Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Upoznajte ljekovita svojstva suncokreta

Sjemenke suncokreta su bogate bjelančevinama, a ulje je izvrsno za detoksikaciju.

Obožavaju ga bumbari i pčele, svojim žutim vedrim laticama simbol je sunca i ukras ljeta, a njegovi su cvjetovi inspirirali i slavnog Van Gogha. Legenda kaže kako je suncokret stvorio bog sunca Apolon, pretvorivši u njega zaljubljenu djevojku kako bi svakog dana mogla slijedili sunce u njegovu prolasku nebeskim svodom. Suncokret potječe s jugozapada sjeverne Amerike, Perua te Meksika. Prije 3.000 godina bio je neizostavna namirnica u prehrani sjevernoameričkih Indijanca, a Maje su ga štovale kao simbol svjetlosti i plodnosti.

Iznimno korisna i hranjiva biljka

Korijenje suncokreta može prodrijeti do dubine od čak 3 metra, te se zbog toga, kao i zbog izuzetne sposobnosti da upije vodu i štetne tvari, često koristi za isušivanje močvarnog i čišćenje zagađenog tla, čak i od radioaktivnih tvari. Njime su se iz tog razloga nasađivala područja oko Černobila, što su odlučili slijediti i japanski znanstvenici sadnjom suncokreta u krugu od 30 kilometara oko nuklearne elektrane u Fukushimi. Sjemenke suncokreta bogate su bjelančevinama te po sadržaju njima ne zaostaju mnogo od mesa. U 100 grama sjemenki nalazi se oko 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, te 6 grama biljnih vlakana. Najbolje je koristiti hladno prešano (mehanički cijeđeno) nerafinirano ulje, dobiveno od organski uzgojenog suncokreta. Ovakvo je ulje blažeg, manje gorkog okusa, a u njemu ostaju sačuvani svi prirodni visokovrijedni sastojci – vitamini A, E, B1, B2, B6 i D, minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, selen, kalcij i cink, te polinezasićene masne kiseline. Selen i vitamin E iz ovog ulja smatraju se važnim antioksidantima koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala u organizmu.

Detoksikacija organizma suncokretovim uljem

Osim iznimnih nutritivnih vrijednosti, ova je biljka od davnina cijenjena zbog svojeg blagotvornog djelovanja na zdravlje. Sposobnost suncokreta da izvlači štetne tvari, može se primijeniti i za ljudski organizam. Sve popularnija metoda terapije mućkanja suncokretovim uljem (eng. oil pulling – izvlačenje) potiče iz tradicionalne Indijske medicine zvane Ayurveda, a stara je preko 5.000 godina. Kako Indijci nisu imali suncokret, za terapiju su koristili sezamovo ulje, no korištenje suncokretovog ulja u iste svrhe, svijetu je predstavio ukrajinski liječnik dr. Karach. Primjenom ovog postupka iz tijela se odstranjuju štetne tvari čime se povoljno djeluje na imunitet i optimalan rad stanica i organa. Metoda je jednostavna za korištenje, a za redovitu se primjenu smatra kako donosi iznimne rezultate. Provodi se tako što se jedna žlica ulja u ustima polako mućka provlačeći između zubiju, u trajanju od 15 do 20 minuta. Budite pažljivi da pritom ne progutate ulje. Po završetku ispljunute tekućinu koja bi trebala biti potpuno bijela. Usta potom isperite vodom, te četkicom i pastom operite zube. Postupak se može provoditi i više puta na dan (1-3 puta), uvijek na prazan želudac, a preporučuje se koristiti hladno prešano nerafinirano ulje. Za ovu metodu smatra se da pomaže kod glavobolja, zubobolja, bronhitisa, kronične bolesti krvi, artroze, bolesti crijeva, srca, bubrega, pluća, jetra itd., te da može djelovati i preventivno. Mnoge akutne bolesti mogu nestati iznenađujuće brzo, nakon nekoliko dana terapije, dok kronična oboljenja zahtijevaju dulju primjenu terapije. Ponekad je moguće privremeno pogoršanje stanja na početku, no to se smatra dobrim znakom da terapija djeluje. Ova metoda detoksikacije tijela, premda nije zamjena za savjetovanje i pridržavanje uputa liječnika, jednostavan je, neškodljiv i lako dostupan način da poboljšate i sačuvate zdravlje i vitalnost vašeg organizma. Izvor Divine Energy Park

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Savjeti i preporuke

Ovisno o problematici vaše grive odaberite ulje i zablistajte s njegovanom, mekanom i sjajnom kosom.

Duh i tijelo

Zamislite koliko puta godišnje očistite svoje tijelo izvana, a koliko puta napravite istu stvar za svoje tijelo iznutra?

Savjeti i preporuke

Smilje u svom sastavu sadrži ljekovite italodione, regenerirajuće neterpenske di-ketone, monoterpenske alkohole, monoterpene, estere, eterična ulja, gorke tvari, bioflavonoid i arzanol.

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Advertisement