Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
kuhana šunka
kuhana šunka

Video box 1

Najbolja kuhana šunka za Uskrs

Redakcija She-a snimila je za vas video jednostavnog, ali najboljeg recepta za ukusnu uskrsnu šunku

Mirisna kuhana šunka sigurno je glavna zvijezda uskrsne trpeze, a ono po čemu se najprije ocjenjuje kvaliteta njezine pripreme je – sočnost. Kao i kod mnogih drugih jela, metode postizanja željenog okusa i teksture kuhane šunke razlikuju se među kuharima, no mi vam donosimo neke raširene i isprobane upute i savjete koji će iz vaše šunke “izvući ono najbolje”.

Iskusne domaćice znaju, a mlađe neka sada uče, da će za Uskrs svojim ukućanima pripremiti šunku na način da će ju ili kuhati ili peći.

Mnoge industrijske, pakirane šunke već su zapravo termički obrađene te su pogodne za izravnu konzumaciju, no radi poboljšanja okusa i teksture, i njih se preporučuje dodatno prokuhati. Prije kuhanja, šunku po potrebi isperite u hladnoj vodi te joj po želji odstranite kožu ostavljajući tanki sloj potkožnog masnog tkiva.

Posegnuli smo za termički obrađenom šunkom, a odlučile smo i isprobati jednostavan recept za najbolju pripremu. Znate kako kažu “Manje je više”, stoga ne komplicirajte, ali svakako slijedite ove korake i vaša kuhana šunka će biti nezaboravna:

  1. Šunku stavite u hladnu vodu, dodajte začine i kuhajte u nesoljenoj vodi do trenutka ključanja vode. Vatra ne smije biti prejaka, a kuha se u polupoklopljenoj posudi.
  2. Za bogatiji okus i miris šunke, u vodu se mogu dodati razni začini: papar u zrnu, listovi lovora, ružmarin, piment, klinčić, anis, borovnica, mediteranski izačini ili drugi začini po želji.
  3. Nakon kuhanja, šunku je potrebno ostaviti poklopljenu da se u toj vodi potpuno ohladi.

Ljubiteljima pečenja preporučujemo šunku umotati u tijesto pripremljeno za kruh i ispeći u pećnici. Šunku prethodno nije potrebno kuhati.

Mala škola kulinarstva

Nitko ne sumnja u savršenstvo francuske gastronomije pa tako ni mi. Naprotiv, zavirili smo u francusku kulinarsku enciklopediju i potvrdili ono što su nam ispričali: “Šunkom nazivamo svinjski but obrađen na različite načine. Prodaje se u komadu ili rezana, kuhana ili sirova, odnosno usalamurena, sušena ili dimljena.

Dobra šunka mora biti bucmasta s obilnim, ali ne predebelim slojem masnoće ispod kože. Iako se i svinjska lopatica obrađuje na iste načine, ne smije se nazivati ’šunkom’ jer je inferiornijega okusa”, podučava nas osnovama neprijeporni Larousse Gastronomique.

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: How Croatia celebrates Easter‌ - Expat in Croatia

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Predstavljamo

Nije iznimka nova 'JELI' kampanja parizera i hrenovki kojoj nisu odoljeli ljubitelji konkretnog griza Mate Janković, Andrea Andrassy i mnogi drugi.

Video box 2

Ana nam je na svom primjeru pokazala kako izgleda porod.

Video box 2

5 minuta za sebe ćete uspjeti pronaći.

Predstavljamo

Stiže novi nagradni val Mesne industrije Gavrilović "U poteza tri vozi se i ti!".

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.