VIDEO: Hrvati lete u svemir

Mislite da je egzotika putovanje na Bali ili Kubu? Možda ipak ne, nove relacije su u igri. Zaboravite Zagreb – Frankfurt – Kuala Lumpur, pokušajte Zagreb – Svemir. Naime zagrebačka tvrtka ULIX, jedina je hrvatska agencija koja ima tri akreditirana space agenta te surađuju sa tvrtkom Virgin Galactic. Hrvatska je jedna od 35 zemalja gdje je moguće rezervirati let za svemir.

– Put traje 2 i pol sata, izgleda tako da nosač nosi svemirski brod na razinu od 13.000 metara, tu ga ostavlja, pali se mlazni pogon te se lansira na razinu od 110 kilometara. Brzina od 4000 km/h dovoljna je da vas četiri minute drži u bestežinskom stanju. Zemlja vas nakon toga počne vraćati natrag sa posebno projektiranom letjelicom koja pod bilo kojim kutem može ući u atmosferu. Kroz vrlo brzo vrijeme osjetite tlo pod nogama,- rekao je Anđelko Ćalušić, voditelj Ulixa.

Svi će uskoro moći u svemir

Projekt Virgin Galactic i prve komercijalne letove u svemir financirao je Richard Branson, vlasnik grupacije Virgin koji slovi za milijarderskog buntovnika.

– Želimo što više interesenata za svemirsko putovanje iz Hrvatske, za sada imamo jednog čije ime ne možemo otkriti,- zagonetno nam je rekla Carolyn Wincer, voditeljica prodaje svemirskih letova Virgin Galactica.

Ipak, mi saznajemo kako će se u ovu avanturu „širokih pogleda“ prvi upustiti Juraj Buljbašić, poduzetnik iz Splita. Putovanje nije baš „last minute“ već se sada zna da će se kretati 2011. godine.

– Svi će jednom u životu moći si priuštiti nešto ovakvo jer će postati pristupačni. Ovo je revolucija što se događa, govori Ćalušić.

Za sada će samo oni dubljeg džepa moći uživati u bestežinskom stanju, ipak je cijena dvjesto tisuća dolara. Međutim, ovaj aranžman nudi nešto što ni jedan drugi – novu perspektivu na visinu, veličinu, težinu te sam planet Zemlju.