Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

VIDEO: S tajnim kupcima

Oni istražuju jesu li vas pozdravili kada ste ušli u prodavaonicu, ljubazno upitali što želite, predstavili proizvod…

– Kvalitetnijom uslugom može ostvariti veća prodaja i profit, čak i u recesiji,- rekla je Kristina Horbec direktorica tvrtke Heraklea koja petu godinu zaredom održava Mystery shopping dan.

Istraživanja koja provodi tajni kupac usmjerena su na ocjenjivanje pet osnovnih elemenata dobre usluge, a to su: pozdrav, utvrđivanje potreba ili želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda te zahvalu na posjeti ili kupnji.

Plaćena za kupovanje

Bivša djelatnica Plive na zamisao o otvaranju tvrtke došla je sasvim slučajno prije šest i pol godna gledajući televizijski Oprah show. Usluga istraživanja tržišta učinila joj se zanimljivom, jer kako kaže s 26 godina bila oduševljena činjenicom da možeš kupovati i za to si još plaćena. Nakon surfanja internetom, bila je još sigurnija da je na pravome putu, specijalizirane agencije za ovu vrstu istraživanja tržišta u Hrvatskoj jednostavno nije bilo.


Ipak, prednosti mystery shoppinga se u Hrvatskoj ne koriste dovoljno. U godinu dana čak smo pali ljestvici za dva mjesta pa se na vrh popela Bugarska, a slijedi je po kvaliteti usluge Slovenija. Slaba je utjeha što su iza nas Crna Gora, Makedonija, srbija i BiH.

I drugi mogu slijediti autosalone

Tajni kupci najboljima su ocijenili usluge hrvatskih autosalona što iz Herakle tumače recesijom koja je prodavače potaknula na dodatan trud. U istraživanjima još su dobro prošli objekti u turizmu objekti u turizmu i ugostiteljstvu, telekomunikacijama, bankama, benzinskim postajama pa i maloprodaji, dok su supermarketi dobili loše ocjene.

U sklopu programa Mystery shopping dana prikazano je kako razviti kulturu poslovanja orijentiranu prema kupcu, zašto uopće koristiti tajne kupce te kako istraživanje može utjecati na zaposlenike i radnu atmosferu.

*  *  *

Hrvoje Prpić iz Udruge CRANE, suvlasnik uredi.hr-a vlasnik smee.hr-a te suosnivač HG spota objašnjava je zašto je u svojoj prvoj tvrtki koristio usluge Mystery shoppinga, kao i zašto tajne kupce preporučuje poslodavcima.


Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Iz muške perspektive može se činiti da bilo što može navesti ženu da iznenada odluči da više ne želi imati seks.

Zanimljivosti

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Zdravstveni karton

Istraživanje čiji su nalazi objavljeni u časopisu BMC Public Health otkrilo je da je ispijanje kave s kofeinom i bez kofeina povezno sa smanjenim...

Obitelj

Odabir da dijete boravi pred ekranom često je lak izbor.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.