Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Vene mogu biti lijepe

Proširene vene muče skoro svaku drugu ženu i svakog petog muškarca.

Previše stajanja na nogama, sjedenje prekriženih nogu, masna hrana i cigarete su samo neki faktori koji utječu na nastanak kvrgavih i plavih nogu koje dovode do proširenih vena. No, najčešće se ne zna da su proširene vene osim zbog samog izgleda, ozbiljan i ponekad po život opasan zdravstveni problem.

Poremećaj venske cirkulacije


Prema stručnoj medicinskoj definiciji, vena je svaka krvna žila koja krv punu otpadnih proizvoda metabolizma i ugljičnog dioksida sakupljaju iz najudaljenijih dijelova našeg tijela i vraćaju prema srcu. Time je kretanje krvi u venama suprotno djelovanju sile teže što pogoduje pojavi poremećaja venske cirkulacije.

Vene nogu dijele se na duboke i površinske. Duboke vene smještene su, kao i što im i samo ime kaže, u dubini nogu, između mišića koji su im snažna potpora.

Površinske vene se nalaze ispod same kože. Kako su smještene u potkožnom masnom tkivu koje nije čvrste građe, kod opterećenja i oštećenja venskih zalistaka nastaju promjene koje se primjećuju kao proširene vene.

Proširene vene nastaju zbog oslabljene građe i čvrstoće vena koja se genetski nasljeđuje. Ne možemo ih izliječiti, već spriječiti faktore rizika od daljnjeg širenja i oštećenja.

Naznake poteškoća –  naticanje nogu, grčevi, svrbež…

Većini osoba pri pomisli na proširene vene prvo na pamet pada narušen izgled nogu, i to je jedino što ih brine, jer nitko ne želi imati noge s proširenim venama koje izgledaju ružno i kvrgavo. No, najčešće se ne zna, ili se pak zaboravlja, da su proširene vene osim zbog samog izgleda, ozbiljan, pa ponekad i po život opasan zdravstveni problem.

U mlađoj dobi, kada se vene pojavljuju, proširene vene ne dovode do zdravstvenih tegoba, već se primjećuje samo estetski nedostatak, međutim, kako se bolest razvija, primjećuju se jasni znakovi tegoba i komplikacija.

Proširene vene nastaju kada se krv skuplja u veni, umjesto da bude potisnuta nazad prema srcu. Bilo koja vena može postati varikozna, ali najčešće su zahvaćene vene nogu i stopala. To se događa iz razloga jer prekomjerno stajanje i sjedenje povećava pritisak u venama u donjem dijelu tijela.

Manjak vježbanja, trudnoća, pretilost te sjedenje s prekriženim nogama dodatno utječu na proširene vene. Prvi simptomi koji nastaju su grčevi, naticanje nogu, svrbež, bol, te osjećaj težine u nogama.

Faktori rizika izraženiji kod žena

Pomalo zastrašujuć podatak jest taj da samo svaka sedma punoljetna osoba ima zdrave vene. Među onima koji imaju probleme s venama je svaka peta žena i svaki šesti muškarac iznad 18 godina.

Razumljivo je da gotovo svaka druga žena ima proširene vene, kad se uzmu u obzir faktori rizika, koji su kod žena više izraženi. Na žalost će se samo polovina svih oboljelih na vrijeme obratiti svome liječniku.

Kako spriječiti ili ipak liječiti širenje


Ispravna ishrana te održavanje svoje prirodne težine jedan je od načina kako izbjeći problem s venama. Vrlo je važno jesti puno voća, povrća i žitarica. Na taj način ujedno pospješujete brže izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Vitamin C će pomoći u učvršćivanju stijenki krvnih žila. Kako bi krv lakše tekla žilama, pijte minimalno dvije litre tekućine dnevno. Ta navika će vam na početku možda teško pasti, ali s vremenom se tijelo jednostavno navikne te traži tolike količine tekućine.

Pušenje bi svakako trebalo izbaciti jer jako šteti širenju vena, no ukoliko ne možete prestati, bar smanjite svoju dnevnu dozu. Kompresijske elastične čarape također pogoduju venama. Potrudite se što manje nositi usku odjeću koja onemogućava normalan protok krvi. Kod obuće izbjegavajte visoke potpetice te radije odaberite model s manjom petom koji može jednako lijepo izgledati. Dok sjedite nemojte previše stavljati nogu preko noge.

Bavljenje sportom je ipak na kraju najučinkovitiji način da izbjegnete probleme sa venama. Preporuča se hodanje, vožnja biciklom, plivanje, gimnastika, aerobic ili bilo koja druga vrsta sporta koja vam osobno odgovara. Sve to će vašim venama pomoći i pospješiti cirkulaciju, jer sa svakim korakom mišićna pumpa pomaže tjerati krv iz nogu.

Kada ste doma, možete noge staviti na povišeno kako bi rasteretili vene. Masaža nogu je idealna nakon napornog radnog dana. Bitno je da masirate od donjih prema gornjim dijelovima tijela.

Operacija kao krajnje rješenje


Kada vene ipak postanu više od samo estetskog problema, potrebno je posavjetovati se s doktorom, te odabrati najbolji način liječenja. Uklanjanje vena operativnim zahvatom jedna je od mogućnosti, koja bi ipak trebala biti zadnja solucija u liječenju.

Prvo uklanjanje vene operacijom obavljeno je još davne 1907. godine. Od tada je princip operiranja ostao isti, ali metode su naravno poboljšane, tako da nemate nikakvog povoda strahu ili panici. Neka vas drži pomisao na bezbolno uživanje u svim onim malim sitnicama koje čine život tako lijepim.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnosti prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te emocijama drugih polazimo li od točke poslodavca.

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.