Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Usamljeni ovih blagdana? Uz ove jednostavne korake brzo preokrenite situaciju

Što ako ste baš vi ove godine neizmjerno tužni jer ćete blagdane provesti sami, ili se samo osjećate usamljeno?

Kako se bliže blagdani, tako sve više slušamo o najljepšem dobu godine kada smo svi sretni i u društvu onih koje volimo i koji vole nas, ali Božićni i novogodišnji blagdani ne moraju uvijek biti baš to. Što kada su oni izvor stresa i nervoze radi silnog truda koji se ulaže kako bi svi bili zadovoljni?

Što ako ste baš vi ove godine neizmjerno tužni jer ćete blagdane provesti sami, ili se samo osjećate usamljeno? Upravo je to tema kojim se bavimo u ovom tekstu.

Usamljenost i samoća nisu isto, pa je tako usamljenost subjektivan pojam; tijekom blagdana možete biti okruženi prijateljima i obitelji i osjećati se potpuno usamljeno i izolirano, a isto tako možete biti sami, ali radi toga se osjećati dobro”, pojasnila je Kory Floyd, profesorica komunikacija na Sveučilištu Arizona. Svi smo ponekad usamljeni, i logično je da će se osjećaj pojačati tijekom blagdana kada su očekivanja visoka, navodi prof. Julianne Holt-Lunstad.

Možda ste fizički odvojeni od obitelji i prijatelja, možda se osjećate izolirano u moru prijatelja…

Ovi će vam savjeti sigurno pomoći da se osjećate bolje, što god vas mučilo.

Napravite nešto za druge

Volontiranje djeluje kao zaštita od stresa i simptoma depresije i može puno pomoći ako ste usamljeni jer ćete se fokusirati na tuđe potrebe i to će sigurno probuditi osjećaj veselja i ugode.

Ako vam nije opcija brinuti o napuštenim životinjama u azilu, osjećaj sreće će probuditi i pomoć susjedi; pomozite s namirnicama, skuhajte čaj ili se upustite u neobavezan razgovor.

Budite kreativni

Prof. Julianne Holt-Lunstad ističe kako danas postoje brojna istraživanja koja povezuju kreativnost s manjim osjećajem usamljenosti, a izraziti se možete na mnogo načina. Možda volite izrađivati stvari rukama ili peći kolače. Ako vam se to nikako ne sviđa, na dobrobiti možete računati i ako ste okruženi onima koji se bave kreativnim radom.

U društvu prijatelja posjetite muzej ili pogledajte kazališnu predstavu.

Socijalna izolacija i usamljenost nisu isto, ali su jako povezani.

Budite zahvalni

Upravo će zahvalnost služiti kao jak alat protiv usamljenosti jer ćete tako misli fokusirati na ono što imate, a ne na stvari koje vam nedostaju. Zapištite na čemu ste zahvalni ili recite prijatelju koliko vam znači. Probajte i sigurno ćete se osjećati bolje.

Na samoću gledajte kao na priliku

Ako provodite u samoći više vremena nego biste voljeli, radite nešto u čemu uživate. Odite u šetnju, kino, na koncert, pišite dnevnik ili uživajte u mjesečini… Sve je dopušteno! Prof. Michelle Munson, stručnjak za socijalnu izolaciju sa sveučilišta u New Yorku ističe kako je dobra navika planirati takva zadovoljstva kada znamo da nas čekaju teži trenuci. Važno je da uživate u onome što radite, duboko dišite i doživite moment.

Pomirite se sa situacijom

Jedna od težih stvari osjećaja usamljenosti za blagdane je to što mislite da ste jedini na svijetu u toj situaciji. Svi će stručnjaci reći da može puno pomoći ako osvijestite da to jednostavno nije istina. Isto tako je važno da ne zanemarujete svoje emocije dok prakticirate neku od ponuđenih strategija.

“Blagdani mogu biti vrijeme kada se prisjećamo svega što smo izgubili”, navodi dr. Floyd i smatra da je sasvim uredu suočiti se s tim emocijama.

Budite nježni prema sebi

“Mislim da može djelovati i kao utjeha ako si dozvolimo osjećaj čežnje ali i gubitka, pa čak i usamljenosti za razliku od osjećaja neugode radi onoga što osjećamo”, zaključila je dr. Munson.

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Seks

Vrtoglavo visokim potpeticama do boljeg orgazma.

Zanimljivosti

Otkako su holivudske zvijezde 2020. u svojim „goody bagovima“ na dodjeli Oscara dobile upravo ovaj izvor mladosti, spermidineLIFE® postao je javna tajna u Hollywoodu.

Duh i tijelo

Jeste li zadnjih dana primijetile nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva? Možda ste se čak u nju već i uključile? Niste li još, sad...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.