Tjestenina je najčešći prilog mnogim jelima Istre i Kvarnera, a najbolje prija uz guste mesne umake ili umake od plodova mora. Ovisno o tome na koji su način oblikovane, tjestenine se nazivaju različitim imenima. Najbolja tjestenina je ona koja na sebi zadrži najviše šuga, pa ne čudi kako su omiljena tjestenina otoka Krka – šurlice.
Šurlice nalikuju istarskim fužima, no od njih su tanje i izduženije. Izrađuju se pomoću ‘žbice’, nekad kišobrana, a danas može i pletaće igle. Kad se skinu sa žbice, u šurlicama ostane šupljina koju lijepo ispuni šug.
Poseban naziv za šurlice na otoku Krku imaju u Baški, tamo ih nazivaju valcićima, a recept za njih s nama je podijelila teta Biserka.
VALCIĆI ili ŠURLICE iz Baške
Sastojci:
- 1 kg muke (brašna)
- 2-3 jaja
- Voda i sol po potribi
Postupak:
Od muke, jaj, soli i vode udelat bolje tvrdo testo. Na daski testo razvaljat i onda uščipat oko 1 dek testa, na njega položit žbicu (iglu) i zi ruku valjat da pride 8-10 centimetri dalgo. Pomalo valcić potegnut od žbice i slagat na dasku. Pustiti ih na daski da se malo posuše. Kuhat va slanoj vodi. Va velu ovalnu zdelu najprvo gre mao žvaceta i uštriganog sira, na to zi šuplju žlicu znet valcići, polet zi još malo žvaceta i janjetine.
Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti malo tvrđe tijesto. Ako je potrebno, dodati malo masnoće, odnosno ulja. Na drvenoj dasci razvaljati tijesto, narezati na komadiće cca 1 dag. Na tijesto položiti žbicu (pletaću iglu) i oblikovati 8-10 cm dugački valcić. Ne pretjerujte s valjanjem, dovoljno je malo čvršće zavaljati žbicu prema sebi i od sebe kako bi se tijesto spojilo na žbici, te ga nakon toga lagano oblikovati. Neka dužina valcića ne prelazi širinu dlana.
Lagano skinuti valcić sa žbice i položiti na malo pobrašnjenu površinu da se prosuši. Valciće skuhati u kipućoj slanoj vodi. Nije potrebno da valcići isplivaju, dovoljno je da su fleksibilni kad ih podignete kuhačom. Poslužite ih s umakom / šugom / žgvacetom od janjetine, junetine ili divljači. Na dno veće okrugle posude stavite malo umaka, dodajte valciće, pa prelijte ponovno s umakom preko valcića. Na sve to možete naribati i malo tvrdog sira.
Dobar tek!