Vježbanje i zdrava prehrana: vrijeme je da promijenimo perspektivu

Poučena vlastitim trenerskim i životnim iskustvom, istražujući svoje tijelo i njegove mogućnosti, kreirala sam tehnike vježbanja s emocionalnom komponentom te vođena tom misijom pronašla poveznicu između tijela i emocija. Kako? Plesom i plesnim meditacijama kroz duboki zaron u samu sebe.

Tijelo je jedino mjesto u kojemu moramo živjeti i zato ga treba poštivati, voljeti i brinuti se o njemu na ispravan način. Ne smijemo ga u potpunosti isključiti i doživljavati nebitnim, ali isto tako ne smijemo samo uživati u savršeno isklesanim kockicama na trbuhu. Da bismo to razumjele, potrebno je osvijestiti činjenicu da u tijelu žive naše emocije s kojima se moramo povezati. Krajnji je cilj postići sklad i ravnotežu kako u vježbanju tako i u životu, onaj jin i jang o kojima svi pričaju.

Danas živimo u vremenu kada generacije žena starijih od trideset godina užurbanim načinom života i jureći za postizanjem ciljeva u želji da postanu uspješne majke, supruge, partnerice, poslovne žene gube ono najvažnije – istinski doživljaj sebe. Prečesto smo anksiozne, imamo sve više problema u partnerskim i prijateljskim vezama, sve je više pretilih žena ili onih koje općenito nisu zadovoljne svojim izgledom, a otprilike pola svoga života tragamo za savršenim receptom koji bi nam trebao pomoći u postizanju životnoga okruženja i izgleda s kojima ćemo biti zadovoljne.

Istovremeno, sve je više mladih žena koje, iako žive u filtriranom svijetu komercijalizma, vrlo rano shvaćaju da se ono istinsko krije negdje drugdje.

Tako u začaranom krugu ponavljamo slične obrasce odabirući iste ili potpuno suprotne partnere, mijenjamo različite recepte za kratkoročne i neučinkovite dijete, odlučujemo se na korekciju raznim čudotvornim „kozmetičkim metodama” ili metodama plastične kirurgije nesvjesne da je najvažnija kozmetika ona koju trebamo odraditi „iznutra prema van”. Svaka treća žena uzima neki stimulans da bi lakše podnijela stres tijekom dana ili kao sredstvo da lakše zaspi, a puno je i onih koje su na umjetnim „hormonima sreće” koji ljudskom tijelu zapravo oduzimaju mogućnost da ga samo više proizvodi.

S pozitivne strane, danas se primjetno podiže razina svijesti o potrebi „rada na sebi” i sve više ljudi prepoznaje da se ono što traže ne krije u vanjskom svijetu nego baš u njima samima. Ipak, jedna stvar je najvažnija, a to je osvijestiti da ni mindwork ni bodywork ne donose dovoljno dobar rezultat kada ih prakticiramo odvojeno. Kada spojimo oboje u jedno, kada ih tretiramo kao esencijalne dijelove jedne cjeline, tek tada možemo očekivati dugoročne i trajne promjene.

Upravo je E-motion studio odlučio napraviti iskorak i povezati obje vrijednosti u jednu.

Promjena percepcije naša je misao vodilja. Čaša uvijek može biti napola prazna ili napola puna, a žene koje su optimistične i svjesno mijenjaju percepciju gledajući na problem kao na izazov, imaju veću šansu doći do svoga cilja. Promjena percepcije tijela kroz naše more than fitness programe primarni je cilj E-motion studija jer smatramo da tijelo treba osjećati, a ne suditi njegovu odrazu u ogledalu.

Većinu života potrošimo u promatranju vlastitoga tijela, ali ono što vidimo, nikada nije dovoljno dobro. Zašto? Jer se nezadovoljstvo i nesigurnost kriju unutar nas samih. Kroz život često kompenziramo samopouzdanjem koje treniramo u različitim segmentima života, no nikada dovoljno da budemo uistinu zadovoljne sobom. Ubijaju nas kontrola i perfekcionizam s kojima živimo, ali rijetke među nama osvijeste da ove dvije karakterne osobine i obrasci koje smo naučile, nisu uvijek i u svemu najpoželjnije i najbolje.

U svemu treba biti dovoljno dobra, a ne savršena!

Neuravnotežene emocije danas su naš najveći neprijatelj. One se manifestiraju kroz višak kilograma, a nažalost sve je više dokaza da djeluju i kao okidač za različite psihosomatske bolesti, često i za karcinom. Upravo iz ovog razloga smatramo da vježba treba biti zadovoljstvo, a ne frustracija jer samo takva u konačnici daje dugoročne rezultate. Mijenjajući percepciju želimo postići to da cilj svake tjelovježbe postane psihofizičko zdravlje i dobar osjećaj u tijelu i umu, a ne samo dobar fizički izgled.

Kako se sličan sličnom raduje, tako se i mi veselimo suradnji s timom iz nutricionizam.hr koji nam pomaže promijeniti percepciju o hrani. Osnivač ovog savjetovališta za prehranu Bojan Stojnić pojašnjava:

„Govoriti o unaprjeđenju kvalitete života bez razgovora o prehrani nema smisla. Uz tjelesnu aktivnost, prehrana je možda i jedina stvar u životu koju doista možemo imati pod kontrolom. Ne treba onda čuditi da se oko nje stvaraju tolike polemike.

Brinuti o prehrani ne znači opsesivno je kontrolirati. Takav pristup ne samo da neće donijeti rezultate, već može naštetiti zdravlju, ponajviše onom psihološkom. Zdrava prehrana nije brojanje svakog zalogaja, odricanje od svakog užitka. Zdravo se hraniti znači pronaći ravnotežu između organizacije, užitka i kvalitetnog izbora. Nije lako, ali lakše je nego što mnogi smatraju.

Nemoguće je postići zdravu prehranu bez zdravog odnosa prema hrani. Hrana nije tek gorivo za naše tijelo već je i izvor zadovoljstva te neizostavni dio socijalizacije. U zdravom odnosu prema hrani nema demonizacije jednih namirnica niti glorifikacije drugih. Nema mjesta niti moraliziranju. Nitko nije bolja osoba zato što ne jede šećer.

U prehrani nema mjesta niti perfekcionizmu. Ne postoji savršena prehrana. Zdrava prehrana nije sve ili ništa. Zdrava prehrana je kontinuum i svaki pomak u smjeru kvalitetnije prehrane, koliko god mali, usluga je zdravlju.“