Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Lifestyle

Venecija vs. Rio de Jainero – najbolje karnevalske zabave

Svjetske destinacije s najposjećenijim karnevalima

Tražite li mjesto gdje ćete otpustiti kočnice, biti glasniji no ikad ili jednostavno biti ono što niste, sada je pravo vrijeme za to. Veljača je mjesec ljubavi, ali i maškaranja i karnevala.

Karneval je fenomen koji se proteže u svim tradicijama svijeta. Skrivanje iza maski te potpuno poluđenje nekoliko dana u godini, od davnina se smatrao kao ispušni ventil i način tjeranja depresivne zime ususret dugoočekivanom proljeću. S ovakvim su ciljem nastale jedne od najboljih zabava na svijetu, poput karnevala u Riju ili onog u Veneciji. Otkrivamo vam pet najboljih ‘fešta od karnevala’ na svijetu!

1. Brazil

Godišnje ovaj rasplesani grad u nekoliko dana karnevala posjeti više od 800 tisuća turista. Stoga je s pravom karneval u Riju ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća je zabava na planetu. Niti ostatak zemlje ne zaostaje tijekom sezone maškara.

Rio Revels During Carnival Celebration

Brazilci će reći da su kod njih popularnije lokalne zabave po kvartovima ili favelama nazvane ‘blocos’ koje su puno interaktivnije od razvikane glavne parade u Riju. Svako naselje ima svoj bend, a stanari plešu s turistima.

2. New Orleans

Kada Amerikanci pomisle na karneval, odmah im na pamet padne Mardi Gras u New Orleansu. Mardi Gras je u Sjevernu Ameriku stigao iz francuske tradicije krajem 17. stoljeća. Došljaci koji su pomogli utemeljiti grad otkrili su područje na Debeli utorak (Fat Tuesday) ili Mardi Gras na francuskom.

New Orleans Celebrates Mardi Gras

U isto vrijeme danas na tom se području jedna od najvećih zabava na svijetu kojom se slavi proljeće i početak korizme. U francuskoj četvrti ova maškarana zabava počela je već 6. siječnja, no najveći ulični party u SAD-u bit će na Debeli utorak 4 . ožujka.

3. Quebec

Suprotan od silnog šarenila koje slavi proljeće, na ovom popisu našla se i zabava u Quebecu. U ovom kanadskom gradu održava se najveći festival inspiriran zimom na svijetu. Uključuje zimski zabavni park, skijanje, natjecanje u pravljenju skulptura od leda i rafting na snijegu.

karneval quebec

Karnevalske proslave u Quebecu počele su kao privatna sastajanja do 1894 kada se organizirala prva javna zabava. U čast prvog festivala sagradili su i dvorac od leda. Spomenuti zimski karneval svake se godine neprekidno održava od 1955.

4. Belgija

Karnevalske zabave u Belgiji datiraju još u 16. stoljeću. Njihovi maškarani tulumi duboko su uvučeni u tradiciju pa je onaj u gradu Binche prepoznat kao ostvarenje u nematerijalnoj kulturnoj baštini čovječanstva. Još jedan partijanerski grad, Aalst, dobit će od UNESCO-a uskoro isto priznanje.

karneval belgija

Jedni od najstarijih sudionika zabava u Bincheu su Gillesi. Obično ih je oko tisuću, samo muškarci, u klompama i voštanim maskama. Dok marširaju kroz grad, u posjetitelje bacaju naranče koje nose u pletenim košarama, oko vrata imaju praporac, a u ruci nose bunt povezanih grančica.

5. Venecija

Neki će reći da riječ karneval potječe iz talijanskog ‘carne vale’ što u prijevodu znači ‘doviđenja meso’, pa je logično da se upravo u Italiji nalazi najveća karnevalska zabava. U čarobnoj Veneciji maskirani tulum traje desetak dana, a održava se još od davne 1268. godine.

U tih nekoliko dana vlada romantična atmosfera, gradom šetaju žene u haljinama iz renesansnog doba i muškarci s perikama. Centar zbivanja je Trg Svetog Marka, gdje prisutne zabavljaju glazbenici, žongleri i akrobati.

karneval venecija

Maske igraju veliku ulogu u venecijanskoj proslavi i to s dobrim razlogom. Tijekom godina razni su vladari ovog grada na vodi pokušali zabraniti zabave i nošenje maski, pa je uslijed tih pokušaja grad prigrlio maske kao dio svoje kulture, pa mnogi Venecijanci nose maske većinu godine, a ne samo u karnevalske dane.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Orijent, jedna od najdugovječnijih slastičarnica u Zagrebu, već godinama odaje počast ovoj deliciji.

Obitelj

Najpoznatiji svjetski karnevali održavaju se u Brazilu, čiji su karnevali poznati kao posebno živopisni i razuzdani, a onaj u Rio de Janeiro se smatra...

Gastronomija

Svako područje Hrvatske ima specifičnu gastro tradiciju.

Gastronomija

Pokladnice su dobile naziv po pokladama, riječi koja dolazi od starohrvatskog glagola "klasti" = prerušavati se.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.