Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Vesnini Gumbići, Botunići ili Dugmići!

Gumbići spadaju u sitne kolače i to u sitne suhe kolače. Dakle, frižider nije potreban. Divno! Nadalje, ne peče se. Još divnije!

Jednostavan, ukusan i nadasve dekorativan kolačić! Kako sam ga prvi put radila i stavila njegovu sliku, dobila sam ne mali broj upita tko je i što je ovo malo čudo?

Spada u sitne kolače i to u sitne suhe kolače. Dakle, frižider nije potreban. Divno! Nadalje, ne peče se. Još divnije!

Otkud je točno recept – nemam pojma. Dobila sam ga od moje tete koja ga već godinama radi. Kao i kod svakog drugog sitnog kolačića, ovo je u biti igranje. Malo vremena se izgubi za pripremu, ali se isplati. Zbilja.

Dakle, već sada ih možete raditi za božićni stol jer im treba i koji dan da se osuše. Probajte, poigrajte se i uljepšajte si predstojeće dane.

slika 2

Recept i postupak

Tijesto:

  • 1 bjelanjak
  • 100g šećera
  • 100g mljevenih oraha
  • 70g čokolade u prahu
  • 1-2 žlice ruma

Nadjev:

  • 1 žutanjak
  • 4-5 žlica šećera

Dekoracija:

  • kristal šećer

slika 3

POSTUPAK:

Smjesa:

Bjelanjak ne miksati u snijeg! Sve sastojke pomiješati i gustu masu. Nemojte se obeshrabriti, malo vremena i ide. Odmah možete početi s pravljenjem kuglica.

NAPOMENA: Radite male kuglice, jer baš trebaju biti gumbići. Ne GUMBI!

Kuglicu uvaljati u kristal šećer, staviti na papir za pečenje i napraviti malu rupicu u njoj. Ostaviti da se suši. 1 dan obično bude dovoljan.

slika 4

Nadjev:

Pjenasto i gusto izmiksati žutanjak sa šećerom. Koliko točno šećera ćete trebati ovisi o veličini žutanjka! Bitno je da bude dobro izmiksano i da bude gusto!

Svaki gumbić napunite žutanjkom; ne pretjerujte s količinom da ne počne curiti na sve strane!!!
Ostavite ih još 1-2 dana da se suše (vidite kada posvijetli žutanjak) i spremni su za konzumiranje.

NAPOMENA: Obično radim od 2 ili 3 doze; ova jedna mi je nekako premala. Žali Bože prljati ruke za tako malo posla!

U svakom slučaju, uživajte!

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić

Ne propustite

Gastronomija

Ako ste ljubitelj biljne prehrane, a načela veganstva imate u malom prstu, sljedeći recept oduševit će sva vaša čula.

Gastronomija

Kremšnite su desert koji oduševljava nepce svih ljubitelja poslastica.

Savjeti i preporuke

Prhut mogu dobiti i osobe s masnom i osobe sa suhom kožom.

Gastronomija

Kopar odmah podsjeća na kisele krastavce i salatu od krumpira, ali je stoljećima imao mjesto u kuhinjama diljem Europe i Azije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.