Vrijeme je za štednju

Iako vas često puta potičemo na kupovinu, možda bismo vam katkad trebali savjetovati i da malo štedite. Ukoliko niste vješti s time, donosimo vam 25 jednostavnih savjeta kako početi!

1. Postanite uradi sam profesionalac
Uštedite novac na popravcima doma i automobila time što ćete sami provoditi održavanje. Pođite tijekom slobodnog vremena na neki od tečajeva gdje možete popraviti svoje znanje iz ovih područja.

2. Provjerite račune u restoranu prije plaćanja
Potrudite se provjeriti da li je račun u restoranu točan prije nego ga platite. Konobarica je mogla sasvim slučaj dvostruko naplatiti piće ili nešto od hrane.

3. Odlazite u kino na matineje
Prije 16 h, u kinu je moguće dobiti popust na cijenu ulaznice. U prosjeku možete uštedjeti do 10 kn po osobi. Još bolje, pričekajte dok film dođe u videoteku ili barem u kino na otvorenom.

4. Napravite vrtnu rasprodaju
Očistite svoju kuću od nepotrebnih proizvoda i zaradite nešto novca sa rasprodajom u vrtu. Postoji i alternativa – sve možete prodati na web stranici Ebay.

5. Prestanite držati korak sa susjedima
Samo zato što je vaš susjed ili najbolji prijatelj kupio novi auto ne znači da morate slijediti njegove korake. Živite u okviru svojih prihoda i prestanite pokušavati postići stil života koji odgovara vašim prijateljima i obitelji.

6. Kupujte veća pakiranja
Platite malo više za veće pakiranje sada, ali uštedjet ćete novac prije nego potrošite proizvod.

7. Pregledajte svoj život
Svatko s vremena na vrijeme zapadne u financijske teškoće. Sa druge strane, ako problemi sa plaćanjem računa potraju duže vrijeme, trebali biste razmišljati o promjeni. Preselite se u manji dom ili kupite auto za koji ćete morati mjesečno manje plaćati.

8. Pronađite predmete na prodaji ‘2 za cijenu jednog’
Kupite Knjigu rasprodaje. Ponude u njoj uključuju sisteme kao “kupi jedan i jedan dobij besplatno” u restoranima, fast food restoranima, kinima i muzejima.

9. Zaradite dodatni novac sa svojim hobijem
Uživate li u nekim muzičkim interesima ili pjevanju? Ako je tako, pretvorite svoju strast u posao koji donosi novac. Podučavajte druge ili prodajte instrukcijski materijal.

10. Zabavljajte kod kuće
Večera izvan kuće više puta tjedno je povelik trošak. Zabavljajte kod kuće i trošite manje novca. Pozovite prijatelje na večeru, gledanje filma ili igranje igara.

11. Dodajte zaštitarske predmete u svoj dom
Uštedite novac na polici osiguranja doma sa zaštitarskim predmetima. Ugradite zaštitnu kameru, detektor ugljičnog monoksida ili detektor dima.

12. Reciklirajte
Ponovo iskoristite aluminijsku foliju, vrećice od sendviča, vrećice za zamrzavanje. Da biste spriječili bakterije i bacile, temeljito operite reciklirani predmet sapunom i vodom.

stednja2

13. Čitajte lokalne novine online
Ima li vaša lokalna zajednica online verziju svog časopisa? Ako je tako, otkažite pretplatu na novine, pa sve reportaže pročitajte kod kuće ili na poslu preko računala sa internetom.

14. Plaćajte račune preko interneta
Uključite automatsko plaćanje računa i uštedite novac na poštarinu.

15. Odite do knjižnice
Uživajte u višestrukoj zabavu u sklopu vaše lokalne knjižnice. Posudite film, poslušajte muziku, ili pogledajte besplatni nastup izvođača.

16. Jedite manje mesa
Trošite manje na kupovinu mesa i time ćete poprilično smanjiti račun za namirnice. Prije slijedećeg odlaska u trgovinu, prelistajte recepte za vegetarijanska jela.

17. Popravite svoj status vozača
Popravite svoj vozački status i uštedite novac na osiguranju automobila. I dalje, neke osiguravajuće kuće nude popust klijentima koji upišu dodatni vozački ispit.

18. Čuvajte se razgledavanja izloga
Ako ne želite potrošiti novac, držite se dalje od trgovačkih kuća. U većini slučajeva, ugledat ćete nešto što želite, pa odmah otrčati kupiti taj predmet.

19. Uživajte u besplatnoj zabavi
Prelistajte lokalne novine u potrazi za besplatnim oblicima zabave. Prednost dajte živim nastupima u parku, besplatnim festivalima na otvorenom, te drugim aktivnostima na otvorenom.

20. Potražite bolji ugovor za hipoteku
Popravite svoj kredit za kupovinu stana, smanjite mjesečne rate, i uštedjet ćete novac svakog mjeseca.

21. Instalirajte žarulje koje troše manje energije

22. Podijelite kuću
Razmislite o iznajmljivanju dijela vašeg doma. Ili uredite i iznajmite podrum ili sobu u stanu. Iskoristite taj dodatni prihod za otplatu duga na kreditnoj kartici.

23. Raspitajte se o manjim kamatama ili popustima
Neke osiguravajuće kuće, dječji vrtići, režijske tvrtke pružaju smanjenje rata otplate za svoje vjerne korisnike.

24. Nabavite manju ratu na kreditnoj kartici
Kontaktirajte tvrtku koja vam je izdala kreditnu karticu i zatražite manju ratu kamata. Te tvrtke željne su pomoći klijentima koji redovito plaćaju svoje račune.

25. Pravilno se brinite o gumama na vozilu
Pobrinite se da su gume na vašem vozilu pravilno napuhane. Imat ćete bolji odmos vožnje, a gumama neće trebati tako česta zamjena.

Izvor: BestShop