Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravlje

Vožnja šteti nerođenoj djeci?

Žene u Saudijskoj Arabiji bore se za pravo vožnje

U Saudijskoj Arabiji žene su opet nagrabusile. Ako je vjerovati jednom njihovom vjerskom dužnosniku, žene koje voze izložene su većem riziku da će imati djecu s poteškoćama u razvoju jer ta aktivnost uzrokuje pritisak na jajnike.

Osim što su žene, kao što kaže vjerski dužnosnik šeik Saleh al-Luhajdan, opasnost za volanom, vožnjom mogu uzrokovati pataloške poremećaje svojoj nerođenoj djeci.

‘Medicina je proučavala to pitanje.. vožnja utječe na jajnike’, rekao je šeik Saleh al-Luhajdan za saudijski portal Sabk.

Kako bi dodatno ‘podkrijepio’ svoje stavove protiv žena za volanom, on kaže da u drugim arapskim zemljama tri puta više prometnih nesreća uzrokuju žene nego muškarci. Isto tako je dodao da u Kuranu postoje dokazi da je vožnja ženama zabranjena iz moralnih i društvenih razloga.

saudi djecaSaudijska Arabija poznata je najstrožim vjerskim pravilima od svih arapskih zemalja i jedina je zemlja na svijetu u kojoj žene nemaju pravo voziti.  Aktivistkinje za ženska prava u toj zemlji pozvale su sve žene da 26. listopada da sjednu za volan. Stavile su on-line peticiju tražeći dopuštenje za vožnju, a spomenuta je peticija sakupila je više od 11.900 potpisa.  No kako je bilo i za očekivati, već u nedjelju ujutro, niti treći dan od objave, stranica je blokirana.

Nebulozne izjave šeika al-Luhajdana izazvale su buru prosvjeda i ironičnih komentara na društvenim mrežama, pa je tako jedna žena pitala utječe li isto na jajnike i jahanje na devi.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Lifestyle

Želite izbjeći zimu? Zašto ne uputiti se negdje u toplije krajeve...

Događanja

U Ekvadoru abortus dopušten samo ako ste ‘idiot’

Beauty report

Omar Borkan Al Gala protjeran iz Saudijske Arabije

Knjige i glazba

Poklanjamo knjigu koja otkriva tajne iza vela istočnjačke kulture.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.