Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
buđenje
buđenje

Zanimljivosti

Uvježbajte rano buđenje u samo šest koraka

Mnogi uspješni ljudi čvrsto stoje iza tvrdnje da je rano buđenje jedno od moćnijih oružja s kojim raspolažu.

Mnogi uspješni ljudi čvrsto stoje iza tvrdnje da je rano buđenje jedno od moćnijih oružja s kojim raspolažu. Buđenje s izlaskom sunca svakako zahtijeva samodisciplinu i veliku količinu volje. Nešto nas mora zaustaviti da svaki zvuk alarma ne završava njegovom odgodom.

A ako ste se i jutros ljutili na alarm, možda je vrijeme da naučite kako iz kreveta ustati svako jutro s osmjehom na licu. Čini se da se svatko može pretvoriti u jutarnju pticu, a uspjeh je garantiran ako isprobate ovih šest koraka, pa krenimo…

1. NE ODUSTAJTE

Stručnjak za snove, dr. Michael Breus, navodi kako bi on prvo razmislio o tome u koje vrijeme odlazi u krevet i je li to isto vrijeme svake večeri. Prema njegovim riječima za uspjeh je potrebno ustrajati i svako veće u krevet ići u isto vrijeme a potrebno je oko 21 dan da se naš unutarnji sat navikne na novi raspored. Brojna istraživanja pokazala su da ranoranioci imaju kvalitetniji san.

Dodaje i kako to nije tako jednostavno da samo odete u sobu u isto vrijeme i ustanete rano. Morate odrediti vrijeme kada želite ustati i natjerati se da se 21 dan budite upravo tada kako bi mozak shvatio poruku. 

2. POMOĆ JE DOBRODOŠLA

Jedan od najboljih načina da dođete do cilja i budite se puni energije je spavati dovoljno. Kako biste si pomogli, možete koristiti suplemente poput magnezija ili melatonina koji u sebi imaju sastojke koji će pomoći da brže utonete u san i nastavite spavati. 

3. KOJI JE VAŠ KRONOTIP? 

Uz to što morate biti dosljedni svaku večer i svakog jutra, Breus naglašava kako je važno znati i koji je vaš kronotip – a on opisuje kakva je vaša “osobnost spavanja”. Istina je da nismo svi lavovi i medvjedi pa će ponekad obrat u jutarnji tip osobe biti nešto teži jer to jednostavno niste – vi. Ipak, moguće je i da delfini i vukovi odlaze na počinak rano i rano ustaju. Ako znate kada je za vas najbolje vrijeme za buđenje, upravo vam to može pomoći da budete realni oko svojih ciljeva – kada želite u krevet i kada želite ustati. 

4. ČIM OTVORITE OČI, PUSTITE SUNCE U SOBU 

Kad god birate vrijeme za buđenje na budilici, ono što ustvari radite je da uštimavate svoj unutarnji sat, a na to veliki utjecaj ima upravo izlaganje svjetlosti. Kako stručnjak pojašnjava, izlaganje svjetlosti prvih 15 minuta u danu šalje signale mozgu da je vrijeme da se svakog dana budite upravo tada. 

Mislim da bi svi mi bili u puno boljoj formi kada bismo za alarm koristili sunce”, ističe te dodaje kako se to lako može učiniti upravo kako smo pojasnili – razmaknite zastore, a ako vani nema sunca, isto će djelovanje imati ako upalite u kući sva svjetla kada se probudite. Ali ako vam je cilj budite se rano, onda biste trebali zaboraviti na rolete ili tamne zavjese i dopustiti da sunce ujutro uđe u vašu sobu kako bi vas razbudilo čim otvorite oči. 

5. NE OSLANJAJTE SE NA KOFEIN 

Ironično, stvari za kojima posežemo kada trebamo više energije ustvari mogu utjecati na san i to na negativan način. Breus smatra da bi se trebalo kratko odreći kofeina, barem dok učite organizam kako da se sam ujutro razbudi. Kofein bi trebali izbjegavati i prije spavanja jer će vam on vrlo lako poremetiti san. Isto se odnosi i na alkohol prije spavanja.

I kao mala napomena, studija objavljena u časopisu Journal of Psychiatric Research pokazala je kako žene koje se bude ranije imaju manji rizik od razvijanja mentalnih bolesti poput depresije, anksioznosti, poremećaja raspoloženja i drugih, što ima smisla budući da san regenerira naše zdravlje.

6. POTRAŽITE PODRŠKU

Ako imate prijatelja koji isto tako želi promijeniti navike buđenja, možete jedno drugome pomoći da to lakše ostvarite. Možete se nazvati ujutro ili se motivirati da u krevet odete na vrijeme. Ako to nije opcija, možda bi bilo dobro zadati si neki zadatak kojeg morate napraviti odmah nakon buđenja, poput šetnje ljubimca ili zakazivanje sastanka. 

Izvor: Ordinacija.hr

Više

She Book Club

Knjiga „Godina s Anthonyjem De Mellom: Buđenje iz tjedna u tjedan“ vodi nas na putovanje duhovnog buđenja.

Seks

Redovito vođenje ljubavi je najzdraviji način da si produljite život i što dulje ostanete zadovoljni i sretni.

Savjeti stručnjaka

Kurkuma ima jaka protuupalna i antikancerogena svojstva, a koristi se za smanjenje upala i probavnih smetnji pa u kombinaciji s kokosovim mlijekom čini samo...

Zdravstveni karton

Ako ste od onih koji muku muče sa snom ili nikako ne možete zaspati, sigurno ste isprobali sve što su vam savjetovali da probate...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.