Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
peru i bolivija
peru i bolivija

Putovanja

VIDEO: Peru i Bolivija kroz oči Planinoraca

Zanima vas kako je to posjetiti Južnu Ameriku, vidjeti Macchu Picchu svojim očima te povezati se s ljudima Perua i Bolivije?

Zanima vas kako je to posjetiti Južnu Ameriku, vidjeti Macchu Picchu svojim očima te povezati se s ljudima Perua i Bolivije? Sanjate li o tom dalekom putovanju, poslušajte iskustva predsjednika PD Planinorci, Stjepana Sušeca, a pogledajte i video koji je ekipa snimila.

“Malo više od pola godine nakon povratka iz Južne Amerike konačno možemo reći da su nam se dojmovi slegli. Svima koje je zanimalo ukratko smo ispričali kako je bilo, što smo tamo radili, naučili, koga smo upoznali, zašto smo uopće išli. Podijelili smo suvenire, obradili slike, napravili film, imali promociju filma i prezentaciju puta. Priča je zaokružena.

Međutim, priča nije gotova i ovo putovanje je samo početak. Početak s jedne strane zato što nam je otvorilo apetit i povećalo glad za putovanjima i pustolovinama, pa već planiramo drugi dio petogodišnjeg projekta “Walking, hiking, planinoring“ i istražujemo nove zemlje koje ćemo uskoro posjetiti, a s druge strane zato jer smo u Južnoj Americi vidjeli svijet drugačiji od onog u kojem živimo te smo doživjeli neke trenutke koji su stvorili vječne mentalne fotografije, koji su nas promijenili, na poseban način povezali s ostalim sudionicima ove pustolovine.

Po čemu su Peru i Bolivija posebne?

Bolivija je zemlja koju ćemo prije svega zapamtiti po siromaštvu i prljavim ulicama La Paza natkrivenim isprepletenim kablovima za stuju, ali i po nasmijanim licima žena obučenih u šarene nošnje, po neobičnim krajolicima i neobičnoj hrani te po ljudima ponosnima na svoju povijest i svoje pretke, makar oni nisu komercijalno priznati.

Za razliku od Bolivije, Peru je turistički orijentirana zemlja, koja zbog svoje bogate povijesti uživa u lagodnijem životu. Od svjetski poznatog Macchu Picchua, preko kondora i ljama iz Colca kanjona, pa do plutajućih otoka na jezeru Titicaca, radoznali turist naći će puno zanimacija. Međutim, moramo im zamjeriti to što su prevelikom željom za turistima od povijesti i kulture napravili pozornice sa statistima te vrlo brzo shvatite da je sve to samo gluma kojom žele od vas dobiti koji dolar više napojnice. Bez obzira na glumu i dalje je moguće doživiti Peru na pravi način, a najbolji načini za to su odlazak u Macchu Picchu putevima Inki (tzv. Inca trail), umjesto lakšeg puta – dolaska vlakom te ručak u neuglednom restorančiću izvan centra Arequipe, umjesto prekrasnih restorana s menijem na engleskom jeziku na glavnoj ulici.

Zašto ih posjetiti

peru i bolivija

S obzirom da smo planinarsko društvo, htjeli smo organizirati veliko pustolovno putovanje koje bi kombiniralo planinarenje s turističkim razgledima grada i upoznavanjem novih kultura. Peru je kod većine potencijalnih sudionika odmah bio na vrhu top liste. Osim što se u njemu nalazi tajni grad Inki, Peru je i zemlja s nekoliko vulkana i velikim brojem vrhova preko 6.000 mnv, od kojih neki tehnički nisu teško dostupni.

Bolivija se činila kao logičan slijed jer se u njoj nalazi “cesta smrti“, koja biciklistima omogućava da se u nekoliko sati vožnje spuste s početnih 4.700 mnv sve do prašume, a La Paz je kao jedan od najviših gradova na svijetu idealna lokacija za visinsku aklimatizaciju. Osim svega navedenog i jedna i druga zemlja zanimljive su zbog stanovništva koje sa udjelom od preko 50% čine Indijanci i potomci Indijanaca i Španjolaca. Osim toga tu se još uvijek koriste neke namirnice koje se u večini svijeta ne koriste (npr. listovi koke, meso ljame i alpake…). Zbog svega navedenog Bolivija i Peru vrlo su brzo izabrane te se moglo početi s istraživanjem i pripremama putovanja.

Inca trail bio je vrhunac cijelog puta i svi smo se veselili danu kada je počeo. Dotad smo već svladali sve probleme s visinskom bolesti (glavobolja, mučnina, vrtoglavica), neki su se probali popeti na vulkan Chachani visok 6.057 mnv (dva člana grupe su ga i osvojila), tako da smo fizički i psihički bili spremni za četverodnevno planinarenje do skrivenog grada. Trebalo je još samo reducirati ruksake na težinu od 7 kg po osobi (što je bilo posebno teško ženskom dijelu ekipe) i upoznati lokalce (vodiče, kuhare i šerpe) koji će nas pratiti do Macchu Picchua. Inca trail je ispunio sva naša očekivanja i omogućio nam da u potpunosti doživimo predkolumbijsku Ameriku. Naučili smo puno o njihovoj arhitekturi, načinu života, načinu vladanja te o znanju kojim su raspolagali, a koje je bilo vrlo napredno za tadašnje vrijeme. Iako su ih španjolci pokorili, dobro očuvane ostatke njihove kulture i danas možemo istraživati.”

Bacite oko i na njihov web gdje ćete pronaći još mnoštvo slika i priča, kako iz Perua i Bolivije, tako i s drugih putovanja: www.pdplaninorci.hr

Foto: PD Planinorci

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Putovanja

Sa svojom misijom da svima olakša istraživanje svijeta, Booking.com predstavlja četiri odličnih odredišta diljem planete Zemlje kako bi vam, ne samo izmamili osmijeh na lice,...

Dobar posao

Mame će uvijek svoju djecu nazivati svojim zlatom...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.