Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Uređena zemlja Švedska

Leptirići su bili u trbuhu… to je moglo značiti samo jedno – putujem!!!


I to na sjever (ne, nije s Goranom Milićem, ali je ipak na sjever!) Odredište… Švedska! Imam tu sreću da idem tamo po treći put i dosad sam imala priliku doživjeti hladnu i mračnu švedsku zimu, ali i toplo švedsko ljeto. (da, da, ima tamo i sunca!) Ali, krenimo od početka…

Švedska je općenito dobro organizirana zemlja, tako da, nakon što sam sletila u zračnoj luci u Stockholmu (koja je, kao i manje-više svi aerodromi, oko 20 min izvan grada!) uzimam vlak koji vozi ravno do centra! Karta se, samo da znate, ne kupuje u vlaku – nego na automatima na stanici koji primaju i kartice. Brzo i efikasno, nije loše! Ne spavam u hotelu, nego u stanu u centru grada. Ah, što da vam kažem, veze i poznanstva!

Taj dan je upravo napadao snijeg, a pošto se bližio i Božić – osjećao se pravi blagdanski ugođaj!… Nažalost, to je bio jedini snježni dan u Stockholmu, jer se snijeg brzo otopio! Eh, ni ta Švedska nije k’o što je nekad bila! Očekuješ snijeg do koljena, a zapravo je manje više isto kao i u Zagrebu! Okrivit ću jednostavno globalno zatopljenje. Ok, navečer puše vjetar i dosta je hladno, ali od snijega… nula bodova! Budite spremni da mrak po zimi pada već oko 3 sata, ali su zato ljeti dani puno duži nego kod nas, čak do pola 10.

Svjetlosna raskoš


Inače, u Stockholmu je najveće Božićno drvce na svijetu! Naravno, nije pravo – već napravljeno od puno borovih grana i raskošno osvijetljeno! Stambene zgrade u centru se mogu mjeriti s našim muzejima! Nema tamo grafita i oronulih fasada, ne, ne… U haustoru mramorni pod, luster i lijepo stepenište. A, ulazi se na šifru! Šveđani naime moraju plaćati svojevrsnu stanarinu za održavanje zgrade, čak i ako je stan u njihovom vlasništvu. I nisu to male cifre, konkretno za stan na ovoj lokaciji oko 8.000 kuna!

Što se tiče shoppinga jedno je sigurno… H&M na svakom kutku! Dođeš do jednog i već se nazire drugi. Svi vi koji ste mislili da se radi o njemačkom brandu prevarili ste se. H&M je, baš kao i IKEA – švedski brand punog imena Hennes & Mauritz! Uglavnom, dućana ima k’o u priči! Što od povoljnih krpica, pa do dizajnerske oblekice. Šveđani su ludi za dizajnerskom robom. Možda zato jer si je mogu priuštiti. Tamo ako npr. radite u McDonaldsu, plaća vam nije ispod 10.000 do 12.000 kuna! Ok, priznajem i standard je viši i sve je skuplje, ali ipak – ja se ne bih žalila.

Mali povezani otočići

Što se tiče kulturnih sadržaja… ima i toga! Švedska je kraljevina i prvo vam u oči upadne kraljevska palača, koja je, iako velika i impresivna – poprilično jednostavno građena, nekako poput obične kockice!

Zanimljivo je da se grad nalazi na puno malih povezanih otočića. Tako da je jako zgodno iskoristiti priliku i provozati se brodom do jednog od muzeja gdje možete vidjeti: kako su Šveđani živjeli, čime su se bavili, kako su se oblačili i upoznati se s njihovim običajima… Upad je besplatan! Odmah u blizini je i zanimljivi Vasamuseet – muzej koji je poseban po tome što se unutar njega nalazi poznati brod Vasa kojeg je 1628. dao napraviti kralj Gustav. Nažalost, kao i Titanik, brod se proslavio time što je potonuo na prvoj plovidbi i to par minuta nakon što su ga porinuli u more. Navodno je kralj zahtijevao da na brodu bude više topova od predviđenog, koji su onda narušili ravnotežu broda! Koji megaloman, rekla bih ja! Uglavnom, isplati se vidjeti.

Što se tiče noćnog života – u Stockholmu ga, nažalost, nisam isprobala! Ali, ako je kao u drugim švedskim gradovima koje sam posjetila, onda za vas imam tri riječi… skupo, skupo, skupo! Tako ćete za upad u klub, koji ne izgleda ništa bolje od naših – platiti 70 kn i više, a za jedno piće (npr. juicevodku) oko stotinjak kuna! Poznavajući Hrvate i njihove kapacitete, pomislila sam da li bi uspjeli napiti jednog prosječnog Hrvata, a da nakon toga ima za povratak kući! Vjerojatno ne!

S dekicom na terasi kafića

Nakon Stockholma, posjetila sam puno manji, ali jednako simpatičan Malmö. Grad se nalazi na samom jugu Švedske i mostom je povezan sa milijunskim Copenhagenom. Ima vlastiti aerodrom, ali je puno bolje sletjeti u Copenhagen. Od tamo, direktno postoji brza željeznica koja prolazi ispod površine mora i vodi vas ravno u Malmö! Kad jednom dođete, pazite što pričate – jer postoji velika sanša da će vas netko razumjeti. Naime, nakon Danaca, najmnogobrojniji imigranti su upravo iz država bivše Jugoslavije i nerijetko na cesti možete čuti nekoga da priča hrvatski. Dakle, cure, pazite što i koga komentirate!

Kažu Šveđani da je najbolje u Malmö doći u kolovozu, tada se održava festival s raznoraznim koncertima i događanjima, i to je jedini tjedan kad se u Malmu nešto događa. Zgodno se prošetati po staroj gradskoj jezgri. Zgrade su tipično švedske i na glavnom trgu ima mnogo restorančića. Gdje čak i po zimi možete sjediti vani i pijuckati vino, jer dobijete svoju dekicu, a imate i grijače na terasi. Totalna suprotnost od toga je novi i moderni dio Malma, gdje je trenutno najpopularnije kupiti stan. Ipak, najviše u oči upada neboder/skulptura – Turning Torso, veličanstvena bijela zgrada, simbol Malma i jedna od najviših u Europi. Napravljena tako da izgleda kao da je zavijena oko svoje osi, da se upitate kako uopće odolijeva gravitaciji.

Luksuzni stan može postati vaš za cifru koja je… pa recimo poveća! Što se tiče noćnog života, već sam ga spomenula, dosta je skup, ali valjda vrijedi ona ”jednom se živi”. Od klubova je najpoznatiji onaj najbizarnijeg imena… Klaonica! Ime je dobio iz jednostavnog razloga, tamo je naime nekad bila, pogađate – klaonica.

Kad ste već u Malmu, šteta je ne posjetiti Copenhagen! Ja ga nažalost nisam upoznala onoliko koliko sam htjela, zbog nedostatka vremena. Jedino sam posjetila zabavni park Tivoli, koji je otvoren i u zimskim mjesecima i koji se nalazi na glavnom željezničkom kolodvoru u Copenhagenu (dakle iz Malma sjednete na isti onaj vlak kojim ste došli s aerodroma u Copenhagenu i samo pravac do glavnog kolodvora!) Kad izađete s kolodvora, vjerojatno ćete odmah ugledati Tivoli. Što zbog činjenice da vam je doslovce pred nosom, što zbog toga što se u sklopu njega nalazi restoran na kojim velikim osvijetljenim slovima piše Hercegovina! Još jedan dokaz da nas ima posvuda!

I za kraj, na povratku u Malmö – kavicu si popijte u njihovoj inačici Starbucks-a, po imenu Espresso house. Ja sam konkretno postala ovisna o njihovom Chai latte, što je, pogađate – čaj s mlijekom i cimetom! Nije baš jeftino, ali provjereno bolje od Starbucksa! Ipak smo mi Hrvati kavopije.


www.puturist.com

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Putovanja

Kalelarga, crkva Sv. Donata, Kneževa i Providurova palača odvode u neka davna i zaboravljena vremena

Zanimljivosti

Pelješac se vratio u zlatno doba, u vrijeme kada je poluotok bio pomorsko središte Mediterana.

Putovanja

Unatoč ovoj prirodnoj raskoši, prepoznatljivi simbol općine Ližnjan ipak je skromna, prelijepa, jarko žuta i mirisna brnistra!

Putovanja

Ako, niste iz Hrvatske, a ove godine nas planirate posjetiti iz obližnje zemlje, ovo je tekst za vas.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.