Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Valcići ili šurlice iz Baške

Najbolja tjestenina je ona koja na sebi zadrži najviše šuga, pa ne čudi kako su omiljena tjestenina otoka Krka – šurlice.

Tjestenina je najčešći prilog mnogim jelima Istre i Kvarnera, a najbolje prija uz guste mesne umake ili umake od plodova mora. Ovisno o tome na koji su način oblikovane, tjestenine se nazivaju različitim imenima. Najbolja tjestenina je ona koja na sebi zadrži najviše šuga, pa ne čudi kako su omiljena tjestenina otoka Krka – šurlice.

Šurlice nalikuju istarskim fužima, no od njih su tanje i izduženije. Izrađuju se pomoću ‘žbice’, nekad kišobrana, a danas može i pletaće igle. Kad se skinu sa žbice, u šurlicama ostane šupljina koju lijepo ispuni šug.

Poseban naziv za šurlice na otoku Krku imaju u Baški, tamo ih nazivaju valcićima, a recept za njih s nama je podijelila teta Biserka.

VALCIĆI ili ŠURLICE iz Baške

Sastojci:

  • 1 kg muke (brašna)
  • 2-3 jaja
  • Voda i sol po potribi

Postupak:

Od muke, jaj, soli i vode udelat bolje tvrdo testo. Na daski testo razvaljat i onda uščipat oko 1 dek testa, na njega položit žbicu (iglu) i zi ruku valjat da pride 8-10 centimetri dalgo. Pomalo valcić potegnut od žbice i slagat na dasku. Pustiti ih na daski da se malo posuše. Kuhat va slanoj vodi. Va velu ovalnu zdelu najprvo gre mao žvaceta i uštriganog sira, na to zi šuplju žlicu znet valcići, polet zi još malo žvaceta i janjetine.

Od brašna, jaja, soli i vode umijesiti malo tvrđe tijesto. Ako je potrebno, dodati malo masnoće, odnosno ulja. Na drvenoj dasci razvaljati tijesto, narezati na komadiće cca 1 dag. Na tijesto položiti žbicu (pletaću iglu) i oblikovati 8-10 cm dugački valcić. Ne pretjerujte s valjanjem, dovoljno je malo čvršće zavaljati žbicu prema sebi i od sebe kako bi se tijesto spojilo na žbici, te ga nakon toga lagano oblikovati. Neka dužina valcića ne prelazi širinu dlana.

Lagano skinuti valcić sa žbice i položiti na malo pobrašnjenu površinu da se prosuši. Valciće skuhati u kipućoj slanoj vodi. Nije potrebno da valcići isplivaju, dovoljno je da su fleksibilni kad ih podignete kuhačom. Poslužite ih s umakom / šugom / žgvacetom od janjetine, junetine ili divljači. Na dno veće okrugle posude stavite malo umaka, dodajte valciće,  pa prelijte ponovno s umakom preko valcića. Na sve to možete naribati i malo tvrdog sira.

Dobar tek!

              

Ne propustite

Gastronomija

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće...

Gastronomija

Tjestenina sadrži izuzetno visoki udio vode i ugljikohidrata koji su jedan su od najboljih izvora energije za naš organizam.

Gastronomija

Hranjiva, jednostavna i brza za pripremu, jela s EKOZONA tjesteninom zadovoljit će i najzahtjevnija nepca.

Zanimljivosti

Jela s tjesteninama pripremaju se lako i brzo, a uz pametnu kombinaciju s drugim namirnicama mogu biti nutritivno bogata i puna okusa.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.