Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Schwarzwald torta
Schwarzwald torta
Schwarzwald torta

Gastronomija

Vesnina Schwarzwald torta

Schwarzwald torta se uvrštava u 4 najslavnije torte svijeta, odmah uz rame Dobos torti, Linzer torti i naravno Sacher torti.

Koliko pamtim, ovo je jedna od prvih torti koju sam u životu napravila. Zbilja je. Ispala je manje-više dobro, ja sam sve posložila kako je pisalo u receptu, izvana sve zakamufliraš šlagom, gore višnje i ribana čokolada – nema greške. I kažem ja sama sebi „pa neš’ ti problema napraviti tortu“. Naravno da mi tada biskvit nije bio fin i uredan kao što je danas… Torta je zasigurno bila malo ukoso, sve skupa malo zbrda-zdola, ali je bila ukusna i svejedno se uvijek pojela. Ne radi toga što sam, pogotovo u ta davna vremena (prije cca 20 godina) bila vrsna slastičarka, nego zato što kod ove kraljice od torti, nema puno zabune!

Schwarzwald torta se uvrštava u 4 najslavnije torte svijeta, odmah uz rame Dobos torti, Linzer torti i naravno Sacher torti. Hm… interesantno kako su nam korijeni svih njih blizu! Ime je dobila po Schwarzwaldu, pokrajini  u Baden-Württembergu u jugozapadnoj Njemačkoj, području nadaleko poznatom po višnjama i voćnoj rakiji. Vjeruje se kako se ova torta počela praviti krajem 16. stoljeća, ali originalni recept i njegov autor nisu ni danas poznati.

Black Forrest Cake, kako je nazivaju stanovnici engleskog govornog područja je sjajna kombinacija nekoliko slojeva ukusnog čokoladnog biskvita natopljenog sokom od višanja i/ili višnjevačom (ovisno u kojem ste dijelu svijeta) te ukuhanim višnjama i tučenim slatkim vrhnjem između svakog sloja. Do današnjeg dana se širom svijeta priprema i svako toliko se netko trsi da sebi prisvoji „pravi“ recept, ali nema potrebe. Osobno, zahvalna sam da ga je jednom davno netko složio po prvi put i da je ostao zapamćen. Ionako, popularno zvanu Švarcvaldicu manje-više svi smatraju „svojom domaćom tortom“.

Naravno da moja kombinacija nije „pravi“ original, ali se niti ne trudim da bude. Bitno da je ukusna i dovoljno bliska originalu da se usudim nazivati je Schwarzwald torta.

Uživajte u pripremi i dobar tek vam želim!

Priprema

Rađena je u kalupu ø 26, visina 8-10cm

Sastojci za biskvit:

  • 7 jaja
  • 350g šećera
  • 320g brašna
  • 30g kakaa
  • 1 prašak za pecivo
  • 120g ulja
  • 140g vode
  • 2-3 vrećice vanilin šećera
  • 2 žlice maraschina (može i bez)

Žele od  višanja:

  • 1l tekućine (mix soka od višanja i vode)
  • 1 tegla kompota od višanja
  • 120g gustina
  • 300g šećera
  • 10g želatine

500ml slatkog vrhnja

Schwarzwald torta

Schwarzwald torta presjek

Priprema:

BISKVIT:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Bjelanjke istuči u čvrsti snijeg. Pred kraj dodati par žlica već izvaganog šećera i dobro izmiksati da bjelanjak postane kao šaum. Bjelanjak staviti na stranu.
Pjenasto izmiksati žutanjke i obe vrste šećera (5-10′). Pomalo dodavati vodu, zatim ulje. Dobro izmiksati da se sve sjedini. Smanjiti mikser na najnižu brzinu te postupno dodavati prosijano brašno s praškom za pecivo i kakaom te miksati da se dobro sjedini. Ukoliko je smjesa pregusta i mikser se „muči“ dodati maraschino (ako ga nemate, može i rum).

U smjesu potupno špatulom umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na dva kalupa i svaki peći 25-30 minuta na 170-180°C, ovisno o pećnici. Svaki biskvit razrezati na dva dijela. Ukoliko želite peći iz jednog dijela, pecite 50-60 minuta. Čačakalicom provjeriti je li pečen. Kada se ohladi, biskvit razrežite na tri ili četiri dijela.

ŽELE OD VIŠANJA:

Želatinu pomiješati sa 4 žličice vode i ostaviti da nabubri (10-15 minuta)
Ocijediti višnje, sok sačuvati. Odvojiti nekoliko višanja za dekoraciju (cca 20kom)
U receptu je napisano 1l tekućine. Ja koristim 500ml soka od višanja, a ostalih 500ml čine sok od kompota i voda. Pomiješati gustin sa šećerom i malo soka od višanja, promiješati pjenjačom tako da se ne naprave grudice. Ostatak tekućine zakuhati. Skuhati kao puding.

NAPOMENA:

Nemojte se zabrinuti kada se krema od višanja počne zgušnjavati; izgledati će kao da se pretvara u čudne tamne prozirne grude. Samo nastavite miješati pjenjačom, po potrebi malo maknite s vatre i miješajte. Krema će se vrlo brzo ujednačiti. Postati će gusta, prozirna i tamna.

U skuhano dodati želatinu, miješati dok se ne rastopi a onda i ocijeđene višnje. Pustite da se ohladi.

NAPOMENA:

Želatina nije neophodna, ali ja je dodajem jer želim čvrstu žele kremu. Osobito ako radim tortu na kat i kad tortu oblažem fondanom; želim da bude stabilna.

Mikserom umutiti 500ml slatkog vrhnja.

SLAGANJE:

Biskvit (natopiti ga sokom od višanja) – žele od višanja – tučeno slatko vrhnje – biskvit… Završiti biskvitom.
Tortu dobro ohladiti u frižideru i dekorirati po želji.

Dobar tek!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

Schwarzwald torta

Ne propustite

Gastronomija

Bližimo blagdanima, onim velikima kada je sve puno svega. Možda i prepuno! U to ime, danas predstavljamo Breskvice, jedan od neizostavnih tzv. suhih kolačića...

Gastronomija

Tufahije su desert bez glutena i bez jaja. A i bez pečenja.

Gastronomija

Spoj gorke čokolade i pistacije, slankastog i ne previše slatkog je sjajan!

Gastronomija

Zadnjih pet godina, uredna gošća naše rubrike Gastronomija je Vesna Nakić.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.