Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Veganske sarme
Veganske sarme
Veganske sarme

Gastronomija

Veganske sarme od heljde s i pecivima od heljdinog brašna

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav.

Za dobar balans naspram obilja blagdanske trpeze, u pomoć nam priskaču sarme. Dobre za zdravlje, dobre za naš probavni sustav. A naše su uz to još i veganske te bogate proteinima. Stvarno za prste polizati. Peciva vam ovdje stvarno dobro dođu za pomazati sve što je ostalo na tanjuru-

Sastojci

Sastojci (za 12 komada sarmi):

  • 12 listova kiselog zelja
  • 250 g narezanog kiselog zelja
  • 100 g sojinih ljuskica
  • 2 glavice luka
  • 5 mrkvi
  • 100 g LETIFICO heljde
  • 250 ml tetrapaka rajčice
  • 100 g riže kratkog zrna
  • 100 ml bijelog vina
  • začini: sol, curry, crvena paprika, šećer, kim, aceto balsamico, soja sos

Sastojci za peciva (12 komada):

  • 200 g heljdinog brašna
  • 300 g bijelog brašna
  • 100 g oraha
  • 20 g bučinog ulja
  • 10 g maslinovog ulja
  • 50 g bučinih golica
  • 20 g soli
  • 250 ml tople vode
  • vrećica suhog kvasca + žlica šećera

Postupak izrade sarmi:

Listove kiselog kupusa isperite i stavite ih kuhati u kipuću vodu kako bi omekšali. Prilikom kuhanja, dodajte kim u zrnu. Kim se dodaje kako bi smanjili potencijalnu nadutost. Kuhajte 15 minuta, procijedite i odložite sa strane da se ohlade.

Sojine ljuskice prelijte kipućom vodom i ostavite da stoje 15 minuta.
Sitno nasjeckajte dvije glavice luka i dvije mrkve, a ostatak mrkve naribajte i ostavite sa strane.
Sojine ljuskice potom popržite 10 minuta na ulju dok ne dobiju smeđu boju sa svih strana. Začinite ih curryem i crvenom paprikom. Odložite ih sa strane.

Veganske sarme

Rižu stavite u kipuću vodu i poklopljenu ostavite da malo odstoji, a heljdu isperite i procijedite.
Još samo orahe sitno nasjeckajte….i možemo krenuti s izradom veganskih sarmi!

Na tavi popržite luk na malo ulja, posolite te dodajte sitno sjeckane mrkve, zatim curry, crvenu papriku i malo šećera (kako bi se povrće karameliziralo). Pržite 10 minuta te podlijte s bijelim vinom. Kad je vino isparilo, dodajte sojine ljuskice, orahe, heljdu i ocijeđenu rižu. Smjesu na kraju dodatno začinite acetom balsamicom, soja sosom i soli. Kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se sastojci ne povežu te odložite sa strane, kako bi se ohladilo.

Za umak u kojem će se sarme kuhati/peći pomiješajte tetrapak rajčice, naribanu mrkvu, dvije žlice soli, jednu žlicu šećera, jednu žlicu aceta balsamica, te po jednu žličicu currya i crvene paprike.
Stavite grijati pećnicu na 180°C. Smjesom iz tave punite listove zelja, i zamotajte ih u oblik sarme. Poslažite ih u protvan ili vatrostalnu posudu, podlijte umakom i pecite ih u pećnici sat i pol. Ako se gornje sarme zapeku, okrenite ih samo tijekom pečenja kako bi se jednako ispekle.

Naribano zelje stavite kuhati u vodu, dodajte soli i malo kima. Kuhajte 15ak minuta, dok ne omekša te ga poslužite uz sarmu.

Postupak izrade peciva od heljdinog brašna:

U posudici pomiješajte kvasac, šećer i dodajte dvije žlice mlake vode. Promiješajte i ostavite 10 minuta. Orahe nasjeckajte na sitne komadiće.

U većoj posudi pomiješajte heljdino i glatko brašno, sol, bučine golice i sjeckane orahe. Dodajte bučino ulje, maslinovo ulje, toplu vodu i mješavinu kvasca, šećera i vode. Mijesite rukama dok ne dobijete kompaktno tijesto. Pokrijte i odložite na toplo mjesto da se tijesto diže, do sat vremena.

Nakon sat vremena, izvadite tijesto, podijelite napola i od svake polovice napravite oblik valjka. Svaki ‘valjak’ prerežite na šest jednakih dijelova, razvaljajte u oblik loptice i poslažite u protvan tako da stoje jedna kraj druge. Ostavite da stoje tako još 15ak minuta.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Na svaku ‘lopticu’ utisnite nekoliko bučinih golica, te svaku premažite s malo biljnog mlijeka. Pecite ih 35 – 40 minuta.

Recept je napravio Matei s bloga @plantbasedfulloftaste

Ne propustite

Gastronomija

Ovaj kruh je poželjan dodatak svakog jela... Možete jesti samostalno, ma možete ga i umakati u orahovom ulju, zašto da ne?

Gastronomija

Austro-ugarski biskvitni kolač, tradicionalni blagdanski ili nešto treće, dolazi u raznim varijacijama (dodacima), no ono što ga čini karakterističnim (tipičnim) je sam njegov izgled.

Zdravstveni karton

Da bi inspirirao i čitatelje she.hr portala Letifico je pripremio poklon paket s konopljom u glavnoj ulozi.

Gastronomija

Falafel je uz humus vjerojatno najpoznatije bliskoistočno jelo.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.