Video: Dirljive kazališne priče

 Osim što glumi u dvije predstave koje se trenutno nalaze na repertoaru Planet Arta, „Zečja rupa“ i „Sumnja“,  Slavica Knežević je u istom kazalištu režirala i predstavu „Velika zvjerka“.

Poštovati svačiju borbu

Zečja rupa govori o tome kako prevladati bol. U originalu nazvana „Rabbit Hole“ napravljena je prema tekstu Davida Lindsaya Abairea.

– Govori o tome kako se nositi sa strašnom emotivnom i fizičkom boli. Kada ti se učini da dalje nema smisla živjeti, toliko jaka bol. Kako pronaći smisao i motiv, kako jedni drugima pokušavamo nametnuti neka svoja rješenja, pa krivo činimo. Kako smo različiti u tome i kako treba ispoštovati svačiju borbu, dok se bori da preživi, objašnjava Knežević.


Glavne uloge su Becca, koju igra Zrinka Cvitešić, te njen suprug Howie, kojeg tumači Filip Jurčić. Slavica Knežević je Beccina majka, Nat. Druga kćer Izzy, koju je upriličila Maja Posavec, dok Filip Križan, kao Jason, jedini nije član obitelji. Redatelj predstave je Marko Torjanac.

– Bilo ju je teško raditi jer je jako emotivna. Nije bilo ni jedne probe da netko nije plakao, a nekada svi. Dirljivo je strašno i bolno, guši te. Međutim ima krasnih trenutaka humora, koji su kod talentiranog pisca očekivani da naprave mali predah, da se publika rastrese, kaže Knežević.

– Publika je jako voli i mislim da doživi katarzu, što je osnovni princip drame. Svi, ako se isplaču, ili ne isplaču, dožive na neki način katarzu. Poslije toga imaš potrebu biti i pažljiviji i puno bolje saslušat drugog čovjeka i nekako biti spreman pomoći kad je bol u pitanju; i sebi i drugima, rekla je Knežević.

Ovisnost o komercijalnom uspjehu

Naglašava, da je odziv publike odličan jer je „Zečja rupa“ dobar komad.

– Uspjeh je došao unatoč tomu, što Planet Art teatar nema financijsku podršku od grada, niti države, kao što to imaju druga kazališta. Ono ovisi i o prostoru i terminima za predstave, jer nema ni svoju dvoranu, rekla je Knežević.

Planet Art je privatno kazalište koje na scenu postavlja tekstove suvremene tematike, pri čemu odabire najveće svjetske kazališne hitove. Riječ je o tekstovima koji se bave univerzalnim pitanjima i temama koje pred nas postavlja današnje društvo, te promiče kreativnost, komunikaciju i toleranciju.

Posjetitelji traže komedije i zabavu

– Svrha ovakvog kazališta nije samo „usisavanje“ publike da sudjeluju emotivno ili intelektualno, nego i da nešto i odnese. Nije da su se samo zabavili i negdje proveli vrijeme, nego su ponijeli nešto doma, imaju o čemu misliti, jer kad nešto dobro vidimo ili pročitamo onda o tome mislimo. Eto, tako Planet Art bira tekstove i radi. Ono je sad i ovdje, traži odgovore na pitanja, objašnjava Knežević.

Umjetnički ravnatelj kazališta je Marko Torjanac, poznati glumac i bivši suprug Slavice Knežević.

– Jako je teško danas raditi ovo što Planet Art radi, a to su drame. Ova zemlja inzistira na komedijama i na zabavi, zato mislim da se Marko Torjanac hrabro upustio u dvije drame „Zečja rupa“ i „Sumnja“. Zaista mislim da su vrhunski napravljene, kaže Knežević.

Privlačna „Sumnja“

Prema istom tekstu, Johna Patricka Shanleya, napravljen je i film u kojem glavnu ulogu tumači Meryl Streep, a u verziji Planet Arta glavnu ulogu tumači Slavica Knežević.

– Ta me predstava, moram priznati više „ćopila“, jer sam ja sklonija takvim tekstovima. Spada u vrhunsku melodramu ili dramu, zaključila je glumica i redateljica.