Koliko pamtim, ovo je jedna od prvih torti koju sam u životu napravila. Zbilja je. Ispala je manje-više dobro, ja sam sve posložila kako je pisalo u receptu, izvana sve zakamufliraš šlagom, gore višnje i ribana čokolada – nema greške. I kažem ja sama sebi „pa neš’ ti problema napraviti tortu“. Naravno da mi tada biskvit nije bio fin i uredan kao što je danas… Torta je zasigurno bila malo ukoso, sve skupa malo zbrda-zdola, ali je bila ukusna i svejedno se uvijek pojela. Ne radi toga što sam, pogotovo u ta davna vremena (prije cca 20 godina) bila vrsna slastičarka, nego zato što kod ove kraljice od torti, nema puno zabune!
Schwarzwald torta se uvrštava u 4 najslavnije torte svijeta, odmah uz rame Dobos torti, Linzer torti i naravno Sacher torti. Hm… interesantno kako su nam korijeni svih njih blizu! Ime je dobila po Schwarzwaldu, pokrajini u Baden-Württembergu u jugozapadnoj Njemačkoj, području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Vjeruje se kako se ova torta počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati.
Black Forrest Cake, kako je nazivaju stanovnici engleskog govornog područja je sjajna kombinacija nekoliko slojeva ukusnog čokoladnog biskvita natopljenog sokom od višanja i/ili višnjevačom (ovisno u kojem ste dijelu svijeta) te ukuhanim višnjama i tučenim slatkim vrhnjem između svakog sloja. Do današnjeg dana se širom svijeta priprema i svako toliko se netko trsi da sebi prisvoji „pravi“ recept, ali nema potrebe. Osobno, zahvalna sam da ga je jednom davno netko složio po prvi put i da je ostao zapamćen. Ionako, popularno zvanu Švarcvaldicu manje-više svi smatraju „svojom domaćom tortom“.
Naravno da moja kombinacija nije „pravi“ original, ali se niti ne trudim da bude. Bitno da je ukusna i dovoljno bliska originalu da se usudim nazivati je Schwarzwald torta.
Uživajte u pripremi i dobar tek vam želim!
Priprema
Rađena je u kalupu ø 26, visina 8-10cm
Sastojci za biskvit:
- 7 jaja
- 350g šećera
- 320g brašna
- 30g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- 120g ulja
- 140g vode
- 2-3 vrećice vanilin šećera
- 2 žlice maraschina (može i bez)
Žele od višanja:
- 1l tekućine (mix soka od višanja i vode)
- 1 tegla kompota od višanja
- 120g gustina
- 300g šećera
- 10g želatine
500ml slatkog vrhnja
Priprema:
BISKVIT:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg. Pred kraj dodati par žlica već izvaganog šećera i dobro izmiksati da bjelanjak postane kao šaum. Bjelanjak staviti na stranu.
Pjenasto izmiksati žutanjke i obe vrste šećera (5-10′). Pomalo dodavati vodu, zatim ulje. Dobro izmiksati da se sve sjedini. Smanjiti mikser na najnižu brzinu te postupno dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom te miksati da se dobro sjedini. Ukoliko je smjesa pregusta i mikser se „muči“ dodati maraschino (ako ga nemate, može i rum).
U smjesu potupno špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na dva kalupa i svaki peći 25-30 minuta na 170-180°C, ovisno o pećnici. Svaki biskvit razrezati na dva dijela. Ukoliko želite peći iz jednog dijela, pecite 50-60 minuta. Čačakalicom provjeriti je li pečen. Kada se ohladi, biskvit razrežite na tri ili četiri dijela.
ŽELE OD VIŠANJA:
Želatinu pomiješati sa 4 žličice vode i ostaviti da nabubri (10-15 minuta)
Ocijediti višnje, sok sačuvati. Odvojiti nekoliko višanja za dekoraciju (cca 20kom)
U receptu je napisano 1l tekućine. Ja koristim 500ml soka od višanja, a ostalih 500ml čine sok od kompota i voda. Pomiješati gustin sa šećerom i malo soka od višanja, promiješati pjenjačom tako da se ne naprave grudice. Ostatak tekućine zakuhati. Skuhati kao puding.
NAPOMENA:
Nemojte se zabrinuti kada se krema od višanja počne zgušnjavati; izgledati će kao da se pretvara u čudne tamne prozirne grude. Samo nastavite miješati pjenjačom, po potrebi malo maknite s vatre i miješajte. Krema će se vrlo brzo ujednačiti. Postati će gusta, prozirna i tamna.
U skuhano dodati želatinu, miješati dok se ne rastopi a onda i ocijeđene višnje. Pustite da se ohladi.
NAPOMENA:
Želatina nije neophodna, ali ja je dodajem jer želim čvrstu žele kremu. Osobito ako radim tortu na kat i kad tortu oblažem fondanom; želim da bude stabilna.
Mikserom umutiti 500ml slatkog vrhnja.
SLAGANJE:
Biskvit (natopiti ga sokom od višanja) – žele od višanja – tučeno slatko vrhnje – biskvit… Završiti biskvitom.
Tortu dobro ohladiti u frižideru i dekorirati po želji.
Dobar tek!
Recept vam donosi Slatka Radionica by Vesna Nakić