Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

VIDEO: Spasimo djecu u Gazi!

UNICEF Hrvatska poziva na akciju prikupljanja pomoći za stradalu djecu i obitelji s područja Gaze.

 – Djeca su većina populacije u Gazi i nažalost nose najteži dio sukoba koji nije njihov. U nadi da će što prije doći do prestanka paljbe, UNICEF u Hrvatskoj poziva građane i tvrtke na prikupljanje donacija koje će osigurati pomoć za djecu i obitelji u Gazi. Ciljevi su UNICEF-a i partnera na terenu čim bude moguće dostaviti pakete krizne medicinske i kirurške opreme i pomoći za 13 bolnica u Gazi, pomoći lokalnoj upravi u ponovnoj uspostavi sustava obrazovanja za djecu te pomoći u opskrbi pitkom vodom,– izjavila je Gorana Dojčinović, savjetnica za komunikacije iz UNICEF-a u Hrvatskoj.

Donacije građana i tvrtki mogu se uputiti putem internetske stranice www.unicef.hr ili uplatom na žiro račun 2360000-1500124852 poziv na broj 9699-01.

Tijekom dvadesetodnevne krize u Gazi više od 300 djece je poginulo, a više od tisuću i pol ih je ranjeno. Inače, više od 1,4 milijuna stanovnika Gaze čine djeca.

Od šoka zanijemili

Kriza u Gazi jedinstvena je po tome što djeca i njihove obitelji nemaju kamo pobjeći i nemaju nikakvog skloništa. Sama pomisao na to da budu u klopci na zatvorenom području je uznemirujuća za odrasle i kad vlada mir. A upravo UNICEF svjedoči o novom fenomenu djece koja su toliko u šoku da ne mogu govoriti.

Psihološke rane ovog sukoba će djeca imati i nakon što se podmire osnovne potrebe poput pitke vode, struje, lijekova te oporavak od fizičkih ozljeda. Upravo liječenje tih rana bit će dugačak proces za djecu u Gazi.

Samo uz prestanak neprijateljstava, djeca mogu započeti dugačko putovanje prema življenju u svom temeljnom pravu, a to je pravo svakog djeteta da živi u svijetu bez fizičkog i mentalnog nasilja.

Zato UNICEF poziva sve strane u sukobu da poduzmu sve mjere koje će zaštiti djecu.

Pomoć putuje prema Gazi

UNICEF kontinuirano prati situaciju te dostavlja humanitarnu pomoć kako bi olakšao situaciju za ugroženu djecu i njihove obitelji u Gazi. Dosada je dostavljeno više od 65.000 boca pitke vode te 550 kompleta za pročišćavanje vode koji su dovoljni za 5.000 obitelji.

Za očuvanje zaliha krvi UNICEF je dostavio dva generatora, a bolnicama je dostavljeno i više od 350 paketa prve pomoći te 20 kompleta za oživljavanje.

U suradnji sa četiri lokalne postaje u Gazi, UNICEF je krenuo s emitiranjem radio spotova za roditelje o tome kako zaštititi djecu tijekom bombardiranja te kako djeci pružiti emocionalnu potporu.

U planu je uspostava 30 obiteljskih centara za žene i djecu u kojima će im biti pružena psihosocijalna potpora, osigurani kompleti za majke i novorođenu djecu, higijenske potrepštine, deke, zimska odjeća i obuća te didaktičke igračke za najmlađe.

Na putu je i veliki paket humanitarne pomoći koji uključuje komplete krizne medicinske pomoći, komplete prve pomoći, kirurške instrumente, visokoenergetske kekse za pothranjenu djecu te osnovne lijekove i vitamine.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Za početak, autosjedalica mora odgovarati visini mališana, a zatim i nekim drugim standardima (težini, samostalnom hodanju) kako bi odgovarala baš vašem djetetu.

Duh i tijelo

Meditacija se pokazala kao izvrstan alat za smirivanje nemirnog dječjeg uma.

Obitelj

Opći cilj projekta je pridonijeti jačanju obiteljske otpornosti pružanjem podrške roditeljima pri nošenju s izazovima roditeljstva...

Savjeti i preporuke

Becutan linija proizvoda namijenjena je njezi bebine i dječje kože, prepoznatljiva i sa izgrađenim identitetom na hrvatskom tržištu.

Advertisement