Pinca je starinski, uskršnji, tradicionalni kolač. S obzirom da Uskrs samo što nije, odlučila sam se napraviti ga i to u mini verziji, odnosno nekoliko malih zasebnih pinci. Radila sam ih po ovom receptu, a koji sam malo izmijenila i doradila.
Potrebno:
Postupak:
Just Good Food
Potrebno:
- 1 kg glatkog brašna
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 1 kocka svježeg kvasca
- 1/2 žličice soli
- 5 jaja
- 150 ml jogurta
- 180 ml suhih grožđica
- rum
- 120 ml šećera u prahu
- 1/4 žličice arome vanilije
- 1 žlica mlijeka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Postupak:
- Suho grožđe prelijte rumom i pustite da se namoči.
- U većoj zdjeli prosijte brašno, dodajte prstohvat soli i dignutu kocku svježeg kvasca. Dodajte šećer, vanilin šećer, maslinovo ulje, jogurt i četiri žumanjka. Sve dobro izradite i umijesite jednolično tijesto. Nakon 15-tak minuta dodajte procijeđeno suho grožđe i umijesite ga u tijesto. Zdjelu prekrijte kuhinjskom prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku da odstoji 10-ak sati.
- Odstajalo dignuto tijesto premijesite i premijestite na pobrašnjen stolnjak ili radnu plohu, oblikujte ga u valjak debljine 4 cm, pa tijesto izrezujte nožem te rukama i brašnom oblikujte okruglice. Slažite ih u namašćen i papirom obložen lim (najbolje onaj od pećnice), ali tako da ostavite razmak između okruglica, jer će tijekom pečenja još narasti. Zatim oštrim nožem vrh svake okruglice zarežite u križ, prekrijte krpom i ostavite još 30-ak minuta da se diže. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 C.
- Mini pince pecite 30-ak minuta, s time da ih nakon 15 min. premažete razmućenim jajem. Pečene pince premažite glazurom od šećera u prahu, arome vanilije i mlijeka.
Just Good Food
In this article:grožđice, kolač, kvasac, maslinovo ulje, nada duhović, pince, recept, uskrs
Click to comment
You must be logged in to post a comment Login