Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Budi fit

Volim svoje tijelo

Pozitivna slika o vlastitom tijelu počiva na razumijevanju da su zdrava i privlačna tijela mnogih oblika i veličina te da tjelesni izgled govori vrlo malo o samom karakteru i vrijednosti osobe.

Često izlaganje djece, ali i odraslih slikama lijepih i poželjnih oblika tijela koju kreiraju mediji dovodi do promjene mišljenja o vlastitom izgledu te provođenja nezdravih obrazaca prehrane, prekomjernog i nekontroliranog vježbanja, uporabe raznih neprovjerenih dodataka prehrani i preparata za mršavljenje. To može dovesti do razvoja tjelesnog i psihičkog stresa, tjeskobe, nesigurnosti i srama, ali i teških poremećaja prehrane poput anoreksije i bulimije od kojih u Hrvatskoj boluje između 35.000 i 45.000 ljudi, odnosno 0,8 do 1 posto građana, među kojima su većinom adolescenti. Znanstveni časopis Current Opinion in Psychiatry objavio je 2016. godine da je posljednji prijavljeni broj oboljelih u Europi između 1 i 4 posto ukupne populacije.

tijelo tekst 2

Sociološka, medicinska i psihološka istraživanja pokazala su značajan porast poremećaja prehrane kod tinejdžera i s njime povezanih bolesti. Nezadovoljstvo vlastitim izgledom često je uzrok depresije i prekomjernog unosa hrane, a time i razvoja debljine. Rezultati istraživanja koje je, u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film, proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo na više od 5.000 učenika sedmih razreda iz 111 hrvatskih škola, pokazali su kako je nužno educirati djecu od najranije dobi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane. Tako je prije provedene edukacije 63,41 posto učenika znalo da je anoreksija nervoza poremećaj kod kojeg zbog straha od debljanja i iskrivljene slike o tijelu osoba izbjegava hranu, izgladnjuje se i pretjerano je mršava te time ugrožava svoj život. Nakon održane edukacije taj se postotak povećao i iznosi 78,02 posto. Velik broj učenika, njih čak 40,78 posto svakodnevno dva ili više puta konzumira slatkiše, a njih 28,80 posto pije gazirane sokove jednom ili više puta dnevno. Samo 18,47 posto učenika i učenica zadovoljavajuće je tjelesno aktivno odnosno najmanje 60 minuta svaki dan, dok 10,79 posto učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto sportskih aktivnosti.

Nestle-Volim-svoje-tijelo-1

Pozitivna slika o vlastitom tijelu počiva na razumijevanju da su zdrava i privlačna tijela mnogih oblika i veličina te da tjelesni izgled govori vrlo malo o samom karakteru i vrijednosti osobe. Svatko može razviti pozitivan stav o svome tijelu na način da ga realno sagleda, nauči prihvatiti i uživati u tome kakvo ono zaista jest te odluči odbaciti nerealne slike postavljenih ideala.

U nastavku je navedeno nekoliko brzih trikova za razvoj pozitivnog stava prema vlastitom tijelu:

  1. Svaki dan posvetite se zdravlju svoga tijela i dajte mu najbolje moguće gorivo u obliku kvalitetnih obroka i raznolikih namirnica, koje će vam omogućiti dovoljan unos hranjivih tvari i energiju. Zapamtite da ljepota dolazi iznutra!
  2. Boravite na svježem zraku. Provedite svaki dan barem pola sata na otvorenom bez obzira na vremenske prilike. Jednako uživajte na suncu i na kiši, prošećite parkom ili sjednite na klupu i čitajte knjigu.
  3. Redovito se bavite tjelesnom aktivnošću po vašem izboru. To može biti brzo hodanje, rolanje, vožnja biciklom ili jogging. Važno je samo da vježbanje prilagodite svom tempu i da se osjećate ugodno.
  4. Kad god vam padne na pamet loša misao o vlastitom tijelu, zaustavite je i zamijenite pozitivnom. Sretni i zadovoljni ljudi često si svakodnevno sami daju komplimente pa vrijedi pokušati slijediti njihov primjer.
  5. Njegujte svoje tijelo i priuštite si opuštajuće trenutke poput kupki, dužih tuširanja, kozmetičkih tretmana i masaža.

Svaka pozitivna misao o vlastitom tijelu velik je korak u stvaranju pozitivnih osjećaja i dobrog psihičkog stanja.

Autor: dr.sc. Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

Više

Savjeti stručnjaka

Ako još niste sudjelovali u popularnom Veganuary izazovu, sad je pravi trenutak. Otkrijte prednosti veganske prehrane kroz izazov koji je odličan za vaše zdravlje...

Drama Queen

Na kraju priče, nigdje, nikad i ništa nije izazivalo toliko mržnje koliko pojava ženske bradavice koja se nazire tu ili tamo.

Budi fit

Kada se govori o mršavljenju, mnogi nisu sigurni što je učinkovitije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta?

Savjeti i preporuke

Bez zdravih noktiju nema ni lijepih noktiju. Uzalud vam trud lakiranja ako se nokti listaju, pucaju i nepravilnog su oblika.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.