Mirjana Špoljar, brand ambasadorica Zvijezda margarina i trostruka prvakinja Hrvatske u slastičarstvu prošli tjedan je Splićanima otkrila kako da im kolači ispadnu kao sa slike, a s pregršt je trikova kući pošla i Zorica Kondža koja je Mirjani asistirala u pečenju kolača.
“Čula sam danas pregršt dobrih savjet, a jedan je od njih i da se čokolada uvijek mora topiti na pari, nikad direktno na vatri te da dno posude u kojoj se čokolada nalazi nikako ne smije doticati vodu“, izjavila je Zorica Kondža.
Mirjana Špoljar posjetiteljima je još otkrila i da s kolačima neće imati problema:
- oni koji će se precizno pridržavati recepture
- da margarin prije upotrebe treba izvaditi barem sat vremena ranije iz hladnjaka kako bi mu se temperatura postepeno podigla na sobnu temperaturu
- prethodno izrađeni margarin prije nego što se sjedini s ostalim namirnicama treba pustiti da malo „odmori“ i postane mlačan jer prevruć margarin može dovesti do stvaranja žilavog tijesta.
Vafli s čokoladnom kremom
Sastojci:
Smjesa za vafle
- 30 dag brašna
- 3 dag šećera
- 9 dag Zvijezda stolnog
- 3 kom jaja
- 4 dl mlijeka
- 1 dag svježeg kvasca
- 1 kom korice limuna
- 1 kom vanilin šećera
- 1 prstohvat soli
Čokoladna krema
- 5 dl slatkog vrhnja
- 30 dag crne čokolade
- 5 dag Zvijezda stolnog
Priprema:
Smjesa za vafle:
Razmutimo jaja te dodamo u mlijeko. Dodamo šećer, vanilin šećer, koricu limuna, sol, Zvijezda stolni kojeg smo rastopili na vatri, kvasac i brašno. Dobivena smjesa treba biti malo gušća od smjese za palačinke.
Ostavimo na 30 min u hladnjaku, a zatim pečemo vafle u vrućoj mašini za pečenje vafla.
Poslužimo ih uz ohlađenu čokoladnu kremu ili tučeno slatko vrhnje te dekoriramo po želji.
Čokoladna krema:
Zakuhamo slatko vrhnje i prelijemo preko usitnjene (izlomljene) čokolade.
U mlaku smjesu umiješamo Zvijezda stolni sobne temperature i miješamo dok smjesa ne postane sjajna te ohladimo.
Pomoću slastičarske vrećice punimo vafle i dekoriramo bobičastim voćem.