Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Upoznajte sve tajne vitamina D

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu. Naša tijela sama proizvode vitamin D ako ga redovito izlažemo sunčevim zrakama.

Nije li priroda fascinantna?

Sve što trebamo dobivamo iz prirode!

Naši su preci većinu vremena provodili na otvorenom, te je njihovo tijelo sadržavalo veći udio vitamina D. Smatra se da su imali gotovo pet puta više zaliha vitamina D od nas.

Vitamin D je iznimno važan za zdravstveno stanje našeg organizma i zapravo nije pravi vitamin već oblik steroidnog hormona.

U koži, pod utjecajem sunca, od kolesterola nastaje vitamin D (kolekalciferol), a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D (kalcitriol). Taj hormon ima važne funkcije i kontrolira skoro 10% svih ljudskih gena.

Nažalost, gotovo polovica svjetskog stanovništva ima nedostatak vitamina D, te je to postalo veliki javnozdravstveni problem.

Manjak vitamina D povezan je s rakom, povišenim arterijskom tlakom, srčanim bolestima, autoimunim bolestima, šećernom bolešću, osteoporozom, Parkinsonovom bolešću i drugim.

Vitamin D jača imunološki sustav i važan je čimbenik u borbi protiv infekcija. Nedostatak vitamina D tijekom zimskih mjeseci, kada je manje sunca, povezan je s većom pojavnosti bolesti koje su tipične za zimu, poput prehlade.

Uništava stanice raka

Znanstvenici su dokazali kako vitamin D može uništiti stanice raka (što može imati važnost u prevenciji raka, osobito raka dojke, prostate, pluća, crijeva), dokazano sprječava osteoporozu, depresiju, dijabetes i debljinu. Čak i bolesnici koji imaju melanom imaju bolji ishod ako imaju veće koncentracije vitamina D u krvi.

Geografska područja svijeta s manje sunčanih sati u godini, imaju veću učestalost tuberkuloze, multiple skleroze, arterijske hipertenzije, osteoporoze, te raka dojke, jajnika, debelog crijeva i prostate. Ljudi se nedostatkom vitamina D često se tuže na opću slabost i bolove u mišićima.

Prije otkrića vitamina D mnoga djeca su bolovala od rahitisa, nekad česte bolesti kostiju, uzrokovane manjkom vitamina D, osobito u sjevernim krajevima bez sunca. Vitamin D se rutinski prepisuje djeci u obliku vitaminskog preparata. No, vitamina D ne samo da čuva od nastanka rahitisa, već se pokazalo kako djeca koja uzimaju dovoljne količine vitamina D u djetinjstvu, kasnije u životu imaju manji rizik za razvoj šećerne bolesti.

Bolje se osjećamo zbog njega

Dobro je poznato kako izlaganje suncu povoljno djeluje na neke psihijatrijske i kožne bolesti, što se danas objašnjava većom koncentracijom vitamina D u krvi.

Nadalje, istraživanja dokazuju kako je, za većinu ljudi, dovoljno samo desetak minuta svakodnevnog boravka na suncu da tijelo stvori dovoljnu količinu vitamina D.

Pri takvom kratkotrajnom izlaganju suncu primjena zaštitne kreme nije potrebna, a osim toga, zaštita može umanjiti stvaranje vitamina D. Naime, gotovo sve kreme za sunčanje blokiraju samo UVB zračenje. Kao takve, one također blokiraju proizvodnju vitamina D.

Srećom, naše tijelo je inteligentno – ono stvara zalihe vitamina D i koristi ih u zimskim mjesecima. Da zaključimo u sunčanim periodima godine poželjno je i zdravo boraviti u prirodi te tako akumulirati dragocjene vitamine koje tijelo, posljedično, samo stvara.

Autor: Dea Flores

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Beauty report

Opusti se kao nikada prije uz FOREO skin tech uređaje! Tvoj jedinstveni SPA trenutak nadohvat ti je ruke.

Zanimljivosti

Punih 25 godina BEAUTY&HAIR EXPO ZAGREB okuplja regionalne predvodnike i sve zaljubljenike u beauty industriju.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.