Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Život u dvoje

Voljeni umanjuju bol

Ako prolazite kroz stresne i bolne trenutke budite uz voljenu osobu ili ju barem imajte na umu.

Može li bol ublažiti pomisao na voljenu osobu? Prema istraživanju psihologa s UCLA-a koje potvrđuje važnost društvenih odnosa i veza – može!

Istraživanje, čiji će rezultati biti objavljeni u časopisu Psychological Science, bilo je bazirano na gledanju fotografija ‘bolje polovice’, a u njemu je sudjelovalo 25 mlađih žena, većinom studentica, koje su u vezama šest ili više mjeseci.

Ispitanice su bile podvrgnute umjerenom osjećaju boli na podlakticama uzrokovanom toplinom uz istovremeno različite vanjske uvjete i podražaje. Jedan od njih uključivao je promatranje fotografija partnera, stranca i stolice.

"Već samo promatranje slika partnera kod ispitanica je smanjilo osjet boli dok slike predmeta ili stranca nisu imale takav učinak. To nam govori da već i samo podsjećanje na voljenu osobu može smanjiti razinu boli", rekla je jedna od voditeljica istraživanja, profesorica psihologije Naomi Eisenberger.

"Ova spoznaja mijenja ranija shvaćanja o utjecaju društvenih odnosa na ljude. Običava se misliti da društvena podrška može pomoći samo ako je usmjerena direktno na nečije emocionalne potrebe. Ovdje vidimo da već i sam podsjetnik na nekoga s kime smo emocionalno vezani može imati isti učinak", dodaje Eisenberger.

U drugom dijelu istraživanja ispitanice su prilikom izazivanja boli držale ruku partnera, stranca i lopticu. Rezultati prvog dijela istraživanja još jednom su ponovljeni – držanje partnerove ruke jedino je smanjilo osjet boli.

"Ova studija pokazuje koliko je velik utjecaj društvenih veza i emocija na percepciju i uklapa se u ranije radove koji su naglašavali ključnu ulogu društvenih odnosa i podrške na ljudsko fizičko i mentalno zdravlje", rekla je Eisenberger.

Na temelju rezultata istraživanja psiholozi su odlučili savjetovati svima koji prolaze kroz stresne ili bolne trenutke da se, ako već ne mogu biti uz njih, sjete voljenih osoba.


www.metro-portal.hr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Seks

Ovo nikako nemojte ignorirati!

Zanimljivosti

Je li pred vama zadatak organiziranja djevojačke večeri za vama dragu osobu?

Horoskop

Planeti u vašoj natalnoj karti mogu vam pomoći da shvatite tko će vas privlačiti i potaknuti vašu ljubav i strast.

Seks i osjećaji

Iskrenost u ljubavnom i bračnom odnosu je važna za što bolji suživot.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.