Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Uštede na grijanju (1)

Smanjivanje gubitka topline u svrhu rasterećivanja kućnog budžeta.

Najefikasnija štednja grijanja započinje već projektiranjem kuće ili zgrade, i tomu se u posljednje vrijeme posvećuje velika pozornost. Grade se pametne i ekološki prihvatljive kuće, izvedene tako da zadovoljavaju najviše standarde za uštedu energije. Raspolažu sofisticiranim sustavima za upravljanje uređajima i za recikliranje, te uključuju alternativne izvore obnovljivih energenata (sunce, vjetar, voda koja se pročišćava i ponovo koristi). U prostoru su smještene tako da maksimalno koriste sunčevo svjetlo za prirodnu rasvjetu i grijanje (vode i prostorija), izolacija vanjskih zidova gubitak topline smanjuje na minimum, a svi se produkti (upotrijebljena voda, otpaci) recikliraju.

Sve nabrojeno zvuči prekrasno, ali za većinu nas još će dugo ostati u sferi želja i maštanja. Živimo u klasično građenim domovima i uštede najvećma ovise o nama samima. Ako već ne možemo utjecati na kvalitetu gradnje, možemo učiniti mnogo toga što će ispraviti nedostatke i omogućiti nam popriličnu uštedu.A tu uštedu možemo ostvariti na tri različita načina:
  • smanjenjem gubitka topline
  • učinkovitim korištenjem izvora topline
  • pravilnim izborom grijaćih tijela
Smanjivanje gubitka topline

Kvalitetna gradnja i dobra izolacija temeljni su preduvjeti, no većina nas obitava u prostorima koji su već definirani. Nasreću, postoje jednostavni, jeftini i lako primjenjivi postupci i mali trikovi koji u konačnici mogu znatno rasteretiti kućni proračun.

Prije svega, provjerite mjesta na kojima hladan zrak ulazi u vaš dom. Ne mislimo na otvorene prozore i vrata, to je samo po sebi razumljivo, nego na neočekivana i skrivena mjesta: procijepe između zida i vrata (prozora) koji ne priliježu sasvim, nape, odzračnike, ventilacijske otvore u kupaonici i slično. Ako osjetite strujanje zraka, potrudite se i zabrtvite nepoželjne otvore – to će temperaturu u prostoriji podići za 1-2 ℃. Za prozore i vrata koji ne priliježu koristite samoljepivu spužvastu vrpcu. Zalijepite je uokolo između vrata (prozora) i dovratnika (doprozornika). Površine neka budu čiste i suhe, inače se neće moći dobro zalijepiti. Učinite li to kako treba, ni pri najjačem vjetru nećete više čuti kako huči po zakucima vaših soba.Izolirajte zidove iza grijaćih tijela. Obično su to pregradni zidovi, dakle tanji, i kroz njih lakše prodire hladnoća. Ukoliko je razmak između peći (radijatora) i zida dovoljno širok, najbolje je staviti stiropor – lagan, jeftin i odličan izolacijski materijal. No i ako su grijaća tijela vrlo blizu zidu, rješenje je jednostavno: postavite one svjetlucave štitnike kojima ljeti pokrivate čeono staklo automobila da se unutrašnjost ne bi pregrijavala. Kao što ljeti odbijaju sunčevu toplinu, zimi će jednako tako reflektirati toplinu radijatora natrag u prostoriju i dodatno je grijati. Ako pak ni to ne stane, na zid nalijepite običnu aluminijsku foliju za zamatanje – tanje od toga ne može biti, a također sjajno zadržava toplinu.

Ne “maskirajte” peći i radijatore, tj. ne zakrivajte ih zavjesama i namještajem. Ne trebaju vam tople zavjese, nego prostorija u kojoj boravite.

Prostorije ne prozračujte neprekidno i pomalo, već povremeno i odjedanput. U prijevodu: ne držite prozore ili vrata neprestano djelomično otvorenima kako biste stalno imali "svjež zrak". Gradonačelnik vas neće odlikovati zbog toga što na taj način grijete grad, a radijator će se pitati zašto se uopće trudi, kad vi cijelo vrijeme hladite prostoriju. Mnogo je bolje povremeno i češće širom otvoriti prozore, tek nekoliko minuta – taman toliko da se prozrači i pusti nova doza kisika, a da se zidovi ne stignu rashladiti.Ako imate stropni ventilator, povremeno ga uključite. Promiješat će zrak, podići hladan uvis, a zagrijan spustiti, pa će vam se činiti da je toplije.

Koristite besplatnu solarnu energiju – čim se pojavi sunce, maknite zavjese ustranu i podignite rolete. Noću, naprotiv, spustite rolete, i navucite zavjese ako vam grijaća tijela nisu smještena ispod prozora. Smanjit ćete gubitak topline za stupanj do dva. Kad prozračujete, ako imate mogućnosti regulacije, zatvorite ventile grijanja ili ugasite peći.

Ovo su općeniti savjeti, primjenjivi za sve sustave (toplana, mini kotlovnice, individualno, odnosno etažno) i vrste (plin, struja, solarno, kruta i tekuća goriva) grijanja, i jedini koje možemo primijeniti ako nam drugi određuju vrstu i količinu utrošene energije, tj. ako smo priključeni na toplanu ili kotlovnicu i bez regulatora na grijaćim tijelima.

Uskoro pročitajte o učinkovitom korištenju izvora topline…

Dom za 5

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Moj dom

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem.

Duh i tijelo

Kod vježbanja je važno pronaći aktivnosti u kojima ćete uživati, a ne da vam one budu teret.

Dizajn

Što je najbolje, ovu vrstu radova možete sami napraviti, no to nikako ne znači da poslu treba pristupiti s nepažnjom i bez pripreme.

Zanimljivosti

Neke psihološke navike troše previše intelektualnog resursa, tako da nas ostave bez kapaciteta za razmišljanje ili obavljanje zadataka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.