Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

VIDEO: Razgovor s Ivanom Sajko

Poklanjamo 2 karte za premijeru predstave 'Rose is a rose is a rose is a rose'.

Nagrađivana hrvatska dramaturginja Ivana Sajko ima novu premijeru. To je predstava 'Rose is a rose is a rose is a rose'. Autorica je upriličila ljubavnu priču koja se dešava u noći kada na ulicama predgrađa izbija frka. Naslov predstave slavna je rečenica pjesme "Sacred Emily" američke pjesnikinje i književnice Gertrude Stein.

"Zamislila sam tekst prvotno kao glazbenu partituru i zanimalo me kako ona u tom odnosu prema glazbi može funkcionirati“, Kaže Ivana Sajko.

Na sceni nema glumaca, već autorica sama izvodi tekst zauzimajući istovremeno poziciju spisateljice u trenutku pisanja, poziciju glumice koja izvodi napisani tekst te poziciju lika u vlastitom tekstu.

"Izvodimo moje tekstove al' pokušavajući ne fiksirati, već što više pronaći međužanr između čitanja, koncerta, predstave i monodrame. Nešto hibridno što se može iz predstave u predstavu mijenjati“, kaže Ivana.Predstava je napravljena u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Istarskog narodnog kazališta. U njoj sudjeluju i rock glazbenici Vedran Peternel, Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz i Krešimir Pauk koji su za ovu dramsku partituru skladali originalnu glazbu. Autor pokretnih slika je Simon Bogojević Narath.

Tekst kao izazov i kriza

Sajko ima veliku bibliografiju: 11 drama, dva romana, jednu teorijsku knjigu i tisuće tekstova. Većinom živi na putu, a trenutno je najviše poslovno vezana za Njemačku jer joj se tamo nalaze i kazališni agenti. Dramski tekst 'Rose is a rose is a rose is a rose' također je praizveden vani, i to na festivalu Steirischer Herbst u Grazu, a njemačku je premijeru predstava imala u Münchenu. Zagrebačka premijera održati će se 9. ožujka u ZKM-u.

"Isključivo živim od rada vani. Uspoređujući kazališta u Hrvatskoj i vani mogu reći da ne postoji neka razlika. Kod nas postoje sjajne predstave kao što vani postoje izrazito loše i obrnuto“, kaže Sajko.Ivana Sajko je već kao mala, kako kaže, imala ogromnu potrebu za pisanjem. Skrivala se u osamu kako bi pisala i pisala.

"Često se u tekstovima bavim pitanjima osobne slobode, političkog opredjeljenja i ljubavi. Mogu reći kako je svaki tekst za mene izazov i kriza“, kaže Sajko.

VODIMO VAS U KAZALIŠTE…

She.hr u suradnji sa ZKM-om poklanja 2×2 ulaznice za premijeru predstave 'Rose is a rose is a rose is a rose'  koja će se održati 9. ožujka u 20 sati. Kako biste sudjelovali u ovoj nagradnoj igri, potrebno je na mail [email protected] poslati poruku ROSE, s vašim imenom i prezimenom, korisničkim imenom i brojem mobitela.

Vaše prijave primamo do 8. ožujka, nakon čega čemo objaviti dobitnike.

Vaš She.hr

Dragi naši,

dobitnice ulaznica za predstavu 'Rose is a rose is a rose is a rose' su: Mirna Jakšić i Nikolina Kišak.
Informaciju o preuzimanju ulaznica primiti će na mail.

Vaš She.hr

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Kultura

Sinoć je u zagrebačkom kazalištu Vidra održana svečana premijera predstave 'Čudo', u produkciji kazališta Moruzgva.

Kultura

Kazalište Moruzgva održalo je u petak 2. rujna u Magmi (Satiričko kazalište Kerempuh) press konferenciju o završetku provedbe projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna.

Događanja

Jedan od najboljih filmova svih vremena u kojem se isprepleće po mnogima najljepša, ali i najtužnija ljubavna priča je 'Titanic'.

Zanimljivosti

Kazalište Moruzgva održalo je u ponedjeljak 10. siječnja na Sceni Vidra press konferenciju o provedbi projekta „Novo normalno“ vrijednog 499.216,26 kuna

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.