Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Gastronomija

Voncimer – spoj ukrajinske i svjetske kuhinje

Voncimer je inače popularni stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, povezan s domom, obitelji i dobrim starim vremenima, a upravo su u restoranu željeli stvoriti atmosferu pravog dnevnog boravka u kojem ćete se osjećati kao u svom vlastitom domu.

Kolega Charles mi se stalno žali kako je gastronomska ponuda u Zagrebu jednolična i kako mu je teško naći neki restoran koji bi ga oduševio. Stalno kvoca: ”Mi u Londonu imamo ovo, ono….”. ”Jeb*** Charlie, nisi u Londonu, ali to ne znači da nema dobrih mjesta za klopu u Zagrebu, samo ti za njih još ne znaš.” Nadodao sam još: ”Bio sam u Londonu. Juha od luka, pita od bubrega…., nemoj me jeb***!. Ne bi to psu dao.”

Nazvao sam Charlesa ovu subotu i upitao ga dal’ je gladan. Odgovorio je: ”Jel’ kraljica stara? Naravno da sam gladan.” Rekao sam mu da ga vodim u Voncimer na ručak. Restoran su prije dva mjeseca u Zagrebu u sklopu Orisove kuće arhitekture, otvorili Tetiana i Andrii, bračni par iz Ukrajine. Svi bježe iz Hrvatske, al’ oni su se u nju zaljubili i odlučili ovdje pokrenuti biznis. Nisu samo Japanci kamikaze. Hrana im se bazira na svjetskoj kuhinji, a naravno da se tu nađe i pokoji ukrajinski specijalitet.

Smjestili smo se za stol, a Charlie me odmah upitao: ”Jel’ znaš neku ukrajinsku riječ?” Odgovorih: ”Naravno. Kličko, Vitalij, Kijev…” Charles je imao izraz lica kao njegov imenjak princ kad se pogledao u ogledalo i vidio kakve klempave uši ima. Nisam se obazirao na njegove grimase. Pokušao sam se uživiti u cijelu tu priču pa sam nabacio ukrajinski, kamatarksi look.

Restoran Voncimer Jole Kličko - kamatar iz Ukrajine Foto: Charles, Flash.hr
Restoran Voncimer
Jole Kličko – kamatar iz Ukrajine
Foto: Charles, Flash.hr

Krenuli smo s laganim predjelom. Ja sam naručio VITELLO TONNATO SPECIALE – kriške junetine sous vide (dugo kuhanje (6-8 sati u vakumu pri niskoj temperaturi), umak od tunjevine i kapara, kratko pržena svježa tuna u korici od sezama. Ovo ja zovem pravi raw food. Povrće služi samo za dekoraciju.

Restoran Voncimer VITELLO TONNATO SPECIALE Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
VITELLO TONNATO SPECIALE
Foto: Voncimer

Charlie je htio nešto autentično pa je naručio ukrajinski narodni specijalitet VARENYKY (UKRAJINSKI RAVIOLI) –domaća tjestenina punjena sočnom, polagano kuhanom svinjetinom, karamelizirana hrskava slanina s čilijem, umak od hrena i kiselog vrhnja. Charlie se davio u raviolima. U jednom trnutku sam mu rekao: ”Charles! Vidi, kraljica!” On se sav sretan okrenuo, a ja sam iskoristio trenutak njegove nepažnje i ukrao mu s tanjura zadnji Varenyky. Savršenstvo okusa. Dosta su Englezi nas iskorištavali. Vrijeme je da uzvratimo udarac.

Restoran Voncimer VARENYKY (UKRAJINSKI RAVIOLI) Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
VARENYKY (UKRAJINSKI RAVIOLI)
Foto: Voncimer

Uz predjelo su nam poslužili sjajan domaći kruh s lukom, kruh sa smokvama i šljivama te grissinima.

Restoran Voncimer Domaći kruh s lukom, kruh sa smokvama i šljivama, grissini Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
Domaći kruh s lukom, kruh sa smokvama i šljivama, grissini
Foto: Voncimer

U jednom trenutku nam se pridružila i ljubazna vlasnica restorana i ponudila nas  tradicionalnim ukrajinsko-ruskim pićem – MORS – brusnica, cimet, zvjezdasti anis, klinčić. Ovo osvježavajuće adventsko piće morate obavezno probati.

Restoran Voncimer Charles aka Gastro Charlie i vlasnica Tetiana Foto: Josip Novosel, Flash.hr
Restoran Voncimer
Charles aka Gastro Charlie i vlasnica Tetiana
Foto: Josip Novosel, Flash.hr

Tetiana nam je preporučila da naručimo Sparkling Christmas Menu koji se sastoji od predjela – Osvježavajuća blagdanska kombinacija brzo kuhanih kozica u frešu od naranče, s kruškom u calvadosu, hrskavim kriškama komorača pod želeom od pjenušca.  

Restoran Voncimer Predjelo - Komorač, kozice i naranča pod želeom od pjenušca Foto: Voncimer
Restoran Voncimer Predjelo – Komorač, kozice i naranča pod želeom od pjenušca
Foto: Voncimer

i glavnog jela – Kratko pržene kozice black tiger i guščja jetra sa zelenom jabukom u ginu, s kulijem od manga i kulijem od limunske trave i korijandera  uz koje se ispija pjenušac Kabola Re.

Restoran Voncimer - Kozice black tiger i guščja jetra Foto: Voncimer
Restoran Voncimer – Kozice black tiger i guščja jetra
Foto: Voncimer

Koncept ovog blagdanskog menija izuzetno je kreativan, svjež i lagan, a istovremeno i vrlo kompleksan. Znam da ovaj opis zvuči totalno gay pa ću to reći svojim čučerskim riječnikom. Bilo je jeb*** dobro. Pati bagajnice Željka, pati. Svaki tanjur je bio malo umjetničko djelo, a svakim novim zalogajem, rastao je snob u meni. Osjećao sam se profinjeno. Odmah sam krenuo brisati s fejsa sve ljude koji jedu parizer i K-plus paštetu. Siromaštvo je zarazno.

Tetiana nam je predložila desert, a ja sam istog trena poprimio izraz lica kao dobrovoljni davaoc krvi koji ne zna reći NE. Charlie je odmah shvatio koliko je sati. Rekao joj je da sam ja još gladan i da će desert malo pričekati. Ona se osmijehnula i preporučila nam da naručimo MEĐIMURSKOG PIJETLA U CRNOM VINU – pijetao dugo kuhan u crnom vinu i portu, slanina, korjenasto povrće, šampinjoni, slatko-kiseli luk, zvjezdasti anis. Francuska klasika na hrvatski način.

Restoran Voncimer Međimurski pijetao u crnom vinu Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
Međimurski pijetao u crnom vinu
Foto: Voncimer

i PIRJANU PATKU – pačji batak, smokva, kus-kus s bademima, balzamični ocat od smokve. Patka se kuha u vakuumu. Zbog toga je jako mekana i sočna. Pripremljena je na marokanski način – slatkasta, sa smokvama.

Restoran Voncimer Pirjana patka na marokanski način Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
Pirjana patka na marokanski način
Foto: Voncimer

Ovaj put Charlie nije nasjeo na priču o kraljici pa nisam uspio ugrabiti ništa sa njegovog tanjura, a s obzirom na to da mi nije ostavio niti jedan zalogaj, shvatio sam da je pijetao bio jako ukusan. U Čučerju se tu i tamo zalomi neka K-plus patka s mlinicima, ali patka na marokanski način bi bila prevelika egzotika za moje roditelje. Na svu sreću, ja nisam kao oni i volim eksperimentirati. Ne volim inače kombinaciju mesa i slatkog, ali ovdje se ta slatkoća nije osjetila u toj količini da bi narušila aromu samog mesa koje je bilo toliko mekano da se topilo u ustima kao led u frižideru blagajnice Željke. Kus kus je bio odličan izbor za prilog i sve u svemu ja sam konačno bio sit i spreman za desert.

Charles se odlučio za KOLAČ OD KRUŠAKA – kruška, pečena s timijanom i ružmarinom, aromatično bademovo brašno, krema od vanilije s narančom.

Restoran Voncimer KOLAČ OD KRUŠAKA Foto: Voncimer
Restoran Voncimer
KOLAČ OD KRUŠAKA
Foto: Voncimer

Ja sam odabrao čokoladni DESERT VONCIMER – “zemlja” od čokolade, krem sir s mentom, Parmiggiano Reggiano, liker Crem de Cassis. Osjećao sam se kao Dragi Vođa. Davio sam se u siru. Nakon prva dva zalogaja sam već bio sit. Charlijev kolač je ipak bio malo laganiji od mog.
Pridružila nam se pred kraj ručka i Tetiana i ispričla nam priču o tome kako su ona i suprug krenuli u ovaj gastronomski posao. Do 2015. godine, živjeli su u Kharkovu u Ukrajini (grad od 2 milijuna stanovnika) i nisu imali ugostiljeskog iskustva. Nakon posjeta Hrvatskoj u koju su se odmah zaljubili, odlučili su se preseliti ovdje i otvoriti lanac odličnih restorana. Prije nego što su započeli ovaj novi posao morali su završiti tečaj upravljanja restoranima u Ukrajini, školu kuhanja u hrvatskom kulinarskom institutu Kul In te diplomirati talijansku kulinarsku i vinsku akademiju La Scuola Internazionale di Cucina Italiana (ALMA) u Parmi (Italija). Radili su kao pomoćni kuhari i u restoranu s Michelinovim zvjezdicama u regiji Puglia (Italija).

U travnju su nazvali Konstantina Lukianenka koji je vodio restoran u Krakovu u Poljskoj (35 godišnji kuhar sa 15 godina iskustva u kreiranju odličnih jela kuhinja srednje Europe, Francuske, Italije, Azije, Rusije i Ukrajine). Pozvali su ga da se pridruži njihovom timu u Hrvatskoj, a on je na svu sreću bio željan promjena i prihvatio je poziv. Tako je mogla krenuti priča o Voncimeru. Zanimljivost restorana je i to što imaju dizajnersku rasvjetu i dizajnerske stolice, a svaku stolicu potpisuje drugi dizajner. Možda je jedna od najzanimljivijih stolica u restoranu ona sa Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Voncimer je inače popularni stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, povezan s domom, obitelji i dobrim starim vremenima, a upravo su u restoranu željeli stvoriti atmosferu pravog dnevnog boravka u kojem ćete se osjećati kao u svom vlastitom domu i u tome su uspjeli (Osim ako ne računamo moj obiteljski dom u Čučerju. Tu bi im trebalo par goblena, jedna kravlja koža, raspelo i vino bi se moralo točiti iz plastičnih karnistera).

VONCIMER

Kralja Držislava 3, Zagreb

tel: 01 7988 374

mail: [email protected]

web: http://oris.hr/hr/voncimer/

facebook: https://www.facebook.com/voncimer/?fref=ts

instagram: https://www.instagram.com/voncimer/

Ps: Ako je Charlesu bilo dobro, bit će i vama.

Autor: Josip Novosel aka Gastro Snob aka Jole Kličko, vlasnih portala Flash.hr, samozatajni ljubitelj ukrajinskih delicija, kolekcionar pjesama Višnje Pevec, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i snob

Ne propustite

Gastronomija

Voncimer je popularni stari zagrebački izraz za dnevnu sobu, a ujedno je taj izraz povezan s domom, obitelji i podsjeća na neka dobra stara...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.