Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Uspravi se, isprsi i u školu!

Na pravilno držanje djecu treba navikavati od najranije dobi.

Kritične faze u rastu i razvoju djeteta prve su godine života, razdoblje polaska u školu i doba puberteta.

U dobi kada se dijete počinje uspravljati treba ga pustiti da samo usvaja vertikalizaciju, onom brzinom koja njegovu lokomotornom sustavu najbolje odgovara.

Prve godine života

Nošenje djeteta u uspravnom položaju dok ono još nije spremno za to nije preporučljivo jer time dopuštamo djetetovoj kralježnici da se iskrivi i nesvjesno potičemo nepravilno držanje već u najranijoj dobi.

Također, uporaba raznih hodalica dok dijete nije još spremno za uspravan položaj izaziva opuštanje ligamenata i zamor mišića te dovodi do povećanja zakrivljenosti u lumbalnom dijelu.

Razdoblje polaska u školu

Polazak u školu sam je po sebi stresna situacija s obzirom na to da se djeca moraju naviknuti na novi ritam života. Osim toga, djeca se vrlo teško privikavaju na sjedenje. Kada i usvoje da moraju 45 minuta sjediti, onda to rade na sve moguće načine ne bi li nekako izdržala to vrijeme. Obično je to sjedenje s odmakom donjeg dijela leđa od naslona, opuštanjem ramenog dijela, savijanjem kralježnice u stranu s glavom podbočenom na ruci… Varijacija je bezbroj.

Dokazano je da dijete može prva tri školska sata izdržati u relativno pravilnom položaju, a nakon toga dolazi do zamora leđnih mišića, ali i do psihičkog zamora pa dijete više ne može pratiti nastavu punim kapacitetom. To ne vrijedi samo za djecu u prva četiri razreda osnovne škole nego i za stariju.

Osim sjedenja, tu je i problem teške i neadekvatne školske torbe. Prema nekim mjerenjima, težina školske torbe 1986. godine za učenika četvrtog razreda iznosila je 4,9 kilograma, a danas čak i do 5,2 kilograma.

Ispravna težina torbe trebala bi iznositi maksimalno deset posto tjelesne težine djeteta (misli se na prosječnu težinu za određenu dob). Često na ulici možemo vidjeti djecu koja torbu nose prenisko na leđima, tako da torba doseže zdjelicu, što nije dobro jer se tako remeti statika tijela i produbljuje lumbalna lordoza. Drugi je primjer nošenje torbe u pogrbljenom položaju jer preteška torba vuče dijete prema natrag pa se ono odupire tome pogrbljenim položajem.

Doba puberteta

Djeca u doba puberteta bore se i s divljanjem hormona, traženjem individualnosti, ali i naglim i ubrzanim rastom te promjenama na tijelu.

Naglo izrastanje izaziva poremećaj statike tijela, ali i problem ravnoteže pa se vrlo često djeca u toj dobi čine nespretnima.

Kod djece koja prenaglo izrastu dolazi do pojave pogrbljenog držanja jer je to način da tijelo održava nekakvu ravnotežu.

Kod djevojčica je osim navedenih i problem s pojavom grudi, što vrlo često zbog stida pokušavaju prikriti opet pogrbljenim držanjem koje prelazi u naviku i poslije ga je vrlo teško ispraviti.

Osim toga, važno je znati da dijete treba učiti pravilnom držanju, pravilnom nošenju torbe… Od prvog razreda, pa čak i prije, jer je u razdoblju puberteta jako teško započeti s preodgojem već ustaljenih navika. Djeca su u toj dobi vrlo osjetljiva i pobunjenički raspoložena pa svaka dobra namjera roditelja ne nailazi uvijek na pozitivan odgovor.

Za uspravan hod

Pod težinom školske torbe

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Obitelj

Pratite svoje dijete i obratite pažnju na to u kakvim pričama uživa.

Dizajn

Pravi znalci znaju da Bubaba by FreeON bajkoviti proizvodi nastaju u srcu Hrvatskog Zagorja i vesele se svakom novitetu koje izbace ovi kreativci.

Darivanje

A-DERMA, referentni brend kada je u pitanju emolijentna njega, predstavlja novi EXOMEGA proizvod za njegu kože sklone atopijskom ekcemu – EXOMEGA ALLERGO emolijentni balzam.

Obitelj

Kad se radi o djetetu nije sve uvijek tako jednostavno.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.