sam ozbiljnije krenula s izradom prije nešto više od 1,5 god. Tražila sam, čitala, zvala u pomoć, pitala za savjete, radila, rastavljala sjenila, opet sastavljala i tako sam jednoga dana odlučila da ću osim sjenila raditi i cijele lampe, jer nisam mogla pronaći postolja kakva sam ja željela. Drvena, topla, obojena. I opet sam krenula u akciju, tražila i tako danas imam kompletne lampe koje izrađujem u raznim bojama", kaže Gordana.Njezina potraga za načinom izrade dovela ju je do novih poznanstava, a putem interneta upoznala je izuzetno drage osobe koje se bave izradom sjenila u Južnoafričkoj Republici, SAD-u , Australiji i koji joj gotovo svakodnevno daju savjete, pomažu i podupiru.

Gordana je ljubitelj shabby tehnike, vintage stila, Provanse, a takve su i njezine lampe. "Pokušavam spojiti novo sa starim, obojiti lampe u razne boje, a dati im jedan starinski, topao štih. Moje su lampe šarene, vesele, uglavnom cvjetne, a uklapaju se u svaki prostor".Upravo ovakav opis lampi naveo ju je na odabir naziva lamparske radionice. Kada se prijavila za sudjelovanje na jednom sajmu kreativaca u Zagrebu, organizatorica joj je rekla da mora smisliti naziv – ime za svoj proizvod pod kojim će se predstaviti na sajmu.Nije dugo razmišljala i odmah je rekla da će ime biti Gita lampe i sjenila. "Zašto baš Gita? Dolazim iz Slavonskog Broda, grada u kome je Ivana Brlić Mažuranić napisala najljepše priče, a jedna od sigurno najpoznatijih je i Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Meni se ta priča urezala duboku u pamćenje i razmišljajući o nazivu mojih radova, pronašla sam tu poveznicu Gite i mojih lampi", ispričala je Gordana.

I lampe su, kao i Gita, vesele, šarene, a na kraju svaka od njih pronađe svoj topli dom kao što ga je u priči pronašla i Gita.Sjenila izrađuje od vatrootporne folije obložene tkaninom koju Gordana nabavlja izvan Hrvatske, najviše iz SAD-a, nešto iz Belgije i VB. Tkanine su uglavnom dizajnirane, prirodnih materijala koje pri svjetlu prostoriji daju poseban spokoj i toplinu. Dizajnerica nastoji da svaka lampa bude posebna i drugačija od prethodne tako da rijetko izrađuje dvije potpuno jednake, osim naravno ako to kupac želi.Postolja su najvećim dijelom izrađena od drveta, no nađe se i pokoje drugačije – starinsko mesingano, metalno tokareno, no Gordana uglavnom ostaje pri svom stilu. U posljednje vrijeme osim sjenila za lampe, izradi i sjenila – visilice .Gordana nastoji svaki svoj slobodan trenutak uložiti u daljnje usavršavanje u izradi tako da će zasigurno u njezinoj lamparskoj radionici biti još puno lijepih i obojenih lampi i sjenila.

"Izrada lampi i sjenila danas je moj hobi, nešto što zaista uživam raditi, ne izrađujem ih serijski, sve su to male količine koje izlaze onako kako mi nailazi inspiracija. Inspiraciju crpim iz svega oko mene. Nalazim je u prirodi, u bojama oko mene, gledajući starine, kombinirajući tkanine, sve do trenutka kada se dogodi klik – i nastane lampa", poručuje Gordana te dodaje kako ju posebno raduje što su ljubitelji njezinih lampi mladi ljudi koji joj se često javljaju i ostavljaju komentare na njezinoj Facebook stranici.

OSVOJI UNIKATNU SHE.HR GITA LAMPU

Darujemo vam originalnu lampu branda Gita lampe i sjenila ekskluzivno dizajniranu za She.hr.

Želite li osvojiti ovu lampu, pošaljite nam mail s točnim odgovorom na [email protected] s naslovom GITA te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, korisničko ime na She.hr-u, broj mobitela i svoju punu adresu.

Po kojoj priči Ivane Brlić Mažuranić su Gita lampe i sjenila dobili ime?

Vaše prijave primamo do 23. prosinca 2012., nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika. 

Dobitnica je Maja Špoljarić. Čestitamo!

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Skandinavski stil voli prirodne boje i organske materijale koji odražavaju poštovanje prema prirodi.

Moj dom

Stil uređenja može značajno utjecati na toplinu doma, baš kao i primjena odgovarajućih boja, materijala i dekorativne rasvjete.

She Book Club

„Moj hygge dom“ nova je inspirativna knjiga uspješnog autora koji je popularizirao koncept hyggea.

Beauty report

MiCrodia predstavlja kolekciju od deset svijeća od kojih je svaka posvećena jednom hrvatskom gradu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.