Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

VIDEO: Kriza je samo izgovor?

Istraživanje o krizi u tvrtkama proveo je MojPosao.net tijekom veljače na više od tisuću ispitanika.

Kriza se najviše osjeti u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda, zatim u turizmu i ugostiteljstvu te trgovini, a utjecaj krize je najmanji u državnoj upravi, sudstvu i pravnim poslovima, nevladinim organizacijama te ICT-u.

– Cilj istraživanja bio je saznati je li kriza stigla u tvrtke i u kojoj mjeri, utječe li i na koji način na zaposlenike te koje su posljedice krize. U istraživanju je sudjelovalo više od 1000 ispitanika, od kojih 48 posto ima 30 ili manje godina, 37 posto ima 31 do 40 godina, a 15 posto ispitanika ima 41 ili više godina. Od ukupnog broja ispitanika najviše je onih visoke i srednje stručne spreme, a s udjelom od 19 posto slijede ispitanici više stručne spreme,- izjavila je za She.hr Nada Hrbud specijalist za marketing & PR.

Manje posla nego prije

Čak više od polovice ispitanika, njih 58 posto, izjavili su da je gospodarska kriza stigla u njihovu tvrtku. Svega 13 posto smatra kako krize neće biti u njihovoj tvrtki dok je 29 posto izjavilo da se kriza još ne osjeti, ali da će se osjetiti.

Krizu pak najviše osjete radnici iz Istre i Kvarnera njih čak 63 posto smatra da je kriza već stigla u njihove tvrtke, a iz sjeverne Hrvatske je to isto izjavilo 53 posto ispitanika. Isto tako u lošijem položaju se smatraju i ispitanici koji su stariji od 40 godina.

Ispitanici iz sjeverne Hrvatske su i najoptimističniji njih četvrtina smatra da krize neće niti biti.

U tvrtkama u kojima se kriza već osjeti 42 posto ispitanika izjavilo je da ima manje posla nego prije dok 37 posto tvrdi da ima jednako posla. Samo 22 posto ima više posla u odnosu na prethodno razdoblje.

– Smanjenje obima posla najviše je izraženo u tvrtkama kojima je primarna djelatnost poslodavca građevina i arhitektura, zatim trgovina te proizvodnje strojeva i uređaja, a smanjenje obima posla najmanje su primijetili ispitanici iz djelatnosti kulture i medija, proizvodnje i prerade prehrambenih proizvoda, znanosti, obrazovanje i odgoja te državne uprave,- objašnjava Hrbud.

Poboljšanje tek za godinu, dvije?

Poslodavci se s krizom najčešće bore otpuštanjem radnika i zamrzavanjem plaća. Gotovo polovica ispitanika izjavilo je kako su u njihovoj tvrtki već otpuštali radnike, dok je njih 46 posto izjavilo kako su im plaće zamrznute.

Čak 74 posto ispitanika smatra da poslodavci iskorištavaju krizu kako zaposlenicima ne bi morali dati povišice i kako bi otpustili radnike.

Na korak zamrzavanje financiranja budućih projekata odlučilo se čak 36 posto tvrtki, dok je trećini smanjena plaća. U najmanjem postotku se radi o zatvaranju tvrtke i zamrzavanju budžeta pojedinih odjela, a reže se i na edukaciji i zapošljavanju novih radnika.

Prema mišljenju ispitanika, njih više od polovice smatra kako će kriza trajati godinu do dvije.

Treba tražiti nove prilike

– Iako se utjecaj krize osjeća u cijelome gospodarstvu, pa tako i na tržištu rada, svi zaposleni, kao i oni koji su u potrazi za poslom, u nastaloj situaciji trebaju tražiti nove prilike. Kako je motiviranost jedna od osobina koje se najviše cijene pri zapošljavanju važno je vjerovati u svoje sposobnosti, biti spreman prihvatiti nove izazove, okušati se na novim područjima (u slučaju prekvalifikacije) i kontinuirano se usavršavati kroz dodatnu edukaciju,- komentirala je istraživanje Martina Lovrić, voditeljica eksternih komunikacija MojPosao.

Uz to Lovrić naglašava kako će zaposlenici koji posjeduju odgovarajuće kvalifikacije i iskustvo možda malo duže tražiti posao zbog trenutne situacije koja zatijeva dodatni trud, ali će sigurno pronaći odgovarajuće zaposlenje.

*  *  *

Nada Hrbud, specijalist za marketing i PR portala MojPosao.net govori o ovogodišnjim očekivanjima u zapošljavanju. Inače, na portalu je primjećena stagnacija ponude poslova te porast posjećenosti onih koji traže posao.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Moj Profil je poslovna društvena platforma za freelancere i sve koji žele prezentirati sebe, svoje usluge i vještine.

Dobar posao

Premium program Outonomi započinje 31. ožujka kick off retreatom u San Canzianu u Istri, a nakon toga slijedi 2,5-mjesečni online program.

Duh i tijelo

Ako ste i vi među onima koji i nakon što završe s poslom osjećaju napetost, razdražljivi su ili se pak mentalno nikako ne mogu...

Top menadžerica

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.