Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Knjige i glazba

Vrhnje BiH filma u Zagrebu

Prvi festival BiH filma u Hrvatskoj donosi stare i nove naslove.

Dani BiH filma traju od od 24. do 29. studenog, a pogram sadrži petnaest igranih, kratkih i dokumentarnih filmova iz starije i novije BiH kinematografije, koji su imali čast osvajanja nagrada na velikim svjetskim festivalima, između ostalih Oscara i Zlatnog medvjeda. Riječ je o iznimnoj prilici da se građani upoznaju sa BIH filmskom produkcijom, koju imaju priliku vidjeti na velikom platnu kina „Europa“.

Izbornik Đelo Hadžiselimović

– Glavni kriterij za odabir bile su nagrade dobivene na svjetski poznatim festivalima, kojih je BiH kinematografija dobila mnogo. Naprimjer, biti će prikazana Oscarom nagrađena „Ničija zemlja“ Denisa Tanovića, i „Grbavica“ Jasmile Žbanić. Osim novijih, Dani BiH filma donose i starije filmske uspješnice, za She.hr izjavio je dugogodišnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović.

Dodao je, da BiH kinematografiji nije prepreka nedostatak dobrih režiserskih ili scenarističkih rješenja, nego novac.

– Filmovi su odlični i s malim proračunom, a da imaju veću financijsku potporu u skladu sa svjetskim okvirima, razlika između svjetske i BiH filmske produkcije ne bi postojala, ocijenio je Hadžiselimović

"Hrvatska kinematografija ima sličan problem"

– Ima odličnih radova kojima fali financijska potpora. Koliko je kinematografija Hrvatske i BiH slična, govori i podatak da dosta domaćih filmova financijsku potporu pronalazi u BiH, kao i BIH filmovi kod nas, podsjetio je Hadžiselimović.

Osim „Grbavice“ i „Ničije zemlje“, na festivalu će se prikazati presjek BiH produkcije od provjerenih naslova „Otac na službenom putu" i „Miris dunja“ do "Sve džaba" i "10 minuta". 

Festival su pomogli Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba, te veleposlanstvo i kulturni centar BIH u Zagrebu. Ulaz na sve projekcije je "džaba", a predstave su od 17, 20 i 20:15 sati.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Pročitajte još

Zanimljivosti

Veliki crveni pas Clifford animirana je filmska adaptacija serije klasičnih dječjih knjiga autora Normana Bridwella iz 1963. godine.

Zanimljivosti

‘Južni vjetar: Ubrzanje’  zasjeo na vodeću poziciju najboljeg regionalnog kino otvaranja, čime su oboreni svi mjerljivi rekordi gledanosti unazad 20 godina.

Zanimljivosti

VJEČNICI su 25. film iz Marvelovog filmskog svijeta i donose sasvim novu pustolovinu o deset superjunaka koji nikad dosad nisu bili viđeni na velikim...

Zanimljivosti

Južni vjetar najveći je hit suvremene srpske i regionalne kinematografije kojeg je pogledalo milijun i pol gledatelja u kinima, a po interesu koji vlada...

Advertisement