Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Visoka temperatura i kako je prepoznati kod bebe

Ne samo kada zaprijete prehlade, nego i u mnogim drugim situacijama treba reagirati.

Mjeri se i u slučajevima čudnoga ponašanja, kad nam se čini toplim, kad je mirnije, cendravo, slabijeg apetita, ili kada postoje drugi znaci bolesti poput povraćanja, proljeva, kašlja ili osipa. Kako naglašava ugledni pedijatar, primarijus Doc. dr. sc. Milivoj Jovančević iz Centra dječjeg zdravlja, tri su bitne stvari koje roditelji trebaju znati o samom mjerenju temperature.

Prvo, ona se ne može procjeniti opipom, posebno kad su u pitanju bebe, od dojenačke dobi do druge godine. Centar za reguliranje tjelesne temperature u mozgu još im je nezreo. Stoga, kada se razvije visoka temperatura on zakazuje i blokira, umjesto da se dovede do proširenja krvnih žila koje bi omogućilo hlađenje djeteta, znojenje itd. Dakle, događa se obrnuto – krvne žile se stisnu, okrajine bude plave i hladne na dodir, a dijete zapravo ima veoma visoku temperaturu.

Drugo je pravilo da se temperatura djeci mjeri nakon što su pola sata mirovala, i nakon što smo ih razodjenuli, jer sama aktivnost ili pretopla odjeća može ju podići. Kod djece dojanačke dobi treba voditi računa da se temperatura mjeri pola sata nakon hranjenja ili kakanja, jer te aktivnosti temperaturu podignu za pola stupnja Celzijusa.

Treće se pravilo odnosi na izbor toplomjera. U principu su veoma pouzdani klasični termometri, a preporučamo izbjeći one koji u sebi imaju živu, jer ako dođe do pucanja toplomjera živa će se rasuti po prostoriji u kojoj je dijete i otrovno hlapiti. Bolje je koristiti toplomjere s alkoholom, to su oni koji u sebi imaju plavu ili crvenu tekućinu.

Digitalni toplomjeri su uglavnom pouzdani, no koji puta budu i neispravni pa ako vam se čini da postoji značajno odstupanje od onoga što toplomjer pokazuje prema onome kako vam se dijete čini provjerite ga tako da ga sebi stavite ispod ruke i vidite da li pokazuje normalnu temperaturu ili ne – praktičan je pedijatrijski savjet.


Visoka temperatura i kako je sniziti (2)

Visoka temperatura djeteta i hlađenje lijekovima (3)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Savjeti i preporuke

Eucerin zaštita od sunca za dječju kožu posebno je razvijena kako bi zaštitila nježnu kožu i pružila učinkovitu biološku zaštitu stanica.

Zanimljivosti

Uspješno partnerstvo trgovačkog lanca Lidl Hrvatska i Hrvatske gorske službe spašavanja nastavlja se četvrtu godinu zaredom. Iza njih su brojni uspješni projekti i akcije,...

Zanimljivosti

Pod utjecajem zapadnjačkog stila života i visoke razine stresa, imunosni sustav često daje neadekvatan odgovor što se u moderno doba prepoznaje već u dojenčadi,...

She Book Club

Djeci trebaju okruženja koja će im pružiti dovoljno mjesta za pojedinu aktivnost ili istraživanje pa mnogi teoretičari Reggio metode prostor nazivaju – trećim odgajateljem!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.