Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Vježba disanja u trajanju od 5 minuta snižava krvni tlak kao i lijekovi ili tjelovježba

U trajanju od samo pet minuta dnevno – otprilike vremena potrebnog za 30 dubokih udisaja i izdisaja – jednostavna vježba disanja može sniziti krvni tlak, ojačati vaskularno zdravlje i smanjiti šanse za razvojem ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

U trajanju od samo pet minuta dnevno – otprilike vremena potrebnog za 30 dubokih udisaja i izdisaja – jednostavna vježba disanja može sniziti krvni tlak, ojačati vaskularno zdravlje i smanjiti šanse za razvojem ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti.

Prema novom istraživanju, postoji vježba, izuzetno jednostavna za izvođenje koja bi mogla poboljšati zdravlje milijuna ljudi, posebno starijih odraslih osoba s visokim krvnim tlakom i kardiovaskularnim problemima, prenosi Znano.st.

“Identificirali smo novi oblik terapije koji snižava krvni tlak bez davanja ljudima farmakoloških spojeva i s mnogo većim prianjanjem od aerobnih vježbi”, kaže integrativni fiziolog Doug Seals sa Sveučilišta Colorado Boulder.

Vježba je poznata pod nazivom Inspiratory Muscle Snage Training (IMST), i riječ je o obliku tjelesnog treninga posebno dizajniranog za vježbanje dijafragme i ostalih mišića disanja uz korištenje ručnog uređaja koji pruža otpor kad udišete kroz njega (otprilike poput napuhavanja astme koja djeluje protiv vas ).

IMST je prvi put predstavljen prije nekoliko desetljeća kao način pomoći bolesnicima s bolestima dišnog sustava kako bi ojačali svoje funkcije disanja, koristeći samo blagi ili umjereni otpor uređaja.

Međutim, nedavno je istraživanje pokazalo da ista tehnika u kombinaciji s visokim otporom i u kratkim seansama od samo pet minuta dnevno može donijeti niz zdravstvenih blagodati, poboljšavajući san kod pacijenata s apnejom u snu, snižavajući krvni tlak te smanjujući percepciju stresa.

Kako bi dalje istraživao, tim koji je vodio integrativni fiziolog Daniel Craighead sa Sveučilišta Colorado Boulder proveo je kliničko ispitivanje u kojem je 36 zdravih odraslih osoba u dobi između 50 i 79 godina testiralo IMST u razdoblju od šest tjedana. U ovom je periodu polovica skupine nasumično dodijeljena IMST-u s visokim otporom, koristeći uređaje koji značajno otežavaju udisanje, što mišićima za disanje daje veći intenzitet vježbanja.

Druga polovica skupine također je koristila IMST uređaj šest tjedana, ali joj je zapravo pružen placebo efekt: lažni tretman koji je koristio druge verzije uređaja s niskim otporom. Osim te ključne razlike, eksperiment je bio jednak za obje skupine: koristili su uređaj za inhaliranje 30 puta dnevno, u seansama u trajanju od oko pet minuta, šest dana u tjednu, šest tjedana.

Nakon šest tjedana, grupa koja je koristila IMST visoke rezistencije primijetila je značajne padove sistoličkog krvnog tlaka (SBP), veće ili jednake onim rezultatima koji mogu proizaći iz primjena drugih strategija zdravog načina života, uključujući aerobne vježbe i neke lijekove za snižavanje krvnog tlaka.

“Ovo poboljšanje SBP-a klinički je značajno jer je povezano s 30 do 40 posto manjim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti”, objašnjavaju istraživači u svojoj studiji, napominjući da su učinci trajali mnogo tjedana čak i nakon završetka eksperimenta. Iako istraživači ne razumiju u potpunosti sve mehanizme te načine na koje visoki otpor IMST donosi sve navedene prednosti za zdravlje, moguće je da vježbe disanja potiču stanice koje oblažu krvne žile da proizvode više dušikovog oksida, što pomaže mišićima da se opuste i poboljšaju protok krvi.

Tim također vjeruje da bi dugotrajnija intervencija mogla dovesti do još impresivnijih rezultata, ali također priznaju da bi njihovu studiju trebalo replicirati u većem eksperimentalnom okruženju kako bi mogli doći do traženih rezultata.

Izvor: Science Alert

Više

Zdravstveni karton

Hipertenzija (povišen krvni tlak) se često naziva tihim ubojicom jer može postojati  dugo vremena bez simptoma.

Duh i tijelo

Ljutnja, zamjeranje i osjećaj povrijeđenosti dio su ljudske prirode. Ipak, nakon nekog vremena potrebno je oprostiti, ne samo zbog duševnog mira i zadovoljstva već...

Savjeti stručnjaka

Važan utjecaj na povišen krvni tlak ima nepravilna prehrana, posebice hrana koja sadrži visok udio soli.

Duh i tijelo

Osigurava vam dodatnih šest svijećica na rođendanskoj torti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.