Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Odnosi

Valentinovo vs. ‘Ftičeki se ženiju’

Kako preživjeti Dan zaljubljenih

Proslava Dana zaljubljenih po mnogima je izmišljotina kapitalističkog i konzumerističkog društva. Kao da baš svi danas očekuju od vas, ako ste sretno zaljubljeni, da ćete posebno obilježiti taj dan ili ako ste sami da ćete ga provesti u depresiji upravo zato što nemate nikoga s kime biste ga podijelili. Ljubav bi se prije svega trebala iskazivati poklonima već riječima i djelima, rekli bi isti. No čini se kako u svijetu itekako štuju taj dan i posežu za svojim novčanicima kao da je Božić. Tako se prošle godine za Valentinovo u svijetu prodalo oko 200 milijuna ruža od kojih su najpopularnije crvene čija se cijena na taj dan i utrostruči. Najčešće su oni koji daruju muškarci, no neki će poklon na taj dan kupiti i svojem ljubimcu, a čak 15 posto žena same će sebi kupiti cvijeće.

Dokaz da se taj jedan dan ljubav iskazuje novcem dokazuje i podatak da se u SAD-u 2004. u veljači prodalo nakita u vrijednosti od 2,6 milijardi dolara. Ipak na taj dan najviše se prodaje cvijeće, a osim njega najpopularniji darovi za 47 posto ljudi su slatkiši, za 35 posto večera u restoranu, za 17 posto nakit, a za 14 posto njih odjeća.

Naše čitateljice kada je riječ o savršenom poklonu za Valentinovo poprilično su podijeljena mišljenja. Ipak najviše njih (26 posto) bila bi oduševljena romantičnom večerom, 19 posto njih ne očekuje poklon, 16 posto njih voljelo bi dobiti cvijeće, dok bi 12 posto razveselio doručak u krevet. Samo 10 posto je onih koji savršenim poklonom smatraju nakit, no još manje je onih (9 posto) koji bi na Valentinovo željeli dobiti čokoladu. No čitateljice She.hr-a najgorim su poklonom za Valentinovo ipak proglasili donje rublje.

valentinovoKatolička Crkva slavi nekoliko svetaca Valentina, sveti Valentin zapravo je zaštitnik epileptičara, a prema jednoj od legendi, bio je svećenik koji je tajno vjenčavao zaljubljene vojnike s njihovim odabranicama. U to vrijeme Rim im je branio ženidbu kako bi dulje bili na bojišnici te bili bolji ratnici. Crkva je 14. veljače proglasila danom Sv. Valentina, kako bi “pokrstila” poganski blagdan Luperkalija, posvećen bogu plodnosti. Prvu je čestitku za Valentinovo navodno napisao svojoj supruzi francuski vojvoda Charles Orleanski dok je bio u britanskom zatočeništvu u 15. stoljeću. Kao dan isključivo posvećen ljubavi, Valentinovo se u nekim dijelovima svijeta slavi od srednjeg vijeka, a u Hrvatskoj se popularizirao krajem 1980-ih.

Ipak malo tko se sjeća trenutka kada se ovaj dan počeo slaviti u okrilju plišanih medvjeda koji drže srca na kojima stoje prigodni natpisi poput ‘Volim te budalo mala!’. Ipak Dan zaljubljenih slavio se i prije no bio je popraćen starim hrvatskim običajima. U Međimurju se vjerovalo da je 14. veljače datum kada se ”ftičeki ženiju”, pa su žene pekle peciva u obliku ptica. Djeca su bosa po vrtu tražila ptičice jer, kada ih nađu, dobit će crvene čizmice, što je značilo nazeble bose nožice.

valentinovo1Vjerovalo se ako djevojka na Valentinovo vidi crvendaća, udat će se za mornara. Ako pored nje preleti vrabac, udat će se za siromaha s kojim će biti jako sretna, a ako ugleda češljugara, udat će se za bogataša. Ako ne biste htjeli postati ”stara cura” onda ni pod razno 14. ne bi smjeli vidjeti sovu.

Možda ove godine umjesto konvencionalnog obasipanja bespotrebnim poklonima možete podariti komadić povijesti o ljubavi. Oživite neke stare običaje koji su zakopani pod plitkošću klišeja i plišanih srdaca koji ne govore ništa osim hladnoće i nedostatka mašte u današnjem potrošačkom društvu.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Neki mladenci i inzistiraju na darovima jer žele imati vašu uspomenu, a ako ste vi pripremili novac kao dar, našli ste se u problemu.

Moj dom

Posjetitelji ovogodišnjeg Floraarta imat će jedinstvenu priliku upoznati tajne Wagonga kroz nekoliko radionica posebne gošće Kang Yong-Soon.

Beauty report

Održavanje dnevne beauty rutine uz NIVEA Rose Touch liniju za njegu kože pravi je užitak.

Moj dom

Ceropegia woodii je zimzelena biljka puzajućeg rasta iz porodice Apocynaceae.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.