Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Velike tvrtke su najpoželjniji poslodavci

Radnici kod poslodavca najviše cijene sigurnost radnog mjesta i visinu plaće, vodstvo tvrtke u sektoru, mogućnost napredovanja te međuljudske odnose.

Među nezaposlenima kao najpoželjnije tvrtke prednjače Lura, tvrtke iz koncerna Agrokor, Siemens, T-HT, Pliva, VIP, Vemil, INA, Zagrebački holding i ministarstva, pokazalo je istraživanje „Poslodavac prvog izbora“ koje je provedeno on-line na 2600 ispitanika. Posloprimci su odgovarali na pitanje kod kojeg bi se poslodavca najradije zaposlili. Sami su upisivali odgovore i navodili tri poslodavca koji su po njihovom mišljenju najpoželjniji, navodi specijalistica za marketing i PR Nada Hrbud sa MojPosao.net.

Da se vremena mijenjaju pokazuje podatak kako su u Hrvatskoj prije pet godina bila najpoželjnija zanimanja poput liječnika, poduzetnika, odvjetnika, učitelja ili inženjera.

Gledajući struku, u Hrvatskoj su najbolje plaćeni inženjeri strojarstva i elektrotehnike i to do petine više od prosjeka. Nakon njih slijede inženjeri informatike, zatim zaposleni u financijama i bankarstvu. Zanimljivo je da su na listi dobro plaćenih i oni koji su zaposleni u prirodnim znanostima.

I frizer za pse je poželjno zanimanje

Telekomunikacijske tvrtke poput T-HT-a i VIP-a su uvijek na listi najpoželjnijih poslodavaca zbog natprosječnih primanja i ostalih materijalnih beneficija. Na listi najpoželjnijih zanimanja su prodajni predstavnik i menadžeri u prodaji, zatim konzultant, tajnica, dadilja i frizer za pse.

– Glavni razlozi zbog kojih posloprimci žele raditi kod poslodavaca prvog izbora su prilika za napredak u struci, vodstvo poslodavca u sektoru, sigurnost radnog mjesta te ukupni dojam koji ostavljaju u poslovnom svijetu, – navodi Hrbud.

Sigurnost radnog mjesta veže se za neko od ministarstava. Ujedno se smatra da je u njima moguć rad do mirovine.

Visina plaće je najvažnija

Hrbud nam je podastrla i rezultate istraživanja iz 2005. godine „Može li se zadovoljstvo platiti“ u kojem posloprimci kao najvažnije elemente posla navode plaću, mogućnost osobnog razvoja i razvoja kompetencija, sigurnost radnog mjesta, osjećaj ostvarenja svojih potencijala te odnose s kolegama.

Visina primanja je najvažnija. Za dio zaposlenika plaća je jedini opipljiv dokaz da netko cijeni njihov rad. Isto tako, dodatni motiv mogu biti usavršavanje ili napredovanje koji vode višoj plaći.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Što učiniti ako ste na radnom mjestu okruženi ljudima koji su skloniji negativnim tračevima? Što ako ste meta upravo vi?

Dobar posao

Uopće nije važno je li vaš pogled na život ‘polupuna’ ili ‘poluprazna’ čaša, činjenica je da je izazov kreirati pozitivan stav.

Savjeti stručnjaka

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u nepovoljnim uvjetima kakvi još uvijek vladaju u našem okruženju.

Zanimljivosti

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.