Video: Gulivera stvorili u Zagrebu

Radi se o 12-minutnom animiranom filmu u produkciji IN Fine kojem scenarij i režiju potpisuje mladi umjetnik Zdenko Bašić.

– Pristup radnji je lirski, tako da je motiv iz Swiftovog romana Guliver, uzet kao simbol – velikog bića u odnosu na male Liliputanace i njihove civilizacije. Kroz film i vrijeme kao ključni nosilac radnje pratimo suživot i način na koji se civilizacija Liliputanaca razvija i raste u odnosu na veliko stvorenje – Gulivera koji je ishod i temelj svega što Liliputanci grade, objasnio je za She.hr Zdenko Bašić.

Bašić je sam izrađivao lutke, fotografije i ilustracije, koje su bile temelj za film, a kasnije su kroz produkciju prešle u virtualni 3D svijet.

– Ne znam koliko ovaj crtić ima ciljanu poruku, ali nudi jednu drugačiju perspektivu, te mogućnost sagledavanja i doživljavanje iste priče na drugačiji način, ovisno o gledatelju, kaže mladi umjetnik.

Za izradu filma bilo je potrebno 12 mjeseci, a uz Bašića na filmu je radila i ekipa IN Fine – producent Goce Vaskov, izvršna producentica Barbara Mrkić, animatori, te još mnogi drugi.

Narator – Pero Kvrgić

– Svakako najveći pečat na filmu je ostavio glavni animator Manuel Šumberac, student animacije na Akademiji likovnih umjetnost, koji je svojim talentom i profesionalnošću pomogao u stvaranju velikog Gulivera i stvaranju civilizacije Liliputanaca. Uz njega tu su i kompozitorica glazbe Anita Andreis Žgenec koja je svojim tonovima stvorila i obojila drugu stranu filma, te Pero Kvrgić koji je posudio glas i u ulozi naratora vodi gledatelja kroz prostor i vrijeme Gulivera, rekao je Bašić.

Osim ovog filma Zdenko Bašić snimio je također „Priča o snijegu“, a riječ je o nagrađenom najuspješnijem diplomskom radu.

– To je 10-minutni lutka-film, načinjen u stop animaciji, koji govori o transformacijama u prirodi, o prijelazu vode u led i snijega, odnosno zime u proljeće, ali i glavnog lika u filmu – bića koje shvaća da je svojom smrću postalo anđeo, objašnjava Bašić.

Premijera filma „Guliver“ bit će 3. lipnja ove godine u Movieplex kinu u zagrebačkom Kaptol centru.