Ako volite pikantne okuse, a uz to se volite i zdravo hraniti, naša salata s češnjakom idealan je prilog uz vaš ručak, večeru, a može biti i meza sama za sebe. S obzirom na to da je baza okusa češnjak, ako imate problema sa želucem stavite manje količine češnjaka.
Sastojci:
- 1 patlidžan
- 1 tikvica
- 2 zelene rog paprike
- 4-5 češnja češnjaka
- 2 žličice soli
- cca 1 dcl octa
- cca 1 dcl vode
Priprema:
Povrće operite i tanko narežite na ploške, odnosno kolutiće te prepržite na tavi s malo ulja. Slobodno stavite na papir da upije višak ulja, pa potom posložite u staklenu posudu poput složenca. Češnjak sitno narežite i ubacite u avan, odnosno mužar. Dodajte sol i gnječite dok ne dobijete pastu.
Naravno, možete to samljeti i u blenderu, ali ovo ipak daje veću čar. Smjesi dodajte ocat, vodu, a možete i malo ulja te prelijte povrće i ubacite u hladnjak da se ohladi.
Salata s češnjakom je vrlo aromatična i osvježavajuća, tako da je idealan izbor za tople dane te ide odlično uz roštilj. Jedite ju kad se potpuno ohladi, a najbolja je nakon 2-3 dana u hladnjaku jer se svi okusi prožmu, povrće omekani i dobije poseban šmek.
Pastu od češnjaka i soli prekrasno je jesti na prepečenom kruhu, pa ako je i vaš hit ova salata s češnjakom, ubacite koji češanj češnjaka više pa si usput “čvaknite” i koji prepečenac s tom, rekli bismo antibiotskom, pastom.