Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Top menadžerica

Uvijek nova Slavica Knežević

Poznata glumica govori o svojoj ljubavi prema kazalištu.

Osim što trenutno glumi u dvije predstave „Zečja rupa“ i „Sumnja“, snima i serijal „Bibin svijet“ u kojem igra ulogu Đurđe Slavica Knežević je u stalnoj postavi Gradskog kazalište „Gavella“.

Prevarila komisiju

– Nisam ja ništa znala do dvadeset i neke. Prije sam bila zaljubljena u filozofiju, književnost i matematiku. U određenom periodu života uvijek ti nešto prevlada. Tako sam ja tada hodala sa jednim dečkom koji je studirao elektrotehniku pa sam i ja odlučila se za taj studij. No tamo me dočekala struja, osnove elektrotehnike i tako neke stvari koje ja ne volim,- ispričala je za She.hr Slavica Knežević.

Do tada je Knežević već glumila, plesala, nastupala, ali nije to vidjela kao karijeru, već kao hobi, i nije to mogla gledati kao nešto odvojeno od sebe. Nakon te dvije godine elektrotehnike požalila se svojoj sestri da smatra kako mora promijeniti fakultet. Ona joj je predložila da ode na Akademiju i donijela joj brošuru za upis, tri dana prije prijemnog ispita.

– Pronašla sam doma Krležu i kao spremila se. Kao drugi monolog izvela sam izmišljeni tekst za koji sam rekla da je od nekog francuskog pisca. Nakon šest mjeseci studiranja priznala sam im prevaru,- rekla je Knežević.

Tek tada je Slavica Knežević shvatila da gluma ne može biti hobi, da nije čak ni posao, nego potreba i poziv.

– Mislim da se mogu nazvati sretnom osobom jer zaista radim, ne što volim, nego što mi treba. Ja sam najsretnija na sceni, samo dok glumim, a sve ono „okolo“ mi nije drago,- ispričala je Knežević.

Prije upisa na Akademiju dramskih umjetnosti Slavica Knežević pogledala je samo 11 kazališnih predstava, ali ih je zato na prvoj godini vidjela čak 420.

– I nisam bila nakon njih ništa pametnija,- zaključuje.

Poštanski sandučić, Smogovci, Bibin svijet

Slavica Knežević glumila je u nekoliko televizijskih serija. Počeci su bili u dječjoj emisiji „Poštanski sandučić“ gdje je radila kao volonter, kasnije je glumila Sonju Vragec u kultnoj seriji „Smogovci“, davala je glas za Lidiju iz crtića „Bubimir“, a danas je možete vidjeti kao Đurđu u seriji „Bibin svijet“.

– U Poštanskom sandučiću smo sve sami proizvodili jer onda nije bilo toliko spotova, crtića i sličnih stvari. Ako se ljudi sjete i pohvale tu emisiju to mi je jedina nagrada i zarada,- objašnjava Knežević.Knežević nam je ispričala kako ponekad djeca „skuže“ njezin glas iz crtića pa joj se jako razvesele. Sjećaju je se i kao Sonje Vragec, ali kako sama kaže uvijek je bila i ostala Slavica Knežević.Pisac + glumac = teatar

Knežević je izrasla na kazališnim grupama, na siromašnom teatru poput "Pozdrav" i "Akter" na kojima se kasnije izgradio "Teatar Exit". Rekla je kako joj je trenutno pod kožu ušla uloga koju tumači u kazalištu "Planet Art", malom privatnom kazalištu koje vodi njezin bivši suprug Marko Torjanac.

– Predstava "Sumnja" je puno bolje uspjela nego film, možete se uvjeriti pogledate li predstavu u New Yorku ili kod nas u "Planet Artu". Naša je predstava bolje poštivala originalni tekst.

Prošle godine izašao je film "Sumnja" (Doubt) u kojem glavnu ulogu tumači popularna američka glumica Meryl Streep. Ona je bila i nominirana za prestižnu filmsku nagradu Oscar za najbolju glavnu ulogu. Istu ulogu tumači i Slavica Knežević u kazališnoj verziji.

– Drago mi je da sam upoznala ovaj dio kada mi napravimo neku predstavu i ja skroz poznajem tematiku i tekst, i u svakoj mi je pori. Živo me je zanimalo kako će to odraditi glumica poput Meryl Streep,- kaže Knežević.

Na premijeri filma publika koja je pogledala njihovu predstavu uglavnom zaključuje da je ovo ipak tekst za „daske“ te da im se više sviđa predstava.

– Glumac treba tijekom cijelog svojeg života raditi na sebi jer se vidi kada glumac stane. Možda ne može mijenjati svoju glumu, ali može kopati i tražiti. Moj princip je da se ne smije stati i to iz dva razloga; ako se baviš umjetnošću možeš dosaditi i ne napraviti ništa novo. Drugi je razlog što se fizički ostari. Čim vidim da samoj sebi nisam zanimljiva, a užasno sam samokritična, znam da brzo moram krenuti dalje.

Spas je u snimanjima


Osim što glumi u raznim kazalištima, i s njima gostuje po cijeloj državi Knežević predaje i na školi glume, stand-up radionice, bavila se i režijom, ali i glumi u televizijskim emisijama.

– U Hrvatskoj se još ne može živjeti samo od glume u kazalištima. Zato je pravi spas u snimanjima.

Knežević je zaradu usporedila sa tim da odigra 200 predstava i dobije istu količinu novaca kao kada snima mjesec dana.

Glumci nemaju izlaske


– Dok se radi predstava ili dok se snima je najteže. To su dva, tri mjeseca koja su bolna fizički i psihički. Tada moja obitelj pati jer nemam vremena za njih. U posljednje vrijeme se događa da mi se razboli sin baš kada sam na snimanju i osjećam se odgovorno, jer nema onog reda o kojem brinem kada sam doma.

Knežević kaže kako se može normalno živjeti kada nema priprema za predstave. Tada je preko dana doma, a navečer ide raditi u kazalište. Ponekad se to „produži“ i u izlazak, druženje s prijateljima.

– Po meni, pravi glumci nemaju izlaske. Moji prijatelji dođu vidjeti predstavu pa se kasnije družimo. To druženje nakon predstave je moj izlazak,- kaže Knežević.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Kako osvojiti poslovni svijet u kojem vladaju muškarci, a istovremeno ostati žena koja uživa u svojim hobijima?

Duh i tijelo

Naučili smo ići kroz život mireći se s neugodnim situacijama.

Top menadžerica

Pred nama je druga po redu Women of Luminous Future konferencija, koja nastoji pomoći mladim ljudima koji su na početku, ali i svima onima...

Duh i tijelo

Žene se najčešće o svojim problemima raspišu anonimno u malenim okvirima na društvenim mrežama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.