Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Za emocionalnu inteligenciju

Zrele osobe znaju procijeniti situaciju i na nju odgovoriti prihvatljivim emocijama.

Emocije su ključne u životu svakoga pojedinca. Utječu na donošenje odluka koje postaju racionalnije i uspješnije. Za uspjeh je potrebno razviti emocionalnu inteligenciju.

Emocionalna inteligencija ima korijene u socijalnoj inteligenciji. Proizlazi iz skupa emocionalnih vještina koje čovjeku omogućavaju ispravni odabir upotrebe osjećaja i nesvjesnih mehanizama te pridonosi razumijevanju same ljudske naravi.

Pojam emocionalna inteligencija 1930. godine definirali su psiholozi Peter Salovey i Jack Mayer kao oblik socijalne inteligencije koja ima svoje uporište u spoznavanju vlastitih i tuđih emocija. Emocionalna inteligencija stvara sklad u životu svakoga čovjeka.

Odlike emocionalne inteligencije:
  • djelomice se uči, a djelomice je u genima;
  • što manje se zapostavlja, to pojedinac kroz život prolazi lakše;
  • poznavanje sebe uključuje svijest o emocionalnim stanjima.
Razvijena emocionalna inteligencija je tipična za zrele osobe. Te osobe su sposobne procijeniti situaciju i na nju odgovoriti prihvatljivim emocijama. Kako poznaju strukturu svojih emocija, svjesni su da su osjećaji proizvod njih sâmih, što je razlog nesebičnosti koju pokazuju u odnosima s drugim ljudima.

Razvijanje emocionalne inteligencije:
  • ne zadržavajte emocionalne reakcije – suzdržanost utječe na blokadu čovjeka;
  •  
  • unesite entuzijazam u vlastito okruženje – ugodno i ono koje nadahnjuje povećava učinak i zadovoljstvo;
  •  
  • usudite se biti spontani i bliski – iskažite svoje strahove, ljutnju, tugu, sram i okrenite pesimizam u optimizam. To će biti snažni poticaj za bolje zdravstveno stanje i poticaj većemu uspjehu na svim područjima.
Nikako nemojte zaboraviti – razvijanje emocionalne inteligencije NIKADA ne prestaje. To mora biti vaš cjeloživotni odabir.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Suncokreti na oblacima

O da, šezdeset dana je jako, jako puno. Svašta se izdogađa čovjeku u tom velikom, a ustvari malom periodu.

Duh i tijelo

Strah je jedna od četiri osnovne emocije. Kažemo da su četiri osnovne emocije radost, žalost, srdžba i strah, jer se i filogenetski i ontogenetski...

Top menadžerica

Prva konferencija u regiji koja promovira ženske vještine vodstva, The Art of Feminine Leadership, u svom četvrtom izdanju, okupit će vodeće međunarodne i domaće...

Duh i tijelo

Kako bi se osjećali da znate da ćete sutra imati razloga za slavlje?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.