Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Uštedite pri kupnji namirnica

Pri kupnji namirnica potrebno je odvojiti proizvode od životne važnosti i nepotrebnog luksuza.

Hrana je svakodnevna potreba pa ljudi ne razmišljaju previše o tome koliko svog budžeta zapravo potroše na namirnice. Pri kupnji namirnica potrebno je odvojiti proizvode od životne važnosti i nepotrebnog luksuza. Na hranu se najviše troši, ali se i najviše može uštedjeti ako se slijede neka od ovih pravila.

1. Proizvodi na sniženju

Dobro je kupovati proizvode na akciji, ali one koje inače koristite. Treba paziti da se ne dogodi kupnja nepotrebnih stvari samo zato što su na akciji. Ali obavezno treba provjeriti rok trajanja da vam se ne dogodi da kupljeno brzo propadne. Tako se može dogoditi da se novac izgubi, a ne uštedi. I kuponi za popuste pomažu uštedi.

2. Pamtiti cijene

Ako se zapamte cijene proizvoda koji se najčešće kupuju može ih se puno brže i lakše usporediti s cijenama ‘jumbo’ ili ‘2 u 1’ pakiranja. Bolje je kupovati proizvode kojima je označena cijena na polici da se ne bi dogodilo iznenađenje na blagajni. Dobro je i čuvati račune i kasnije ih proučiti tako da se zna koliko se novaca i na koju namirnicu najviše potroši.

3. Napraviti shopping listu

U kupovinu je poželjno ići jednom tjedno uz obavezan popis stvari koje nam trebaju. Tako nije potrebno odlaziti u dućan više puta pri čemu se dolazi u napast kupiti više stvari. Planiranje unaprijed je dobro jer sprečava impulzivnu kupnju. Na popis namirnica koje želimo kupiti može se napisati i cijena svake stvari tako da otprilike znamo koliko ćemo potrošiti. I treba ponijeti olovku kojom odmah možemo prekrižiti stvar koju smo kupili da ne zaboravimo neku i ponovno moramo u trgovinu.

4. U kupovinu ne ići gladni

Pogrešno je ići u kupovinu praznog želuca i s djecom koju će privlačiti razni lijepo upakirani slatkiši. U takvom slučaju dolazi se u napast kupiti više od potrebnog.

5. Planiranje tjednih menija

Dobro je i planirati unaprijed što ćemo kuhati svaki dan u tjednu. Pratiti svoje recepte pomaže da unaprijed znamo koje namirnice nam trebaju i koja količina. Nareske, salame, sireve bolje je kupiti u većim komadima nego tražiti da nam ih narežu u trgovini. Kod kuhanja je isplativije koristiti što manje gotovih proizvoda. Meso je bolje kupovati u većim komadima, primjerice cijelo pile, a ne manje dijelove. Ostat će više mesa za iskoristiti. Ako ostane previše hrane, može se zamrznuti i pojesti navečer ili idući dan.

6. Trgovačke robne marke

Svi veliki trgovački lanci nude i proizvode svojih vlastitih robnih marki koje su također dobre i kvalitetne, a često su puno jeftinije.

7. Zasaditi vlastiti vrt

Naravno, ako ste u mogućnosti i kod kuće se mogu uzgojiti povrće ili začini. I svakako je najbolje kupovati sezonsko voće i povrće.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Gastronomija

Za više ideja o tome što možete ponijeti na piknik, donosimo jednostavne recepte za super jela gotova u svega pola sata!

Financije

Svatko od nas teži učinkovitom upravljanju kućanskim budžetom, posebice kada su u pitanju svakodnevne potrepštine koje su neizostavan dio naših života.

Gastronomija

Semifreddo je elegantan smrznuti desert koji se na talijanskom prevodi kao 'napola hladan' ili 'napola smrznut'.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.