Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
zlostavljana
zlostavljana

Obitelj

Usudim se reći: “Da, zlostavljana sam!”

Bijesno je stigao do mene, uhvatio me za uho i kosu i počeo vući urlajući: „Prokleto kopile, đubre jedno, marš kući. Što ti radiš ovdje?”

“…Bijesno je stigao do mene, uhvatio me za uho i kosu i počeo vući urlajući: „Prokleto kopile, đubre jedno, marš kući. Što ti radiš ovdje? Jesam li ti rekao da za tebe proslave nema?” Vukao me nasred rukometnog igrališta dok sam ja šutke jecala. Nekoliko je učiteljica pritrčalo da vidi što se dešava, a on se samo izderao na njih te su mu se maknule s puta.

Kad smo stigli kući, uzeo je svoj najdeblji kožni remen od hlača, okrenuo onu stranu gdje je kopča i počeo me tući. Nisam vikala jer nisam htjela pokazati koliko me boli, a on me zbog toga udarao još jače i jače i jače, dok nisam pala na zemlju prekrivena modricama koje su jedna za drugom istovremeno izbijale na mojim rukama, leđima, nogama. Još me jednom ritnuo nogom i pustio da tako ležim, izašao iz sobe i zaključao vrata…!”

Iz knjige “Očuh i Kopile”, Aleksandre Hampamer

Stvarnost o kojoj se ne govori mnogo

Ovo je istina koja se proživljava u samoći sobe, samoći doma. Problem koji sustav gura pod tepih ili se s njime bavi samo povremeno.

Autorica knjige “Očuh i Kopile” Aleksandra Hampamer, suvlasnica izdavačke kuće Dvostruka Duga, odlučila je glasno ispričati svoju priču i zajedno s agencijom Dhar media pokrenuti kampanju “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!”

Kampanja započinje predstavljanjem knjige čija je poruka da je o nasilju u obitelji potrebno otvoreno razgovarati i educirati, kako one zlostavljane tako i one koji su pasivni promatrači. Otvoreno komuniciranje i ukazivanje da se to zaista događa i u vašem susjedstvu te da ne smijemo šutjeti o tome može spasiti nečiji život. Autoričino iskustvo neprepoznavanja problema s kojim se suočavala njena obitelj od strane susjeda, policije i sudstva dio je svakodnevice. Iako smo dobro upoznati s teorijom, praksa pokazuje da se još uvijek na ovaj problem nedovoljno ukazuje. Problem odlaska od kuće i strah od zlostavljača, pogotovo za djecu, pokreće začarani krug iz kojeg mogu izaći samo oni odrasli i oni hrabriji.

Kampanjom “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!” pokrenut će se val aktivnosti o ovom problemu počevši s promocijama knjige “Očuh i Kopile” online komunikacijom kroz web stranicu, aplikacijom o prepoznavanju i osvještavanju nasilja i na kraju kratkom dokumentarnom pričom o ovoj temi.

U četiri grada u Hrvatskoj prema sljedećem rasporedu održat će se promocije knjige gdje će se na otvorenoj raspravi razgovarati o problemu zlostavljanja u obitelji. Sudionici rasprave bit će aktivistice za prava žena i djece:

• Rijeka – srijeda, 10.12.2014., 18 sati – Dvorana Transadrije, Riva Boduli 1
mag. educ. philol. Croa. Tina Kovačić, predsjednica Udruge SOS – telefon

• Zagreb – petak, 12.12.2014., 18 sati – Mala dvorana Pučkog otvorenog učilišta, Ulica grada Vukovara 68
mr. sc. Željka Jelavić, etnologinja, viša kustosica u Etnografskom muzeju, aktivistkinja za ženska prava

• Čakovec – srijeda, 17.12.2014., 18 sati – Knjižnica Nikola Zrinski, Trg Republike 4
Renata Sever, dipl. socijalna radnica, Centar za socijalnu skrb Čakovec

• Osijek – četvrtak, 18.12.2014, 18 sati – Studijska čitaonica GISKO (Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek), Europska avenija 24
dr. Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir

zlostavljana

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Drama Queen

Jeste li se ikad zapitali što se krije iza kulisa tih serija? Jeste li se ikada zapitali što se krije iza lica svih tih...

Zanimljivosti

Najveći broj femicida u Hrvatskoj odnosi se na intimni partnerski femicid.

She Book Club

Modra žena opisuje bijeg mlade žene od sjećanja na silovanje.

Drama Queen

Vjerujem da će svaka od nas prebrzo i prelako pronaći onaj neki moment u kojem se osjetila seksualno uznemiravanom.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.