Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Visokoobrazovani lakše do posla

Većina žena u Hrvatskoj zapošljava se u turizmu ili ugostiteljstvu. Ipak, općenito je najveća potražanja za visokokvalificiranom radnom snagom.

Nezaposlene žene u Hrvatskoj nerijetko moraju prihvatiti bilo kakav posao bez obzira na kvalifikaciju, rekla je rukovoditeljica posredovanja pri zapošljavanju u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) Marija Halić. Istaknula je kako se žene rjeđe zapošljavaju u djelatnostima poput građevinarstva, brodogradnje, strojarstva i elektrotehnike, iako je u tim djelatnostima velika potražnja za radnom snagom.

Halić je dodala da su na tržištu radne snage deficitarna i sva zanimanja vezana uz djelatnost ugostiteljstva i turizma, pogotovo u vrijeme ljetne turističke sezone. Isto tako tražena je visokokvalificirana radna snaga poput magistara farmacije, diplomiranih inženjera elektrotehnike, građevine, arhitekture, kao i informatičkih stručnjaka, profesora engleskog i njemačkog jezika te liječnika specijalista.

U Područnoj službi Zagreb HZZ ističu kako su na prvih pet pozicija najmanje traženih zanimanja: obućarski radnici, laboratorijski radnici, ručni perači ambalaže, vozači elektrokolica, automješalica i poljoprivrednih strojeva te perači vozila.

Zbog stalnih promjena na tržištu rada, sve je veća nužnost za cjeloživotnim učenjem. U HZZ-u postoji program profesionalnog usmjeravanja koji omogućuje stjecanje novih znanja i vještina čime se povećava mogućnost zapošljavanja. Organizirane su radionice poput Kako tražiti posao, Kako se predstaviti poslodavcu, te radionica samoprocjene.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Dobar posao

Virtualni asistent je zanimanje budućnosti koje posljednjih godina postaje sve popularnije i u Hrvatskoj.

Dobar posao

Nitko ne želi da mu se pregovori pretvore u krugove prijetnji, zahtjeva i ucjena.

Top menadžerica

Ako pričamo o LinkedInu kao jedinoj poslovnoj mreži, u zadnje vrijeme viđamo različite pristupe i nastupe.

Dobar posao

Lemax ICT Supergirls društvena je inicijativa koja potiče rast zapošljavanja žena u ICT industriji u Hrvatskoj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.