Uoči Dana planeta Zemlje: „Ako dođeš na Zemlju“ ili kako objasniti naš svijet nekome iz svemira

Dan planeta Zemlje već se dugi niz godina obilježava 22. travnja s ciljem jačanja svijesti pojedinaca o važnosti očuvanja prirodnog okoliša kako za sadašnje generacije, tako i za one buduće.

Klimatske promjene, uništavanje ekosustava, zagađenje zraka, vode i tla, ugroženost životinjskih i biljnih vrsta samo su neke od tema i problema o kojima svakodnevno razmišljamo i razgovaramo. Uoči dana naše planete različitim događanjima i akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnosti koje prijete prirodnim resursima i životu na Zemlji zbog porasta onečišćenja, a svi se slažu kako ključ uspjeha u našim nastojanjima da zaštitimo, očistimo i sačuvamo naš planet leži u dizanju svijesti o njegovoj važnosti od malih nogu.

Svatko od nas ima obvezu tome doprinijeti kako najbolje može, stoga je naša nakladnička kuća odlučila čitalačkoj publici predstaviti predivno ilustriranu slikovnicu Ako dođeš na Zemlju, autorice Sophie Blackall. U prijevodu Maje Klarić, ova slikovnica malene uči, a odrasle podsjeća kako na cijeloj zemaljskoj kugli možda ne postoji „tipična“ osoba, ali postoji nešto što nam je svima zajedničko, što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo. Uoči Dana planeta Zemlje ova slikovnica tu je da nas podsjeti koliko je naš planet jedinstven i dragocjen i kako ga zato trebamo čuvati.

Ideja za slikovnicu Ako dođeš na Zemlju rodila se na jednom himalajskom vrtu u Butanu gdje je autorica radila s organizacijom Save the Children. Popela se vijugavom stazom do majušne škole s dvije prostorije i desetero učenika. Nisu razumjeli ni riječ onoga što su jedni drugima govorili, ali djeca su joj nacrtala crteže i podijelila svoj ručak s njom, a ona im pokazala nekoliko knjiga. Dotad je već napravila knjige o divljim svinjama i bebama i medvjedima i svjetionicima, ali ono što je u tom trenutku željela bila je knjiga koja će ih sve povezati. Knjiga o njihovom domu i njezinom.

Razgovarala je s djecom diljem svijeta i provodila vrijeme u Novoj školi u Brooklynu gdje je stekla 23 nova prijatelja koji su joj dali mnogo ideja o tome kako objasniti naš svijet, prirodu i društvo, nekome iz svemira. Pet godina kasnije nastala je ova slikovnica.

Nadahnut tisućama djece koje je ova nadarena autorica upoznala putujući svijetom u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children, Ako dođeš na Zemlju čudesan je vodič po našem planetu i poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge.

Slikovnica Ako dođeš na Zemlju dostupna je u knjižarama diljem zemlje te u webshopu Znanje.

SOPHIE BLACKALL ilustrirala je brojne knjige, uključujući serijal dječjih knjiga Ivy + Bean i Ruby’s Wish, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti.

Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta.

Prijevod: Maja Klarić, ISBN: 978-953-360-272-1, Cijena:  89,00 kn

Darujemo jednu čitateljicu.

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #She4She
  • Pratite naše društvene mreže – Facebooki Instagram
  • Podijelite s nama svoja iskustva, komentirajte, preporučite…
  • Recite nam o čemu želite da pišemo… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 30. travnja točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Tia Lorenci.