Uresi

Poetska ideologija knjige-koncepta imena 'Uresi' inzistira na ravnopravnom supostojanju dvaju i više jezičnih, stilskih, kulturoloških, emocijskih, pa i antropoloških svjetonazora.

Knjiga Seada Begovića ishodi iz kajkavskog ili čakavskog korpusa te bosanskog, srpskog i slovenskog jezičnog refleksa – a manje na miješanju, hibridizaciji ili kakvoj obveznijoj, strukturnoj međuovisnosti njihovih "udjela" u pjesmi.

I neobilježeni, standardizirani jezični nanosi dakle, i obilježene, dijalektalne aplikacije, u novim Begovićevim pjesmama ponašaju se, čini se, kao posve samostalni entiteti, premda počesto ovi potonji (kajkavski i čakavski, naime) bivaju efektno "upotrebljeni" kao funkcionalne poante, gdjekad hoteći istaknuti folklorni element, pučku mudrost, a češće sugerirajući bezmalo "arhajsko" emocijsko razrješenje pjesmovne "teme". I to teme kao traume u najužem i najširem smislu. Jer, autorov, lirski posve autentičan, glas u novijem hrvatskom pjesništvu, na trenutke dirljivo do ganutosti, ispostavlja neke svoje životne račune i podvlači neke vrlo oštre, gotovo brutalne crte nakon prijeđena autorskoga a valjda i empirijskoga puta.

Begović je u svojim novim pjesmama pjesnik osobite ćutilnosti, lirski melodramatičar opustošenih, zapuštenih ili tek osamljenih intimiteta. U njima on kao da popravlja "kvar" – na sebi, na ljudima koje voli, na svijetu kao uzorku, inačici, pedlju svemira.


SHE.HR POKLANJA

VBZ online knjižara i She.hr poklanjaju vam 2 primjerka zbirke poezije Seada Begovića – 'Uresi'.
Ako želite iščitavati zanimljive stihove pošaljite nam mail na [email protected] s naslovom poruke – URESI, te navedite svoje ime i prezime, korisničko ime i broj mobitela, i ova knjiga možda postane vaša!

Vaše prijave primamo do 6. travnja kada ćemo objaviti i dobitnike!
Vaš She.hr

Dragi naši,
u poeziji Seada Begovića uživati će Tina Ivanišević i Mirta Petovar.
Informaciju o preuzimanju knjige primiti će na mail.
Vaš She.hr